GUY LEGRAND VOORMALIG HOOFDREDACTEUR VAN CASH! © FRANK BAHNMÜLLER

We zijn rijker dan de Duitsers!

Onlangs zag ik een documentaire op tv over de Griekse staatsschuld, die het land in 2010 in een crisis stortte. Daarin hadden ze het over de hulp van ‘het rijke Duitsland’. Logisch, toch? Onze oosterbuur wordt terecht geroemd om zijn machtige industrie, met zowel autoconstructeurs in het topsegment, als grote familiebedrijven die wereldtop zijn in hun domein. Het land voert meer uit dan het invoert en de begroting is lichtjes positief, waar dat elders vaak omgekeerd is. Wat een kracht, wat een rijkdom! Ze hebben geluk, die Duitsers, dat ze zo rijk zijn, hoor ik sommigen – een beetje jaloers – denken. Fout! De Duitsers zijn helemaal niet zo rijk.

Zo blijkt althans uit de cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) publiceerde over een tiental EU-landen, waaronder ook België. En die door fondsenbeheerder Flossbach von Storch recent werden geactualiseerd. De studie houdt rekening met de privévermogens in hun totaliteit, van vastgoed tot kunstvoorwerpen, over bankrekeningen, aandelen en obligaties. Het hoeft niet te verwonderen dat de Grieken onderaan bengelen, met gemiddeld 112.000euro per gezin. De waarde van hun vermogen is sinds 2006 met de helft afgenomen! Maar verder, heel wat verrassingen.

Zo zijn wij Belgen het rijkst, met gemiddeld 370.000 euro per gezin. Vergeleken met de amper 240.000 euro van de Duitsers, is dat 54% meer! Verbluffend, niet? En hoewel de Spanjaarden zwaar onder de crisis hebben geleden, doen ze het met 308.000euro per gezin lang niet slecht, of 28% beter dan de Duitsers. Nog zo’n verrassing: qua vermogen scoren de Nederlanders vrij zwak. Met 233.000euro per gezin, blijven ze zelfs lichtjes onder de Italianen en hun 236.000euro.

Als je gaat vergelijken, is er altijd wel iemand armer of rijker dan jezelf, wordt wel eens gezegd. Maar die iemand is niet altijd degene die je denkt. Toch nog even vermelden dat wij Belgen een stuk armer blijven dan de Zwitsers: in de Confederatie stijgt het gemiddelde gezinsvermogen boven één miljoen euro uit!

Je kan dit alles interessant, amusant of deprimerend vinden. Maar welk belang hebben we erbij te weten dat we rijk zijn, gemiddeld dan toch? Dat hebben we ondervonden in november 2011, toen de financiële markten hun twijfels hadden over een België dat al anderhalf jaar geen regering had, en hogere interesten gingen eisen. Een ware minicrisis van de Belgische schuld! De regering gaf toen een aantrekkelijke staatsbon uit – de Leterme-bon – die niet minder dan 5,5miljard in het laatje bracht. Met dit enorme succes bewees ons land dat het – wanneer het financieel krap bij kas zit – kan rekenen op het vermogen van zijn burgers. De interestvoeten zakten meteen, zodat ons land er profijt uit haalde, ten voordele van de hele bevolking.

DE BELGISCHE GEZINNEN ZIJN DE HELFT RIJKER DAN DE DUITSE EN DE NEDERLANDSE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content