Wat meneer moet weten over mevrouw

n 47 % van de vrouwen denkt dat eventuele seksuele problemen bij hun partner kunnen wijzen op een gebrek aan liefde. 17 % zou zich beledigd voelen indien de partner een geneesmiddel zou nemen om zijn erecties te bevorderen.

Prof. Reynaert: “18 % van de mannen bij wie de arts medicatie heeft voorgeschreven voor erectieproblemen heeft dit dan ook niet aan zijn vrouw verteld. Dat bewijst hoe belangrijk een open dialoog is om misverstanden uit de weg te ruimen. Maar we moeten natuurlijk ook realistisch zijn: ook relatieproblemen kunnen aan de basis liggen van seksuele problemen, al wil men dat niet altijd toegeven.”

n Uit de Zenith-enquête blijkt dat ook vrouwen niet gespaard blijven van seksuele problemen. 45 % van de vrouwen vermeldt vaginale droogte, 42 % heeft soms geen zin om te vrijen, 33 % heeft een gebrek aan genot tijdens het vrijen en 10 % meldt nog andere problemen. Slechts 17 % geniet volkomen probleemloos van een sereen seksleven.

Prof. Reynaert: “Belangrijke opmer- king hierbij: het gaat hier natuurlijk niet altijd over ernstige klachten. Iedereen heeft wel eens een mindere dag.”

Gynaecologe Mieke Hendrickx: “Veel klachten zijn een gevolg van het gebrek aan oestrogenen na de menopauze. Dit leidt tot een geleidelijke verschrompeling (atrofie) van de weefsels ter hoogte van de geslachtsorganen en de urinewegen. De slijmvliezen worden dunner, gevoeliger en kwetsbaarder en bieden minder weerstand tegen infecties. Door de verdunning van de vaginawand en de verminderde vochtafscheiding van de vagina kan geslachtsgemeenschap pijnlijk worden maar dat kan makkelijk behandeld worden.”

n Opvliegers en nachtelijk zweten zijn de belangrijkste klachten van vrouwen na de menopauze (70 tot 80 %).

Dr. Hendrickx: “Vrouwen zullen het misschien omschrijven als ‘geen zin hebben in vrijen’ want wie bedrijft er graag de liefde, badend in het zweet? Nu is de menopauze een natuurlijke gebeurtenis. We moeten niet de menopauze op zich behandelen, wel de klachten die eruit voortvloeien. De eerste preventieve maatregel is een goede hygiëne, indien nodig aangevuld met hormonale substitutie. Dit omvat dus een behandeling met oestrogenen, specifiek aangepast aan die bepaalde vrouw, of met tibolone dat naargelang het weefsel waarop het inwerkt een oestrogene, progestagene of androgene werking heeft.”

n 70 % van de vrouwen meent dat borstkanker het belangrijkste risico is van de hormoontherapie. Daarom blijven velen in stilte lijden.

Dr. Joëlle Desreux: “Vooraleer we een hormoontherapie starten moet een duidelijke evaluatie gemaakt worden van het bestaande risico op borstkanker en een mammografische evaluatie van de toestand van de borsten van de betrokken vrouw. Ook het cardiovasculair risico van elke vrouw zullen wij evalueren vooraleer we een behandeling starten. Het belangrijkste is echter dat we dit allemaal duidelijk uitleggen aan elke vrouw zodat zij weet dat hormoontherapie geen standaardbehandeling is, maar een individuele behandeling die afgestemd wordt en aangepast aan elke vrouw.”

n Naast vaginale droogte blijken ook gebrek aan genot tijdens het vrijen en gebrek aan libido (zin om te vrijen) frequente klachten bij gemenopauzeerde vrouwen.

Dr. Hendrickx: “Libido en opwinding bij de vrouw kunnen door heel veel factoren beïnvloed worden. Eén daarvan is androgeentekort en dat is geen specifiek gevolg van een natuurlijke menopauze, maar kan wel een secundair gevolg zijn van de leeftijdsgebonden afname van de secretie van androgenen door de bijnieren en de eierstokken. Vrouwen die door een heelkundige ingreep vroegtijdig in de menopauze beland zijn, blijken het grootste risico op een testosterontekort te lopen. Een behandeling met testosteron heeft duidelijk een gunstige invloed op parameters zoals libido, genot en voldoening bij seksuele betrekkingen. Tibolone heeft in verschillende studies eveneens een gunstige invloed getoond op het libido en de opwinding.” n

Tijdens Zenith werd in november 2005 door 2677 bezoekers spontaan een vragenlijst ingevuld over hun liefdesleven. 56 % waren vrouwen, 44 % mannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content