Water is ‘in’

Ze zijn met een vijftigtal op de Belgische markt en ze komen van zowat overal. Toch heeft elke watersoort haar specifieke kenmerken. Suzy De Vos vertelt er ons alles over.

Af en toe rijst er ergens in België een waterbar of waterwinkel uit de grond... om na korte tijd weer in het niets te verdwijnen. De Waterwinkel van Suzy en Peter De Vos, op twee passen van het voetbalstadion van Berchem bij Antwerpen, bestaat echter al negen jaar. En met meer succes dan ooit. “Voor alle duidelijkheid”, begint Suzy haar verhaal, “wij zijn geen concurrenten van de grote winkelketens want mijn broer en ik verkopen uitsluitend buitenlandse merken. Onze winkel telt wel vijftig soorten: uit Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Scandinavië, maar ook û al is het minder dan 10 procent van ons aanbod û uit Zuid-Afrika, China of Japan.”

Wat vragen de klanten? “Kwaliteit. Een gezond water in een mooie fles.”

Verschilt de kwaliteit dan zo sterk van het ene merk tot het andere? “In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is zuiver water uiterst zeldzaam. Om dat te bekomen, moet de bron afgezonderd liggen op een uitgestrekt terrein, een natuurreservaat bijvoorbeeld. Alleen op die manier kan vervuiling van welke aard ook vermeden worden.”

Welke watersoort is erg in trek op dit moment? “Pineo is Spaans water van euro 2,45 per liter, zonder twijfel de beste prijs/kwaliteitverhouding op de markt. Het Noorse Voss (euro 5 voor 800 ml) is vooral gekend voor de rechthoekige fles. En ook het Zweedse Stenkula (euro 4,95 voor 75 cl) is ‘in’. Deze drie soorten hebben een zuurtegraad (de fameuze pH) tussen 6,5 en 8 wat grosso modo overeenkomt met de zuurtegraad van onze mond. Daarom vinden we die waters zo lekker.”

Maar niet bepaald goedkoop! “Kwaliteit heeft zijn prijs. Maar we verkopen ook de klassieke plasticfles van 1,5 liter. Een Mont Recout kost maar euro 0,95. Het bevat weinig mineralen en is heel geschikt voor mensen die een zoutloos dieet moeten volgen.”

Met welke andere dranksoort zou je bronwater kunnen vergelijken? “Met wijn! Plat water kun je vergelijken met een witte bourgogne, bruiswater met... champagne. Hoe fijner de bubbels, hoe lekkerder!”

Te mijden

warmte

licht

een fles te lang laten openstaan

u binden aan één bepaald merk.

Aanbevolen

water net als wijn bewaren in een frisse kelder

water drinken op kamertemperatuur

de fles goed afsluiten na elk gebruik

verschillende merken afwisselen.

Marc Welsch – Foto’s: Eddy Vangroenderbeek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content