Wat mannen en vrouwen over elkaar moeten weten

Op seksualiteit rust geen taboe meer en zo hoort het ook. Toch krijgen de meeste mensen het nog altijd moeilijk zodra er problemen opduiken. Zelfs met hun partner praten over wat er foutloopt in bed, vinden ze vervelend. Om het gesprek op gang te brengen, zetten we op deze pagina’s enkele elementen op een rijtje die meneer beslist moet weten over mevrouw, en omgekeerd. Dit in de hoop dat u er openlijk over zult praten, met uw partner en/of met uw arts.

Het belangrijkste element dat mannen willen verbeteren aan hun seksleven is de communicatie met hun partner. Dat is het hoopgevende antwoord van 25 % van de 8500 mannen die vorig jaar deelnamen aan een onderzoek over seks en de moderne man, dat op vraag van Bayer HealthCare in zes Europese landen werd uitgevoerd. Twijfels en angsten staan die communicatie echter vaak in de weg. Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, zitten met vragen over seksualiteit waarover ze niet durven praten, zelfs niet met hun dokter.

Met de resultaten van de peiling naar het liefdesleven van de Belg, die in november 2005 tijdens Zenith, het salon voor de actieve senior, werd uitgevoerd én met een aantal vragen die u zelf stelde tijdens de infoavonden van Plus Magazine over de menopauze, trokken we naar een aantal specialisten. De professoren Christine Reynaert en Nicolas Zdanowicz (dienst voor Psychosomatische geneeskunde van het Universitaire Ziekenhuis van Mont-Godinne) namen met ons de resultaten van de Zenith-enquête door, de gynaecologen Mieke Hendrickx (Centrum voor Gynaecologie en Menopauze, Aalst) en Joëlle Desreux (La Citadelle Ziekenhuis, Luik) beantwoordden de vragen van Plus-lezers.

n De meerderheid van de ondervraagden op Zenith (38 %, in alle leeftijdsklassen) vrijt gemiddeld één keer per week. Verschuivingen in functie van de leeftijd doen zich vooral voor in de extremen: het aantal mensen dat het 5 tot 19 keer per week doet neemt af, het aantal dat éénmaal per maand vrijt neemt toe met de leeftijd.

Professor Christine Reynaert: “Het eerste wat ik wil opmerken, en wat mij verheugt, is het grote aantal mensen dat bereid was om de vragenlijst te beantwoorden. Het taboe is dus toch niet zo groot als wij soms denken. Bovendien blijkt duidelijk dat seksualiteit bestaat op elke leeftijd en dat ouderen geen seksloze wezens zijn zoals jongeren wel eens geneigd zijn te denken.”

n 89 % van de ondervraagden is van oordeel dat een geslaagd seksleven een belangrijke invloed heeft op hun algemene welzijn. Mannen (92 %) zijn hier nog meer van overtuigd dan vrouwen (87 %). 91 % van de ondervraagden is er bovendien van overtuigd dat een harmonieus seksleven voor een koppel essentieel is voor een geslaagd liefdesleven.

Prof. Reynaert: “Wij als psychiaters ondervinden dat dagelijks in de praktijk. De seksualiteit binnen een koppel is enerzijds een barometer voor het persoonlijke welzijn, maar ook voor de gezondheid van het koppel. Daarom vind ik het zo belangrijk dat erover gepraat kan worden. Elke arts zou bij zijn patiënten moeten informeren naar hun seksuele leven. Als je dat op een delicate, een beetje ingeklede manier doet, dan shockeer je niemand. Integendeel, de mensen weten dan dat ze ook met dat soort problemen bij hun arts terecht kunnen, dat hij er open voor staat. En als iemand geen antwoord op onze vragen wil geven, kan hij nog altijd zeggen dat alles goed gaat.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content