Wat is lupus erythematodes?

Deze rubriek is er voor u! Hebt u vragen, laat het ons weten. Elke maand beantwoordt dokter Bosmans op deze pagina een interessante lezersvraag. Om uw privacy te vrijwaren, worden de gezondheidsvragen van lezers altijd anoniem gepubliceerd. Schrijf naar Plus Magazine û Gezondheid, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel of mail naar lbaekelandt@plusmagazine.be

“Ik kreeg te horen dat ik aan lupus erythematodes lijd. Wat houdt deze ziekte in en hoe wordt ze behandeld?”

Dr. Jan Bosmans: Lupus erythematodes (letterlijk: roodachtige wolf) is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem dat ons normalerwijze beschermt tegen vijandige micro-organismen en kankercellen, de eigen weefsels aanvalt. Geschat wordt dat enkele duizenden Belgen aan de ziekte lijden, 90 % van de gevallen zijn vrouwen.

Hoe uit de ziekte zich?

Het ‘roodachtige’ uit de wetenschappelijke naam verwijst naar het ontstekingsproces dat de ziekte kenmerkt. Aan de basis van de ontstekingsverschijnselen bij lupus liggen ingewikkelde stoornissen van het afweersysteem. Hoewel de wetenschap deze processen langzaam maar zeker doorgrondt, kan nog niemand zeggen waardoor lupus wordt veroorzaakt.

Het is een ziekte die alle organen kan treffen maar de huid en het bewegingsstelsel eerst. In ernstige gevallen kunnen de botten en de gewrichtsstructuren in die mate worden aangetast dat misvormingen optreden. Als de huid bij de ziekte betrokken raakt, ontwikkelt iemand met lupus vaak een vlindervormige uitslag op de wangen, de neusbrug en aangrenzende gebieden. Zonlicht kan de huidverschijnselen verergeren. Naarmate de jaren vorderen, kunnen de huidletsels een ander uitzicht krijgen.

Naast de huid en het bewegingsstelsel kunnen ook de nieren, het zenuwstelsel, de bloedvaten, de cellen in het bloed, het hart, de longen, de ogen en het spijsverteringsstelsel stoornissen vertonen.

Lijkt lupus op andere aandoeningen?

Omdat de symptomen sterk kunnen variëren en soms andere aandoeningen nabootsen, is de diagnose niet makkelijk. Patiënten zullen vaak op basis van het meest in het oog springende symptoom bij een of andere specialist terechtkomen: een huidarts of reumatoloog, een specialist in de oogheel- kunde, neurologie of inwendige ziekten.

Kan de ziekte genezen?

Lupus is een chronische ziekte die niet kan worden genezen en zelden vanzelf overgaat. Wel zijn er behandelingen die de symptomen verzachten en verwikkelingen tegengaan. Vaak wordt gebruik gemaakt van ontstekingswerende middelen. In ernstige gevallen worden ook geneesmiddelen ingezet die het immuunsysteem onderdrukken. Chloroquine, dat ook wordt gebruikt bij malaria, kan een gunstig effect hebben op de huidletsels. Al deze behandelingen kunnen echter ook bijwerkingen geven. Het uitstippelen van de behandeling van een patiënt met lupus erythematodes is meestal een zaak voor een team van specialisten. Het is van groot belang dat ook de huisarts bij de behandeling betrokken blijft, zodat hij of zij de patiënt uitleg kan verschaffen en alle gegevens over de ziektegeschiedenis op één plaats bij elkaar komen. Bovendien kan iemand met lupus ook medische problemen hebben die geen verband houden met de ziekte.

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content