Wat u niet mag missen in 2011

Lees hier wat we mogen verwachten in 2011: de trends voor binnen- en buitenshuis, de mode, de topevenementen, de niet te missen tentoonstellingen enz. Onze tip: noteer ze in uw agenda... en begin alvast te genieten!

In de samenleving Vrijwilligerswerk in een andere lidstaat

2011 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. Grote evenementen moeten we niet verwachten, wel uitwisselingsprojecten om gemakkelijk in een ander Europees land vrijwilligerswerk te gaan doen. De organisatoren hopen dat Europa druk op de ketel zal zetten om zaken als het vrijwilligersverlof en een betere kostenvergoeding wettelijk geregeld te krijgen. Vanaf nu kunnen we het vrijwilligersjaar volgen op www.eyv2011.be

William en Kate, Albert en Charlene

Twee sprookjeshuwelijken om naar uit te kijken! Bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton op 29 april gaan we allemaal ongewild de vergelijking maken met de legendarische bruiloft van prins Charles en Diana in 1981. Toch kunnen we nu al een verschil zien: William en Kate trouwen niet in St. Paul’s Cathedral (zoals Charles en Diana), maar in Westminster Abbey, de kerk waar in 1997 Diana’s begrafenisplechtigheid plaatsvond. Op 9 juli kijken we dan weer naar Monaco. Die dag is prins Albert eindelijk van de straat. Hij trouwt met de Zuid-Afrikaanse zwemster Charlene Wittstock. Albert zal die dag 53 zijn, zijn bruid 33.

Het breicafé

Willen we helemaal méé zijn in 2011, dan halen we de breinaalden boven. In de voorbije maanden is breien weer helemaal hip geworden. Googel maar eens op breilessen. Of ga naar een breicafé (nu al onder meer in Antwerpen, Gent en Diest). Het is vandaag ook veel makkelijker om zelf patronen te maken en zo unieke stukken te creëren.

Reizen De Filippijnen

Als we de experts van de World Travel Market mogen geloven, worden de Filippijnen de populairste bestemming van 2011. Door de onrust in Thailand wijken reisorganisatoren naar deze tropische eilandengroep uit. In Europa blijft het Hoge Noorden in trek, maar ook de regio Voralberg (Oostenrijk), de ruige westkust van Zweden, de streek Basilicata (de voetzool van Italië) en de Kroatische kust worden toppers. Voor citytrips zijn Tallinn (Estland) en Turku (Finland), de culturele hoofdsteden van 2011, hot (maar dat hebt u al gemerkt op p. 6).

Tijgers en dassen

Leonardo DiCaprio en Vladimir Poetin zijn gestart met een campagne voor de redding van de tijger . In India en Oost-Siberië kunnen we in 2011 een diervriendelijke tijgersafari boeken. Ook in België wordt toerisme gecombineerd met aandacht voor bedreigde diersoorten. Zo kunnen we met een gids dassen gaan observeren in hun natuurlijke habitat.

Mode & beauty Kamperfoelierood en wit

Wit blijft in 2011 een belangrijke kleur in mode en interieur, maar dan in combinatie met roze en variaties op dat roze. Volgens kleurenspecialist Pantone is kamperfoelierood dé kleur van de komende lente – zowat het midden tussen rood en roze (en ideaal om de winter te vergeten). Dat kamperfoelierood kunnen we dus combineren met wit, maar ook met negen andere trendy tinten: koraalroze, bijenwasgeel, roestbruin, regattablauw, curaçaoblauw, lavendel, zilverwolk, pioenzilver en erwtengroen.

Vrolijkheid!

In de mode blijven minimalistische trends overheersen, al sluipt in 2011 toch meer vrolijkheid binnen, vooral door invloeden uit de seventies, door kleuren als roze en oranje, en door fluotinten. De weelderige bloemen zijn terug, samen met knipoogjes naar China (kimonojasjes, Maokragen). We vallen massaal voor strepen (horizontale of verticale volgens onze eigen figuur). Jurken worden langer (tot de helft van de kuit) en minder strak. Bij dit alles hoort een blauwe tas (blauw à la Yves Klein). In de make-upkleuren geeft het al genoemde roze de toon aan op de mond en de wangen, terwijl de nagels in 2011 het liefst gelakt worden in fuchsia.

Eten & drinken Brandnetelsoep

De moleculaire keuken is helemaal uit, maar intussen heeft René Redzepi van restaurant Noma in Kopenhagen (in 2010 uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld) een nieuwe hype geschapen. Hij stuurt zijn personeel de natuur in om wilde groenten, kruiden en bessen te plukken. Ook jonge Belgische chefs zoals Alexandre Dionisio en Kobe Desramault zijn gevallen voor deze puurnatuurkeuken. 2011 wordt dan ook het jaar van de brandnetelsoep, de wilde asperges en vlierbessendesserts!

Show in de horeca

Schrik niet als uw bord in het restaurant vóór uw neus begint te zweven en rond te draaien zonder dat u het hebt aangeraakt. Deze nieuwigheid wordt een gimmick in 2011 en ontstaat door de werking van positieve en negatieve magneten, ingebouwd in de tafel en het bord. Er komt overigens ook meer show in het café: in Hasselt is het eerste café geopend waar de prijzen op een elektronisch bord evolueren zoals op de beursvloer. Veelgevraagde dranken stijgen in prijs, minder gevraagde worden voordelig. En tijdens het happy hour is er altijd een beurs-crash...

