Wat eten we voor een gave huid?

Onze huid verwennen door onze voeding aan te passen? Het onderzoek terzake staat nog in zijn kinderschoenen, maar een internationale studie bevestigt alvast de invloed van de voeding op de kwaliteit van onze opperhuid.

Hoe houden we onze huid mooi en gaaf? Uiteraard is de voeding niet het enige element dat onze opperhuid beïnvloedt. “Er is ook de constitutie van de huid zelf, het genetische aspect dus dat ervoor zorgt dat de ene persoon over een beter verdedigingsmechanisme tegen veroudering beschikt dan een andere”, zegt Véronique Del Marmol, diensthoofd Dermatologie in het Brusselse Erasmusziekenhuis. “Er is de hydratatie van de weefsels. En laten we ook niet vergeten dat de huid veroudert omdat ze in de loop van de tijd haar vermogen verliest om zich te vernieuwen.”

Dit zegt de wetenschap

Een grote internationale studie ( Food habits in later life; a cross cultural study) heeft zich gebogen over de voedingsgewoonten in Azië, Europa en Australië. De wetenschappers namen de voeding van 2000 personen van meer dan 70 jaar onder de loep én ze vergeleken die gegevens met de graad van huidveroudering. Hieruit blijkt dat het type voeding wel degelijk een – min of meer duidelijk – effect heeft op de kwaliteit van de huid.

De aanvallers: vrije radicalen

De vrije radicalen vormen de kern van het probleem. Deze agressieve moleculen die sowieso in ons lichaam aanwezig zijn, zijn immers in staat onze cellen te beschadigen en zelfs te vernietigen, wat veroudering veroorzaakt. We spreken van een oxiderende stress wanneer er te veel vrije radicalen worden aangemaakt. Dit gebeurt onder invloed van diverse factoren (tabak, pollutie, zon, stress...)

De verdedigers: antioxidantia

De antioxidantia zijn elementen uit onze voeding. Zoals hun

naam aangeeft, bevechten ze het oxidatieproces in onze cellen. “Ze neutraliseren de vrije radicalen en zijn op die manier een verdediging voor onze huid”, legt dr. Del Marmol uit. “De opgelopen schade herstellen, is helaas niet mogelijk, maar preventief werken de antioxidantia wel. ”

Twee duidelijke lijstjes

Op basis van hun studie trokken de wetenschappers volgende conclusies

De voeding van de mensen met de minste rimpels bestaat vooral uit:

groenten (met groene bladeren)

fruit (kersen, druiven, gedroogde vruchten, aardbeien, bessen, appels, peren...)

peulvruchten

vis

olijfolie

mono- en poly-onverzadigde vetten

eieren

yoghurt

noten

olijven

thee.

De voeding van de mensen met de meeste rimpels bestaat vooral uit:

rood vlees

charcuterie

suikers

limonades

aardappelen

vollemelkproducten.

De meeste voedingsmiddelen uit de lijst met aangewezen producten zijn rijk aan de vitamines A, C en E of ze bevatten mono- en poly-onverzadigde vetten, en ook calcium, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Is het dus hoog tijd om onze voedingsgewoonten te veranderen? “Heel zeker! Het is nooit te laat”, zegt dr. Del Marmol. Niets gaat boven een gevarieerde en evenwichtige voeding, maar dat neemt niet weg dat een extra duwtje in de rug, door middel van voedingssupplementen soms nuttig kan zijn.

Een karretje antioxidantia

Vitamine A: (orgaan)vlees, vis, volle melk en afgeleiden (boter, kaas), levertraan...

Bètacaroteen (provitamine A): wortelen, abrikozen, mango, groenten met donkergroene bladeren, zoete aardappel, pompoen, peterselie...

Vitamine A: citrusvruchten, aardbeien, cassis, paprika, peterselie, zurkel, broccoli, groene kool...

Vitamine E: (hazel-) noten, venkel, kiwi, erwtjes, peterselie, avocado, mango, groene kool...

Lycopeen: tomaten (vers en in saus), watermeloen, roze pompelmoes...

Luteïne: groenten met donkergroen blad, eigeel...

Selenium: vlees (ook orgaanvlees), vis, schelp- en schaaldieren, granen, sommige groenten (paddenstoelen, tomaten...), paranoten...

Flavanoïden: groente en fruit, wijn, thee, chocolade...

Mono-onverzadigde vetzuren: (hazel)noten, amandelen, vis, vlees, avocado, olijfolie, koolzaadolie, arachideolie...

Poly-onverzadigde vetzuren: olie van arachide, cardamom, koolzaad, maïs, lijnzaad, noten, sesam, soja, zonnebloem, bernagie...

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content