We wensen u een aangename vlucht

Dominique Strauss-Kahn die misplaatste opmerkingen maakt over een airhostess van Air France, acteur Gérard Depardieu die aan boord van een CityJet vlucht in een fles urineert,... De incidenten maken pijnlijk duidelijk dat we ook aan boord van een vliegtuig leefregels in acht moeten nemen.

Wie via google op zoek gaat naar omgangsregels tijdens vlieg-reizen, vindt ellenlange lijsten met wat wel en niet mag: ‘Kleed u alsof uw ouders meereizen’, ‘Gebruik enkel het bagagevak boven uw eigen stoelenrij’, ‘Verveel het cabinepersoneel niet met vragen over uw vlucht’,... “Sommige regels houden weinig steek,” lacht purser Jan Verbeke van Brussels Airlines. “Ik vind het heel normaal dat mensen willen weten boven welk land ze vliegen, welk gebergte ze zien. En het is een kleine moeite om dat via de boordtelefoon even aan de piloten te vragen.” Ook met die bagagevakken loopt het zo’n vaart niet. “Het is niet zo dat iemand recht heeft op het bagagevak boven zijn stoelenrij. Als er al iets in ligt als u arriveert, stop uw handbagage dan waar wel plaats is. Liefst zo snel mogelijk, zodat de andere passagiers niet gehinderd worden en naar hun plaats kunnen doorschuiven. Hoe vlotter de inscheping verloopt, hoe minder vertraging de vlucht oploopt.”

Bij het inchecken

Ga vooraf na hoeveel bagage u mag meenemen. Zo komt u bij het inchecken niet voor verrassingen te staan. Als u 20 kilo per persoon mag meenemen, betekent dat niet dat u één koffer van 40 kilo voor twee mag voorzien. Hou ook rekening met de veiligheidsprocedure, vooral dan in verband met vloeistoffen: uw tandpasta mag niet mee in uw handbagage, evenmin als gels. Haal voor u door de controle gaat alvast alle metaal uit uw persoonlijke spullen. En bekijk vooraf uw zetelnummer zodat u dat niet moet doen in een krappe vliegtuiggang, met veel ongeduldige passagiers achter u.

Bij het aan boord gaan

Draag uw handbagage voor u uit, zo laag mogelijk bij de grond, wanneer u zich naar uw plaats toewerkt. Zo botst die niet tegen armen, benen of hoofden van passagiers die al zitten. Ga zo snel mogelijk zitten, zonder eerst uitvoerig het hele bagagevak te herschikken.

Zit u niet bij uw reisgezelschap en wilt u liever van plaats veranderen, meld dat dan aan het cabinepersoneel en ga intussen op de voorziene plaats zitten tot het vliegtuig gevuld is en het personeel naar een oplossing kan zoeken. “Tenzij een vlucht echt stampvol zit, lukt wisselen meestal wel.” Op een duurdere plaats met bijbehorende service gaan zitten heeft weinig zin. “Wij tellen altijd na, dus komen we daar toch achter”, lacht Verbeke fijntjes.

Als u dan eenmaal zit, plaatst u de spullen die u tijdens de reis nodig hebt in het vak van de stoel voor u of onder die stoel. Maak uw gordel vast en hou die de rest van de reis om. “Zeker bij lange vluchten is het handig om de gordel vastgeklikt te houden. Dan moet niemand u wakker maken als hij tussendoor om moet. Maar ook bij korte vluchten is de gordel aangewezen: dan wordt u niet verrast door onverwachte turbulentie, zoals wake turbulence, die kan optreden als een vliegtuig in de stroom van een ander vliegtuig belandt. Zoiets kan zelfs de piloot niet voorzien.”

Tijdens de vlucht

Bij het opstijgen en landen mag u uw gsm niet gebruiken, waarschuwt het cabinepersoneel telkens weer. “Toch gebeurt het dat we daar nog mensen moeten op wijzen. Onbegrijpelijk”, zegt Jan Verbeke. “Dat telefoontje kan toch niet belangrijker zijn dan de veiligheid van een vliegtuig?”

