Wanneer zijn mijn loopschoenen aan vervanging toe?

“Ik loop geregeld en vraag me daarom af wanneer ik mijn sportschoenen best vervang? Hangt dat af van het aantal kilometers, van mijn lichaamsgewicht, van het aantal keren dat ik loop...?”

Net zoals de banden van je wagen, zijn loopschoenen na een aantal kilometers aan vervanging toe omdat de demping dan niet meer optimaal functioneert. Die demping is belangrijk om comfortabel en gezond te lopen en blessures te voorkomen.

Als vuistregel geldt dat je loopschoenen best na zo’n 1.000km vervangt. In tegenstelling tot auto’s hebben schoenen geen kilometerteller, dus moet je het zelf een beetje inschatten. Maal je twee keer per week een rondje van 5km af, dan ben je na ongeveer 2,5 jaar aan een nieuw paar toe. Een aantal factoren werkt slijtage van de schokdemping in de hand. Zo versnelt je schoenen in de wasmachine stoppen het slijtageproces en moet je 100km extra bijtellen. Ook je lichaamsgewicht speelt een rol: hoe meer je weegt, hoe harder de schoendemping het te verduren krijgt. Vanzelfsprekend ondervindt je schoen ook meer slijtage als je teveel op de buitenkant of de binnenkant van je voet loopt.

Een ander aandachtspunt is de kreukzone van je schoen: als dat deel net boven de zool aan de zijkanten achteraan wat ingezakt is, zijn je schoenen eveneens aan vervanging toe.

Afwisseling

Een loopschoen moet na elke tochtje ook herstellen van de inspanning. De demping van je schoen heeft ongeveer 48 uur nodig om te recupereren en klaar te zijn voor een volgende loopronde. Loop je frequent, investeer dan in twee paar loopschoenen. Dit mogen identieke paren zijn, maar eigenlijk kies je beter voor twee verschillende types loopschoenen. Zo worden je voeten telkens anders belast en verkleint de kans op blessures. Wissel een stevige loopschoen met een intense demping af met een eerder neutrale loopschoen.

Grotere maat

Laat je bij je loopschoenkeuze goed adviseren over het type schoen en het merk dat bij jou past. Meestal is dat een schoen die comfortabel aanvoelt. Neem een maatje groter dan je normale schoenmaat, om zwarte teennagels door kneuzing te vermijden. Maar de schoenkeuze is niet alles.

De medische wetenschap is ervan overtuigd dat een goede looptechniek en eventueel aangepaste steunzolen belangrijker zijn dan het type schoen dat je draagt. Vraag bij twijfel je sportarts, podoloog of de sportschoenenspeciaalzaak om raad.

Loopschoenen die niet meer geschikt zijn voor de dienst hoeven trouwens niet meteen de vuilnisbak in. Je kan ze nog gerust blijven gebruiken voor andere activiteiten, zoals wandelen of tuinieren.

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content