Wat ik doe voor onze planeet

De klimaatverandering laat de Plus-lezers echt niet onberoerd. Velen van u stellen echter ook de vraag of de gewone burger nu niet moet opdraaien voor de vergissingen van de overheid in het verleden.

Vele kleintjes maken één groot

We doen in ons huis vele kleine zaken om de CO2-uitstoot te verminderen en onze portemonnee gesloten te houden. Overal in huis spaarlampen, de waaklampjes uitschakelen, uitstappen doen met het openbaar vervoer, de open haard branden met snoeihout, regenwater gebruiken voor de handwas en het reinigen van vloeren en ramen, boodschappen doen met een opvouwbare mand enz. Als iedereen dit deed, zouden we vlug de Kyotonorm halen.

Paraplusysteem

Toegegeven: we zijn allemaal medeverantwoordelijk voor de klimaatopwarming. Het is echter de staat die gedurende tientallen jaren alles toegelaten heeft, vooral aan de industrie. En nu moet de burger het oplossen. Paraplusysteem!

Geen recht op premies

Ik koester plannen om een deel van mijn elektriciteit te winnen uit zonne-energie maar heb te horen gekregen dat ik niet kan rekenen op een premie of op subsidie omdat ik mijn huis verwarm met elektriciteit. Men wil “het gebruik van dure energie niet subsidiëren”. Toch zou ik met zonnepanelen een deel van die energie zelf kunnen opwekken en dus niet-hernieuwbare energie besparen!

Idealen niet verloochend

Ik ken vele 50-plussers die, net als ik, hun idealen uit de sixties niet verloochend hebben. We proberen de auto rationeel te gebruiken, we eten seizoens- en streekgebonden voeding en we winnen ons eigen hout voor de verwarming. Elke woensdagmiddag staan we met 3 à 4 personen op de Grote Markt in Tienen met een spandoek: “Stop onnodig autorijden. Zo is er maar één!” (met een afbeelding van de aarde).

Ministers in BMW’s en Audi’s

De jongste jaren hebben we ons huis goed geïsoleerd, een condensatieketel geplaatst en een zuinige auto gekocht. Daarom was ik boos toen ik las dat onze ministers met een Audi A8, een Porsche Cayenne, een BMW of een terreinwagen rondrijden. En die gaan ons vertellen dat we minder CO2 moeten uitstoten?

Zelf iets doen!

Willen we dat onze wereldbol blijft ronddraaien, dan moeten we nu zelf iets doen. Het verhaal van Margaretha Guidone die de VN-top in Nairobi toesprak, was een mooi voorbeeld van burgeractie en van positief nieuws.

Vooral lokaal voedsel

Een grote bijdrage leveren we door alleen verse seizoensproducten uit België te kopen. Het is te gek hoeveel verspillend transport er gebeurt: van kiwi’s uit Nieuw-Zeeland tot yoghurt waarvoor de melk uit de Benelux naar Italië wordt vervoerd om dan naar onze winkels terug te keren.

Nu is het aan de jeugd

Moet Europa absoluut de beste willen zijn? Ik vind dat het de beurt is aan landen als China en India. Wij gebruiken de fiets of het openbaar vervoer. Laat de jongeren nu maar bewijzen dat ze een hart voor de planeet hebben. Ze kunnen ophouden met naar mega dancings te scheuren of naar danstempels op Ibiza te vliegen.

n Stuur uw reactie voor 3 april 2007 naar Plus Magazine, Thema van de Maand, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel, fax: 02 702 46 02, of via e-mail: redactie@ plusmagazine.be

n Of, nog eenvoudiger en sneller: reageer via www.plusmagazine.be (en klik op ‘Lezers- oproep’). n

Regina Van Damme, Merelbeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content