Naar het toilet gaan tijdens het opstijgen en landen mag echt niet. Ook niet als u Gérard Depardieu heet. Die plaste in een fles toen hij van het cabinepersoneel tijdens het opstijgen niet naar het toilet mocht. Gevolg: het vliegtuig keerde terug en de acteur vloog... eruit. “U gaat best naar het toilet op de luchthaven, voor u aan boord komt. In noodgevallen laat ik het toe, maar dat is uitzonderlijk. Tijdens het opstijgen en landen kan het écht niet. Als cabinepersoneel zitten wij dan ook niet voor niets vastgesnoerd op onze stoelen.”

Eens op kruissnelheid mogen elektronische toestellen weer aan, maar de gsm moet in flight modus worden gezet. Zorg er evenwel voor dat uw buren niet moeten meegenieten van uw muziek, spelcomputergeluiden en dies meer.

Let op dat u uw knieën niet in de stoel voor u duwt. Vraag ook uw kinderen niet aan de hoofdsteun voor hen te trekken of niet tegen de stoel te schoppen. “Als de passagiers achter u niet zo attent zijn, kan u het eerst beleefd zelf proberen op te lossen. Lukt dat niet lukt, dan kan u het cabinepersoneel vragen om in te grijpen.” Mag men daarvoor de belknop gebruiken of is die alleen voor noodgevallen? Jan Verbeke is verrast: “Natuurlijk, de belknop dient toch om een dienst te vragen. Ook als u een glas water of zo wilt, kunt u daar gebruik van maken.”

Passagiers die plots hun zetel achteroverklappen zorgen voor wrevel. Even achteruit kijken om de passagier achter u duidelijk te maken wat u van plan bent, en dan voorzichtig uw stoel laten zakken, is het minste wat u kan doen. “Als er net drank of eten opgediend werd, wacht dan tot de mensen achter u hun maaltijd hebben beëindigd. Eten wanneer de stoel voor u achteruitgeklapt is, lukt niet zo best. En hou er rekening mee dat alcohol sneller effect heeft tijdens een vliegreis dan op de begane grond. Laat u dus niet verrassen.”

Schoenen uittrekken of toch maar aanhouden? “Als u ze niet aanhoudt, voorzie dan extra sokken. Zo blijven andere passagiers mogelijke zweetluchtjes bespaard. En nog iets: als u zich in het gangpad begeeft, slinger dan met uw handen niet van de ene hoofdsteun naar de andere. Neem een voorbeeld aan het cabinepersoneel dat elegant, zonder hulp overeind blijft.

Wie krijgt de armleuning? Voor de armsteun aan het gangpad en het raam is het antwoord duidelijk. Maar voor wie zijn de middelste armleuningen? Verhitte discussies op het internet doen vermoeden dat er geen etiquetteregel bestaat voor het probleem. De gouden suggestie van Jan Verbeke: “de plaats aan het raam laat u toe om buiten te kijken, die aan het gangpad om ongehinderd op te staan. De passagier op de middelste stoel is de pineut, laat hém dus die armleuningen.” Als passagiers deze elementaire leefregels aan boord zouden respecteren, zou elke vlucht vlekkeloos verlopen. Hoewel... “Wat ik erg onbeleefd vind, is dat mensen op de eerste rij hun voeten tegen de wand zetten. In business class zijn er soms zelfs die ze tegen het videoschermpje duwen. Dat snap ik niet”, schudt Jan Verbeke het hoofd. “Dat doen ze thuis toch ook niet?”

Na het landen

De bemanning mag nog zo aandringen om te blijven zitten tot het vliegtuig stilstaat, niemand volgt hun raad op. “Da’s waar,” geeft Jan Verbe-ke toe. “Nochtans kan er nog van alles misgaan. Het is dus verstandig om toch te blijven zitten met de gordel om. Laat in ieder geval het bagagevak dicht zodat er niets op uw hoofd of dat van uw medepassagiers valt.”

Verlaat het vliegtuig ordelijk. Kijk of u niets vergeet en laat geen slagveld achter. Afval laat u gewoon achter in het papieren zakje in de rugleuning van de stoel voor u. “Tenzij u het zakje gebruikt hebt omdat u ziek werd. Dan overhandigt u het aan een stewardess of steward,” geeft Jan Verbeke nog als raad mee.

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content