Wat zijn de regels voor de studentenkamerhuur?

Mijn zoon wil volgend academiejaar een studentenkamer huren. Blijkt nu dat de ene verhuurder twee maanden huurwaarborg vraagt en de andere drie. Bijna alle verhuurders vragen om die waarborg op een door hen opgegeven rekening te storten. Is dat allemaal toegelaten?

Bij het verhuren van een studentenkamer verschillen de wettelijke regels naargelang het gewest. Ligt de studentenkamer in het Vlaamse gewest, dan mag de huurwaarborg maximaal twee maand huur bedragen, zonder de toeslag voor energie of internet. De verhuurder mag vragen om de waarborg op een rekening op zijn naam te storten. Hij moet de huurder dan wel rente betalen op het bedrag van de waarborg vanaf het moment dat de huurder de waarborg heeft gestort. De verhuurder mag niet eisen dat de waarborg cash wordt betaald.

Voor studentenkamers in Wallonië en Brussel is er geen specifieke wetgeving over de huurwaarborg bij huurcontracten voor studentenkamers. De verhuurder kan zelf kiezen hoe groot de huurwaarborg is die hij vraagt. Er gelden ook geen specifieke spelregels over hoe je die waarborg moet betalen, dus cash kan ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content