Webbrowsers: een moeilijke keuze

Sinds maart kunnen de gebruikers van een Windows-pc een vrije keuze maken uit de vijf belangrijkste browsers op de markt. Weet u al welke u zult installeren, en waarom?

Na een klacht van Opera- de maker van de gelijknamige browser -, gesteund door de voormalige Europese Commissaris voor Mededinging, de Nederlandse Neelie Kroes, kunnen de Europese consumenten voortaan hun browser vrij kiezen uit een lijst, het zogenaamde Ballot Screen. Dat scherm is vergelijkbaar met een stemformulier en het verschijnt wanneer u Windows (XP, Vista of 7) updatet. Gebruikers bij wie Internet Explorer standaard geïnstalleerd is, ontvangen het keuzescherm automatisch via Windows Update. Als u in het verleden zelf voor de browser van Microsoft hebt gekozen, krijgt u het Ballot Screen niet te zien. Dan zult u pas moeten/kunnen kiezen wanneer u een nieuwe pc koopt.

Vijf rivalen

Het aanbod is beperkt tot 5 kandidaten: Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome en Opera. De volgorde waarin ze op de lijst verschijnen is willekeurig en de beschrijving bij elke browser wordt door zijn uitgever geleverd maar dat is nooit een probleem. Uw keuze is namelijk niet onherroepelijk. U kunt altijd van browser veranderen.

De snelste?

In de snelheidstest die de vaktijdschriften geregeld laten uitvoeren, is de jonge Google Chrome de winnaar, met een kleine voorsprong op IE8, gevolgd door Safari en Firefox, die nek aan nek eindigen. De duur van het downloaden varieert volgens de bezochte websites en de verschillen tussen de browsers van één tiende van een seconde tot 2 seconden. Dat betekent dat de meeste mensen in de praktijk geen verschil zullen merken, zeker niet wanneer ze over een snelle breedbandverbinding beschikken. Maar toch scoort Google Chrome dus een punt voor zijn snelheid.

De gebruiksvriendelijkste?

Het gebruiksgemak van een browser is heel subjectief en dus moeilijk te meten. Voor Internet Explorer 8 uitkwam, hadden de browsers van Microsoft (IE6 en IE7) een duidelijke achterstand op het vlak van de tabs (het eenvoudige beheer van verscheidene vensters) en andere opties. Maar IE8 heeft goed naar de concurrenten gekeken en vrijwel alle opties van de andere browsers overgenomen. Het goede nieuws is dus dat de concurrentie de ontwikkelaars ertoe aanzet om elkaar te overtreffen. En daar profiteert de gebruiker met de glimlach van.

De veiligste?

De browser, het meest gebruikte programma op het internet, is een favoriete prooi voor hackers. U moet de updates die de leverancier van uw favoriete browser aanbiedt dan ook koste wat het kost systematisch uitvoeren. Veel mensen vinden Firefox de veiligste browser, onder meer vanwege zijn opties om de privacy van de gebruiker te beschermen.

Maar ook hier is de concurrentie een bron van vooruitgang. De browsers zijn nu uitgerust met filters die gevaarlijke of bedrieglijke sites (valse adressen) identificeren. Als u tijdens een transactie op een beveiligde website de letter s achter het acroniem http ziet en een hangslotje in de adresbalk, en als die balk een groene achtergrondkleur heeft, mag u er zeker van zijn dat de website veilig is. n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content