© ISTOCK

Waarom je hond je constant likt

Net als jullie, houden wij van dieren. En dus zijn we elke maand kwistig met opvoedtips, verwentrucs en verzorgingsweetjes.

Je hond die je enthousiast met zijn grote ruwe tong te pas en te onpas likt: sommigen vinden het geweldig, maar lang niet iedereen houdt ervan. Maar waarom vinden honden het zo leuk om ons te likken?

Ik hou van je. De voornaamste reden is eenvoudigweg de affectie die je hond voor je voelt en die hij zijn baasje(s) wil tonen. Honden zijn extreem trouwe dieren, die de leden van hun sociale groep voortdurend proberen te behagen. De liefde die ze voor je voelen mag je gerust onvoorwaardelijk noemen. En die affectie willen sommige honden graag laten merken door de gelukkige uitverkorene uitbundig te likken! Geen deel van je lijf dat gespaard blijft, maar meestal hebben ze het toch op je gezicht gemunt.

Ik respecteer je. Wanneer de hond specifiek je mond viseert, heeft dit nog een bijkomende betekenis: één van respect, van respectvolle overgave. Je hond toont op die manier dat hij zijn baasje overal zal volgen, dat het baasje beslist en dat hij, wat die beslissing ook is, ze zal respecteren! Hij gedraagt zich dan zoals een jonge pup die de muil van zijn moeder likt. Maar soms wil je hond ook, net als een pup, gewoon laten weten dat hij honger heeft en graag wil gevoed worden.

Je smaakt lekker. Het klinkt wat frivool, maar toch is het zo: als je hond zonder ophouden de voeten, armen of benen van een vrouw likt, ligt de oorzaak meestal voor de hand: ze heeft een hydraterende crème op haar huid gesmeerd! De geur van deze vette substantie oefent een onvermijdelijke aantrekkingskracht uit op huisdieren.

Ik trek je aandacht. En dan is er nog een laatste reden die je hond aanzet tot likken: conditionering. Als een hond vaststelt dat hij door het likken telkens weer aandacht krijgt van zijn baasje, zal dit hem alleen maar aanmoedigen om te herbeginnen. Zelfs als je kwaad wordt, geef je hem aandacht door hem aan te kijken en tegen hem te praten. En vermits een hond het fantastisch vindt als hij aandacht krijgt van zijn baasje, zal hij al snel door hebben dat likken loont.

JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE
JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE© GUY PUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content