Wanneer is mijn darmtransit gezond?

Hoe vaak moet ik naar het toilet gaan om mijn darmtransit gezond te houden? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Ook lezeres C.N. maakt zich zorgen.

Al meer dan dertig jaar gebruik ik thee om naar toilet te kunnen gaan. Ik heb namelijk een erg trage darmtransit. De laatste jaren gaat het steeds minder goed. De apotheker heeft me al eens iets anders gegeven, maar daar kreeg ik krampen van. Het duurt soms vier dagen of meer, dat kan toch niet gezond zijn? Wat moet ik doen?

Het tempo waarmee we voedsel naar binnen werken, hebben we zelf in de hand maar voor het kwijtraken van wat er overschiet, moeten we op de natuur vertrouwen. Er bestaat een reflex die ervoor zorgt dat onze dikke darm zich samentrekt wanneer onze maag aan het werk is. Het is normaal dat er ruimte wordt gemaakt als er een nieuwe lading voedsel op komst is. Daarom ontlasten baby’tjes zich bijna na elke maaltijd. Sommige mensen behouden deze reflex en doen driemaal per dag een grote boodschap. Bij anderen verdwijnt het verband tussen eten en zich ontlasten. Word je ouder, dan kan het op de duur behoorlijk lang duren voor je lichaam kenbaar maakt dat de tijd voor een toiletbezoekje gekomen is...

Hopen afvalstoffen zich niet op in onze darm? En is dat niet gevaarlijk?

Er bestaan allerlei gekke theorieën over wat ontlasting zou doen met het lichaam. De tijd dat dokters voornamelijk lavementen zetten, ligt gelukkig alweer twee eeuw-en achter ons. Ontlasting mag er dan al vies uitzien en kwalijk ruiken, de dikke darm is erop gebouwd om een behoorlijke hoeveelheid afvalstoffen op te slaan.

Hoe vaak is genoeg? Wat is te weinig, wat te veel?

Aangenomen wordt dat driemaal per dag stoelgang maken normaal is, maar... één keer in de drie dagen eveneens. Die grens is niet absoluut want er zijn mensen die maar één keer in de week naar toilet gaan en zich kiplekker voelen. Toch kun je de natuur een handje helpen. Het is bewezen dat een dieet dat rijk is aan vezelstoffen de darmtransit bevordert. Fruit en verse groenten, volle graanproducten of tarwezemelen hebben een weldoend effect. Ze zijn trouwens ook op andere manieren goed voor de gezondheid.

Zijn de zuiveldrankjes op basis van probiotica te vertrouwen?

De dikke darm wordt bevolkt door een groot aantal bacteriën. Die zijn nuttig. Ze maken onder andere vitamine B12 aan. Helaas kunnen sommige soorten in uitzonderlijke situaties schadelijk worden, bv. wanneer ze door een verzwakking van onze natuurlijke afweer de kans krijgen om heel sterk in aantal toe te nemen. Maar meestal zijn ze dat niet! Probiotica zijn voedingsmiddelen die levende bacteriestammen (meestal gaat het om Lactobacillus of Bifidobacterium) bevatten die het evenwicht tussen de verschillende bacteriën in de darm verbeteren. Het gebruik van deze melkproducten kan dus de ontwikkeling van ‘heilzame’ bacteriën bevorderen. Ik denk daarbij niet alleen aan gefermenteerde gezondheidsdrankjes, maar ook aan doodgewone yoghurt.

Mag ik geneesmiddelen gebruiken?

Wees daar heel voorzichtig mee! Heel wat laxatieve middelen irriteren de darm. Op korte termijn helpen ze, maar op langere termijn maken ze de problemen alleen groter. Als u weinig of geen ontlasting hebt zonder hulpmiddelen, dan kunt u daar beter eens over praten met uw huisarts. n

Deze rubriek is er voor u! Hebt u vragen, laat het ons weten. Elke maand beantwoordt dokter Bosmans op deze pagina een interessante lezersvraag. Om uw privacy te vrijwaren, worden de vragen anoniem gepubliceerd. Schrijf naar Plus Magazine û Gezondheid, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel of mail naar

lbaekelandt@plusmagazine.be

Dr. Jan Bosmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content