Wat geeft u uw kleinkinderen met Kerstmis?

De meeste lezers die op onze oproep reageerden, geven hun kleinkinderen een cadeau met een waarde rond 25 euro. Ook als ze dat in de vorm van geld doen, geven ze daarbij vaak nog een pakje voor het plezier van het uitpakken!

Leve het gebabbel!

Ongeacht de leeftijd geef ik een bedrag van 30 euro in de vorm van een geschenkje. Nooit geld, want dat vind ik zo onpersoonlijk en zo ongezellig. Bij het uitpakken van cadeautjes krijg je altijd een intens sociaal contact en vrolijk gebabbel en dat wil ik niet missen.

Niet met Sinterklaas

We hebben drie kleinkinderen (4 jaar, 2 jaar en 16 maanden) en we geven ze twee keer per jaar een geschenk: met Kerstmis en bij hun verjaardag. Niet met Sinterklaas, want dat moeten ze thuis vieren. Voor elk van de drie trekken we een bedrag van 75 euro uit, evenveel als voor het geschenk voor hun ouders. We geven bij voorkeur geen geld, behalve om bij te leggen voor een duurder cadeau zoals een trampoline. In dat geval krijgen ze van ons tijdens het feest ook nog een tastbaar pakje met een kleinigheid (een leesboekje bijvoorbeeld).

Uitpakken is het plezier

We geven nooit geld, maar altijd een eenvoudig en nuttig geschenk met een waarde van 25 tot 30 euro per cadeau. Het grootste plezier voor onze kleinkinderen blijft het uitpakken!

Winterpantoffels

We hebben tien kleinkinderen en die krijgen ieder elk jaar een paar winterpantoffels. Simpel en nuttig!

Tussen 10 en 15 euro voor iedereen

Om beurten organiseert iemand het kerstfeest voor de hele familie. Die is nu zo groot geworden dat we dit jaar voor het eerst hebben beslist dat elk een deel van de maaltijd meebrengt. Maar we blijven trouw aan de regel dat iedereen voor iedereen een geschenkje koopt. Wij besteden voor elk een bedrag tussen 10 en 15 euro.

Nuttig geschenk plus geld

Voor al onze kleinkinderen zoeken we een nuttig geschenk voor 15 euro. Daarenboven krijgen ze 25 euro op hun spaarboekje. Hans Smet, Kruibeke

Voor elk een joggingpak

Onze zoon heeft één kindje en onze dochter twee. Ze is echter voor de tweede keer gehuwd met een man die al drie kinderen had. Zes kleinkinderen dus, want we maken geen onderscheid. Dit jaar zijn we van zins voor allemaal een joggingpak te kopen. Voor de grotere maten zal dat iets duurder zijn dan voor de kleinere, maar zo vermijden we discussies.

Geen kerstcadeaus

We hebben beslist geen kerstgeschenken meer te geven. We geven de kleinkinderen warmte en liefde en we staan altijd klaar als het nodig is. Ze krijgen al zo veel, zeker als hun ouders gescheiden zijn. Het wordt trouwens steeds moeilijker om iedereen samen te krijgen in de kerstvakantie, want de jonge gezinnen gaan liever op (ski)vakantie. Alleen met Nieuwjaar geven we de kleinkinderen een centje, als ze hun nieuwjaarsbrief komen voorlezen.

Toch liever geld

Cadeautjes zoeken vind ik echt onbegonnen werk. Aan de kleinkinderen geef ik elk een envelopje met 25 euro, aan de kinderen eentje met 50 euro.

Cecilia Vercammen, Temse; Hildegard Stinissen, Tremelo; Alex De Roeck, Edegem; Micheline Vanhove, O

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content