© Getty Images/iStockphoto

Wat als het testament onvindbaar is?

Wie een testament opmaakt doet er goed aan dat via een notaris te laten registeren bij het Centraal Register van Testamenten. Wanneer een eigenhandig testament verloren geraakt, kunnen de begunstigden immers nergens meer aanspraak op maken. Zeker voor samenwonenden kan dat desastreurs zijn.

Een lezeres stelde volgende vraag:

Na 20 jaar feitelijk samenwonen vind ik nergens het testament dat mijn partner met zekerheid heeft opgemaakt, zodat niet alles naar zijn moeder gaat die nog leeft (we hebben geen kinderen). Kan zijn moeder de erfenis weigeren, zodat toch alles naar mij komt?

Het antwoord van de advocaat:

Als jouw notaris geen testament terugvindt in het Centraal Register van Testamenten (CRT) betekent dit dat je partner wellicht een eigenhandig testament heeft opgesteld, dat hij niet heeft geregistreerd bij een notaris en dus nog ergens moet liggen. In tegenstelling tot wettelijk samenwonenden, die automatisch het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad erven, erven feitelijk samenwonenden nooit automatisch van elkaar. Zij moeten dus altijd een testament opmaken om iets van elkaar te erven.

Je doorzoekt dus best nog eens grondig het huis en eventuele kluizen om alsnog het testament te vinden. Vind je geen testament, dan heeft het geen enkele zin om de moeder van je partner de erfenis te laten weigeren. De erfenis komt daardoor niet naar jou aangezien je geen wettelijke erfgenaam bent. Als de moeder van jouw partner akkoord gaat, kan een mogelijke oplossing er wel in bestaan dat ze de erfenis aanvaardt en jou vervolgens een deel schenkt. Laat je dan wel deskundig bijstaan, zodat het fiscale plaatje niet te hoog oploopt en ook burgerrechtelijk alles correct verloopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content