Charlotte De Montpellier, econoom ING België

“Wed niet uitsluitend op één paard!”

Wat hebben we gedaan met het geld dat we niet konden uitgeven? Volgens een recen- te studie van economen van ING-bank hebben wij Belgen tijdens de eerste drie kwartalen van 2020 ons vermogen met zo’n 20 miljard euro aangedikt – een record! Conclusie van de bank: corona heeft ons ertoe aangezet om minder uit te geven en meer te sparen. Die sterke toename van het spaargeld zie je vooral bij huishoudens met de hoogste inkomens.

“Dat opgebouwde spaargeld is het gevolg van het feit dat we minder kunnen uitgeven – niet op restaurant, weinig funshopping en uitstapjes, geen vakanties. Het gaat dus niet om sparen uit voorzorg”, verduidelijkt Charlotte de Montpellier, econoom bij ING België. Uiteraard zal dat spaargeld, afhankelijk van het vertrouwen, na de crisis worden geactiveerd, wat de consumptie in ons land zal stimuleren. Maar niet alles zal worden besteed. Wat doe je dan met dat geld: investeren, verstandig sparen?

Een gereglementeerde spaarrekening levert 0,11% interest op. Hopen op een wonderbaarlijk rendement uit het verleden is een utopie. “Je moet beseffen dat er in de huidige context geen mirakels bestaan. Staatsobligaties aan 10% zijn verleden tijd”, benadrukt Charlotte de Montpellier. Maar hoe laat je je spaargeld bij een lage rente dan wel groeien?

1. ZET 3 TOT 6 MAANDEN INKOMEN OPZIJ

“Niet al je spaargeld is zomaar inzetbaar, je moet altijd een aantal voorzorgsmaatregelen inbouwen”, aldus de econoom. “Bewaar zeker een appeltje voor de dorst. Het is aangewezen om drie tot zes maanden beschikbaar inkomen achter de hand te houden. Want je kan een auto-ongeval hebben waardoor je je auto moet vervangen of nood hebben aan dure gezondheidszorg. Dan is een snel beschikbare reserve nuttig.”

2. BEPAAL JE BELEGGERSPROFIEL

Bepaal altijd vooraf wat de reden en de duur van je belegging moet zijn. Een beleggersprofiel opstellen is een wettelijke verplichting in ons land. Het stelt je in staat om jezelf de juiste vragen te stellen en een standpunt in te nemen over hoe en via welk plan je je geld wil laten groeien. Heb je over drie, vijf of vijftien jaar geld nodig? Ben je van plan om over een paar maanden een tweede huis te kopen, wat voor nut heeft het om bijvoorbeeld jarenlang cash aan te houden? Maak daarom samen met een deskundige de balans op van je situatie.

3. DROP NIET AL JE EIEREN IN ééN MAND

“Maak jezelf niets wijs, om je geld te laten renderen moet je een minimum aan risico’s nemen”, voegt Charlotte de Montpellier eraan toe. “Doe je dat niet, dan eet de inflatie jouw rente op. Maar als je risico’s neemt, mik dan wel altijd op diversificatie, want dat is een van de basisprincipes van beleggen. Je kan diversifiëren op basis van de soorten activa: snel beschikbaar geld, aandelen, obligaties, vastgoed.”

“Als je de aandelenmarkt als voorbeeld neemt – maar je kan de oefening evengoed maken met vastgoed of andere sectoren, of door verschillende sectoren te combineren – dan kan je om te beginnen diversifiëren binnen dezelfde groep activa: door aandelen te kopen van verschillende sectoren in verschillende geografische gebieden. Want al je geld op één enkel aandeel inzetten, is wedden op slechts één paard. Door aandelen te kopen word je eigenaar van een deel van een bedrijf, dat altijd failliet kan gaan of in financiële moeilijkheden kan geraken. Dus diversificatie is het juiste pad om te bewandelen.”

Maar dat vereist een zekere vaardigheid en best wat middelen. Een oplossing bestaat er dan in om te beleggen in professioneel beheerde fondsen, die zelf een evenwichtige effectenkorf met aandelen en obligaties samenstellen. Als je belegt in deze fondsen koop je dus aandelen van gediversifieerde collectieve korven. Die fondsen kunnen op de vervaldag het kapitaal min de kosten geheel of gedeeltelijk garanderen.

Hernieuwde interesse voor aandelen

Belgische gezinnen belegden meer dan 6 miljard euro in beursgenoteerde aandelen. Sinds het vierde kwartaal van 2009 waren dergelijke kwartaalstromen naar beursgenoteerde aandelen niet meer voorgekomen. De verklaring? “De geldstromen naar beursgenoteerde aandelen zijn sterk toegenomen, voornamelijk omdat beleggers meer actief waren. Wellicht omdat ze meer tijd hadden om zich met beurstransacties bezig te houden en wilden profiteren van schommelingen op de financiële markten”, aldus Charlotte de Montpellier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content