Weggeven of stiekem houden?

Stel je even voor. Je staat in de krantenwinkel en je koopt een kraslot. Zo’n Win for Life. Thuis kras je met een muntstuk de vakjes bloot. De hoofdprijs! €2.000 per maand, voor de rest van je leven! Als dat geen mooie oude dag wordt.

En dan sla je aan het denken. Je bent 63. Ze komen goed van pas die centen, je hebt een klein pensioen en nog flink wat droomreizen te maken. Maar je jongste dochter is 33. Haar leven duurt in principe veel langer dan dat van jou. Hou je het kraslot stiekem? Of geef je het door aan de jeugd, die er langer van kan genieten? Ze heeft twee kinderen en een zware afbetaling lopen...

De loterij zorgt bij ons altijd voor rumoer in huis. Ik speel elke week voor €10 op de Lotto. Op zaterdagavond, net voor de nummers vallen, droom ik dan even weg. Wie weet heb ik voor één keer geluk in ’t spel. Geluk in de liefde heb ik genoeg. Heel af en toe heb ik drie juiste cijfers. Dat brengt minder op dan mijn inzet van €10. Maar meestal heb ik niks. Dan verfrommel ik het formulier en gooi het boos weg. Wat denken die kerels van de Lotto wel? Weer niks. Ik zal het hen eens laten voelen. Volgende week kunnen ze naar mijn € 10 fluiten. Ik doe niet meer mee!

De volgende zaterdag sta ik als een brave verslaafde Belg weer in de krantenwinkel en speel voor €10 op de Lotto. Een mens weet maar nooit. En dan zie ik die krasloten liggen. Win for Life, €2.000 per maand, voor de rest van mijn leven. Ik heb twee dochters. We kunnen het lot aan de jongste geven, die statistisch gezien het langste leven beschoren is. Mits de geschreven, ondertekende en ingekaderde belofte dat ze maandelijks een derde overmaakt aan haar zus, en nog een derde aan ma en pa.

Dat wordt gezellig. Maandelijks volgt dan de uitreiking der prijzen: champagne drinken bij één van ons drietjes, terwijl de jongste geld uitdeelt. Alle maanden nieuwjaar!

Ik heb natuurlijk ook kleinkinderen: 6 en 8 jaar. Die hebben nog een eeuw te leven! Maar ik vermoed dat daar juridisch wat problemen zullen rijzen, dat de Nationale Loterij alleen aan meerderjarigen geld uitkeert.

Toch kocht ik nog nooit een Win for Life kraslot. Ik hou het bij de spanning van de zes juiste cijfers van de Lotto. Misschien moet ik toch eens de stap zetten,... Dromen zijn bedrog. Maar dromen zijn ook leuk. En heel af en toe komt er eens een droompje uit.

Ik haal NU een kraslot. Beginners luck. Ik voel het!

Elke zaterdag sta ik als een verslaafde in de krantenwinkel en speel voor €10 op de Lotto. Maar nu weet ik het zeker: ik koop een Win for Life.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content