Waarom ik geen selfies meermaak

Zichzelf vastleggen op foto, alleen of in groep, op een bepaalde plek of evenement, en die foto dan delen op de sociale media, is leuk. Maar nu de term selfie zijn weg naar het woordenboek heeft gevonden, hebben we het stilaan gehad. Zowat alles en iedereen is intussen de revue gepasseerd en dus raken sommigen de pedalen kwijt. Ze zijn afgedwaald van de wat dwaze, maar onschuldige opstoot van narcisme.

Marketing. Overbekend is de selfie van presentatrice Ellen DeGeneres omringd door filmsterren op de Oscaruitreiking dit jaar (foto p. 9). Het beeld ging de wereld rond. Pas later raakte bekend dat wat we dachten een maatschappelijk gebeuren te zijn, reclame was voor Samsung in het kader van productplacement.

Obama en baseballspeler David Ortiz (foto p. 6)? Alweer een selfie georkestreerd door Samsung. Het Witte Huis was not amused door de slinkse reclame en neemt gerechtelijke stappen tegen de Koreaanse firma. En het zal wellicht nog wel even duren voor de president zich weer voor een foto laat strikken.

Ongepast. Alles had hij er voor over om een paar minuten beroemd te zijn, de toeschouwer die de selfieskoning wordt genoemd. Hij maakte liever een foto van zichzelf met Marcel Kittel die tijdens de Giro onfortuinlijk tegen de vlakte ging, dan de wielrenner hulp te bieden. De naarstige fotograaf werd afgemaakt op het internet, maar dat liet hem koud!

Slecht opgevoed. Tijdens het bezoek van François Hollande aan Barack Obama, namen Franse journalisten selfies in het Oval Office, met de twee presidenten op de achtergrond. De journalist van de kwaliteitskrant Le Monde dacht grappig te zijn toen hij zijn selfie tweette, maar zette daarmee zijn beroep, de president en zijn land voor schut.

In overtreding.Stemfie, zo heet de nieuwste trend waarbij u zichzelf fotografeert in het stemhokje. Verboden door de wet en bestraft met € 3.000 boete (al is de pakkans kleiner dan wanneer u de parkeermeter negeert). Dat heeft een touroperator er niet van weerhouden om een reis te verloten onder wie op 25 mei een stemfie van zichzelf in zwempak durfde te maken. 1.250 kiezers stuurden hun foto door. Die zijn tenminste wél gaan stemmen.

Bezeten. Voor sommigen zijn foto’s een middel geworden om zich een identiteit aan te meten. Waarbij ze het echte leven verwarren met een selfie. Zoals de vrouw die op haar arm zichzelf liet tatoeëren terwijl ze een selfie maakte. Of het verloofde stel dat plastische chirurgie aan de rechterhand liet uitvoeren om de allermooiste foto van hun verlovingsringen te kunnen nemen.

Vrolijke noot. Ter gelegenheid van de internationale Dag van de Aarde riep de Nasa op om selfies te sturen met als thema waar bent u? Met die mozaïek van 36.422 foto’s van aardbewoners uit 113 landen maakte ze een wereldkaart waarop u kunt inzoomen. Leesvoer voor onze nakomelingen (als de informatica het niet laat afweten).

Prettige vakantie en laat dit u er vooral niet van weerhouden uw mooiste glimlach te vereeuwigen in een selfie voor het Atomium of onder een exotische palmboom!

Anne Vanderdonckt Hoofdredacteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content