Wat doet u met uw oude pc?

Een pc is moeilijker te verkopen dan een auto, maar het scenario is identiek: voor u hem wegdoet, moet u grote schoonmaak houden, een technische inspectie uitvoeren en... niets laten rondslingeren als u de sleuteltjes afgeeft.

Een basisprincipe: na vijf jaar is een pc te oud voor de software van tegenwoordig. Hij is zelfs onverkoopbaar. Als uw pc echter nog niet te veel kilometers op de teller heeft, doet u er goed aan de gegevens te recupereren. Meestal staan de bestanden die u zelf gemaakt hebt allemaal samen in Mijn documenten (klik op Start/ Mijn documenten), al dan niet in een aantal submappen (Afbeeldingen, Muziek,... ).

Kopieer de mappen naar een externe vaste schijf en breng ze nadien over naar de nieuwe computer. Een usb-schijf van 360 Gb kost euro80. U kunt ook gebruik maken van een website die uw bestanden bewaart. De online service Pando is daar een voorbeeld van: www.pando.com/beta. Met de gratis versie kunt u maximaal 1 Gb gegevens overbrengen (als u a25 betaalt, wordt dat 3 Gb).

Maar sommige essentiële gegevens zijn verborgen. Om uw agenda, uw kalender en al uw ontvangen en verzonden berichten opnieuw te installeren, moet u naar de mappen van het programma gaan. Voor Outlook volstaat het dat u een enkel bestand kopieert, outlook. PST. Het vervelende is dat het goed verstopt zit. Zo spoort u het op: Start/Deze computer/Lokale vaste schijf/Documenten en instellingen. Hier moet u een map zoeken met uw naam (of een naam die u zelf hebt gekozen). Klik nu op Local Settings/application data/ Microsoft/Outlook. En daar hebt u uw outlook. PST! Kopieer het, en zet het op dezelfde plaats op uw nieuwe pc.

Op zoek naar de kleintjes

Derde operatie: zoek alle cd’s met software die u op de nieuwe machine zult gebruiken of die u aan de volgende eigenaar wilt meegeven. Vergeet niet dat officiële licenties maar op één computer tegelijk gebruikt mogen worden.

Veel pc’s worden met OEM-software verkocht. Dat zijn programma’s die alleen kun- nen werken op de compu- ter waarmee ze geleverd zijn. Sommige van deze programma’s kunnen technisch niet op een andere pc geïnstalleerd worden: de updates zullen niet werken en het systeem wordt onbruikbaar. Zorg dat u alle licenties (en hun installatiecodes) aan de nieuwe eigenaar geeft.

Wis alles!

Nu is het tijd om uw gegevens te wissen. Ze gewoon verwijderen is niet genoeg, u moet ze echt van de vaste schijf wissen! Het beste is de schijf te herformatteren maar dat vraagt ervaring en verscheidene uren werk om het besturingssysteem weer te installeren.

Als u de software wilt laten staan, kunt u een programma gebruiken dat alleen de gegevens wist, zoals Windows Washer van Webroot (euro29). U kunt ook CCleaner gratis downloaden en gebruiken. En dan is er nog een radicale oplossing: een (gratis) programma dat uw vaste schijf schoonmaakt, zoals Active@ Kill Disk Hard Drive Eraser. Maar ook dan moet u alles opnieuw instal- leren (herformatteren). n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content