Aard-appels

Gasten met de nieuwjaarsdagen? Serveer ze dan een glaasje met een patapa als aperitiefhapje. Dit zijn tapas waarin fijngeprakte, gekookte aardappelen zijn verwerkt. De aardappel is in 2011 trouwens helemaal terug. In de professionele keuken maakt een apparaat opgang om gevulde frieten te maken op basis van gevriesdroogde aardappelkorrels.

Tentoonstellingen Eindelijk: het Museum aan de Stroom

Op 17 mei gaat in Antwerpen – eindelijk – het Museum aan de Stroom (MAS) open. Het gebouw op het Eilandje wordt nu al het Belgische Guggenheim genoemd. De hoge, rode blokkendoos (met drieduizend glanzende handjes) wil een totaal-belevenis bieden rond eigentijdse kunst, architectuur en interieurtrends (info over dé hotspot van 2011: tel. 03 338 44 34 en www.mas.be).

Europalia.Brasil

Dankzij het topevenement Europalia gaan we in 2011 helemaal in de ban van Brazilië komen via tientallen tentoonstellingen, shows, projecties, sambalessen en straatanimatie. De tentoonstelling in de Brusselse Bozar wordt het middelpunt, maar daaromheen swingen een tentoonstelling over Copacabana in Oostende, een Braziliaans filmfestival in Brussel, Braziliaanse diamanten in Antwerpen en een expo over het carnaval in Binche (info over Europalia.Brasil vanaf 4/10/2011: www.europalia.eu).

België graaft een stad op

Sinds twintig jaar zijn Belgische archeologen bezig de Romeinse stad Sagalassos (in het huidige Turkije) op te graven. Als dank gaat de Turkse overheid ermee akkoord dat de opgegraven topstukken voor de allereerste keer het land mogen verlaten voor een tentoonstelling in het Gallo-Romeins museum in Tongeren (Sagalassos in Tongeren, vanaf 29/10/2011, info: tel. 012 67 03 30 en www.galloromeinsmuseum.be)

Muziek Nog één keer Aznavour

Zelf wil hij het absoluut géén afscheidstournee noemen, maar de bijna 87-jarige Charles Aznavour geeft wel toe dat zijn concerten in 2011 “waarschijnlijk” zijn laatste worden. In die optredens (in Brussel en Antwerpen) wil hij, behalve zijn onverwoestbare successen, ook negen nieuwe songs brengen. Opvallend hoe dit icoon van het Franse chanson ook vandaag nog een publiek van alle leeftijden kan boeien, en dat overal in de wereld. In België vinden de optredens plaats op 25 en 26 maart in Vorst Nationaal (tel. 0900 00 456) en op 27 maart in de Antwerpse Lotto Arena (tel. 070 34 53 45). Info over beide: www.c-live.be

Film Spielberg, Jackson en Kuifje

Sinds jaren worden we om de oren geslagen met de Kuifjeverfilming die Steven Spielberg en Peter Jackson voorbereiden. In het laatste trimester van 2011 komt Het geheim van de eenhoorn in onze bioscopen, de eerste film van een trilogie die ook De krab met de gouden scharen en De schat van Scharlaken Rackham zal omvatten. De wereld vraagt zich af hoe de twee topregisseurs de personages van Hergé tot leven brengen. Al is leven een sterk woord. De film wordt gemaakt met de motion capture-techniek: acteurs spelen met sensoren op hun lichaam, daarna worden de shots omgetoverd tot levendige tekenfilmbeelden.

Wonen Rond, rond, rond

Op de recente Interieurbeurs sprong er één trend uit: dankzij de BLOB-architectuur (bilineary object) worden heel veel meubels, ruimtes en accessoires (weer) rond. Zijn ze toch nog vierkant of rechthoekig, dan zien we schuine of afgeronde hoeken. Zelfs de kraan en het tuinhuis volgen de trend!

Samen zitten

Grote eettafels, coworkingbureaus waar je met meerdere collega’s één unit vormt, lange stamtafels in cafés en restaurants,... De gemeenschapstafel is dé meubelhit van 2011. Ook de solitaire relaxstoel wordt vervangen door canapés met modules die je samen of los van elkaar kunt gebruiken.

Terrashortensia’s

In 2011 gaat alle aandacht naar kleine tuinen, groentekweek in potten en terrasplanten. Eén van de blikvangers wordt de pluimhortensia (Hydrangea paniculata Bobo). Bij regelmatige snoei wordt die niet hoger dan 90 cm en dus een perfecte terrasplant.

Mobiliteit Elektrisch, maar...

Nissan Leaf, Opel Ampera, Ford Focus, Renault Fluence... Alle merken brengen een elektrische auto op de markt (actieradius:100 tot 400 km) die je aan een stopcontact kunt opladen. Of dit de definitieve doorbraak van de elektrische auto wordt, blijft zeer de vraag. Langs onze wegen staan veel te weinig oplaadpalen om deze doorbraak mogelijk te maken.

Gilda Benjamin, Ludo Hugaerts en Anne Vanderdonckt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content