Wat doe jij zoal in bed?

Slaapspecialisten blijven erop hameren: het bed is om te slapen, en daarmee basta! De enige nevenactiviteit die wordt getolereerd, is knuffelen. Toch nodigt het bed steeds vaker uit tot andere activiteiten. Er wordt gelezen, tv gekeken, gekletst, gegeten, games gespeeld, aan relaxatie gedaan... Het bed en de slaapkamer zijn nu eenmaal plekken waar je nog privacy hebt, waar je kan ontspannen, waar je je sociale masker kan afzetten, je kan wegvluchten en doen waar je zin in hebt. Het is de feelgoodplek bij uitstek. Vandaar dat het soms prettiger is om een moeilijke klus in bed af te maken – je rug in de kussens, het dekbed hoog opgetrokken – dan achter je bureau.

En jij, wat doe jij verder in bed?

We waren zo benieuwd dat we onze lezers de vraag stelden. 5.588 onder hen namen deel aan onze peiling(*). Daaruit blijkt duidelijk dat vrouwen veel actiever zijn in bed! Ze doen niet alleen vaker dingen tussen de lakens – zo leest 55% van de vrouwen tegen 31% van de mannen -, ze cumuleren ze ook (vrouwen doen gemiddeld 3,4 activiteiten, mannen 2,7)!

Wat draag jij in bed?

Was de tweede vraag die we onze lezers stelden.

Vrouwen zijn unaniem: ze kiezen massaal voor het slaapkleed (52%), waarbij we ook een groot T-shirt (17%) en de babydoll (8%) rekenen. 77% van de vrouwen draagt bijna altijd een slaapkleed, 43% houdt het bijna altijd op een pyjama (33%).

Het flanelletje (3%) en de fleece (1%) scheren geen hoge toppen, maar wintersokken doen dat wel: 20% van de vrouwen is met recht en rede fan. Toegegeven, sokken in bed zijn not done, maar de slaap vatten als je koude voeten hebt, is geen optie!

En de mannen? 52% draagt een volledige pyjama, 10% enkel een jasje en 7% alleen een broek. Ondergoed doet het ook goed (21%). En ook al geeft 15% van de vrouwen toe te slapen zoals Marilyn Monroe, zonder iets aan dus, bij de mannen kent het adamskostuum nog meer bijval: liefst 21% slaapt naakt.

3 % smult En 19% luisterts naar muziek

ZZZ ZZZZ ZZZ ZZ

Avondeten twee tot drie uur voor het slapen gaan is ideaal om niet met een volle maar ook niet met een lege maag in bed te stappen.

Mijd alcohol, koffie na de middag, gefrituurde of eiwitrijke gerechten, en ook ijs.

Zin in een lichte maaltijd die je niet uit je slaap houdt? Ga voor een kom muesli (vit. B6) + yoghurt (tryptofaan) of een rijstwafel met hummus (kikkererwten = vit. B6).

46 % leest 10% lost kruiswoordraadsels op

ZZZ ZZZZ ZZZ ZZ

Nog wat lezen (geen thriller die je doet nagelbijten!), kruiswoordraadsels oplossen, een glas melk drinken... Allemaal rituelen die de overgang van waken naar slapen vergemakkelijken. Je hersenen hebben hun eigen pavlovreactie: na de kruidenthee is het tijd om te slapen.

19 % doet relaxatieoefeningen 88% dagdroomt of denkt na

ZZZ ZZZZ ZZZ ZZ

Yoga, mediteren, sofrologie (lees p. 70) helpen om je ademhaling en je hartslag tot rust te brengen. Ontspan je spieren en doe aan introspectie.

Nadenken mag, op voorwaarde dat je je rugzak met problemen aan de slaapkamerdeur achterlaat. Duiken er toch nare gedachten op in bed, zet ze dan van je af door ze te noteren in een schriftje.

12 % computert 6% telefoneert 19% kijkt tv of zet een dvd op

ZZZ ZZZZ ZZZ ZZ

Opgelet, zet één uur voor het slapen gaan al die schermen maar uit, want het licht dat ze afgeven zegt je hersenen dat het tijd is... om wakker te blijven. De gulden regel is: de tv en alles wat betrekking heeft op het werk horen niet in de slaapkamer thuis. E-readers (zonder blauw licht) mogen wel mee onder de lakens, ze zijn er speciaal voor ontworpen.

Absoluut te mijden: wekkers die het uur op het plafond projecteren. De klok lezen houdt je hersenen alert en focust je aandacht op je slapeloosheid. Je kan beter schaapjes tellen dan de minuten.

10 % neemt de kat of de hond mee naar bed 6,5% stoeit met de (klein)kinderen

ZZZ ZZZZ ZZZ ZZ

Je huisdier op je bed laten slapen is geen goed idee als je allergisch bent. En een beestje dat je zeker moet mijden is huisstofmijt. Om het jaar tot anderhalf jaar investeren in nieuwe kussens helpt, elke dag je kamer en bed verluchten en geregeld je matras stofzuigen ook.

48 % vrijt in bed 26% praat met zijn partner

ZZZ ZZZZ ZZZ ZZ

Niet meteen romantisch, maar seks hebben is het beste slaapmiddel (enfin, achteraf toch).

Maar met twee in hetzelfde bed slapen zorgt er soms ook voor dat de ene te veel lakens naar zich toetrekt waardoor de andere alweer bloot komt te liggen. Waarom niet twee eenper-soonsdekbedden proberen in plaats van één groot?

(*) Peiling via internet, tijdens de eerste twee weken van juni 2015

Productie, Anne Vanderdonckt • Foto’s, Michèle Francken • Styling, Sonja Mertens • Make-up, Ad van Mierlo voor Dior Verkoopsinfo p. 168

Productie Anne Vanderdonckt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content