Waar staat het onderzoek vandaag?

De Stichting Alzheimer Onderzoek zamelt al een kwarteeuw fondsen in met het oog op research aan Belgische universiteiten. Waar staan we vandaag?

Vaak verschijnen de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer pas jaren nadat de hersenen al de eerste tekenen van de aandoening vertonen. “Waarschijnlijk ondergaat de cognitieve functie al wijzigingen geruime tijd voor er sprake is van abnormale eiwitopstapelingen, die zich op hun beurt manifesteren lang voor de eerste symptomen een feit zijn”, verduidelijkt professor Jean-Noël Octave (UCLouvain).

Hoewel ze lange tijd als een ouderdomsziekte werd beschouwd, ontwikkelt alzheimer zich wellicht al halfweg de volwassen leeftijd – zij het sluipend.

“Vandaar dat de research vandaag op de preklinische fase focust. Wij willen de specifieke biomerkers identificeren die al in die vroege fase aanwezig zijn”, verduidelijkt professor Eric Salmon (ULg). De ziekte van Alzheimer is namelijk het gevolg van een pathologische cascade, waar zowel genetische, biochemische, vasculaire, inflammatoire als metabole factoren bij betrokken zijn. “Zo weten we bijvoorbeeld dat het metabole syndroom een risicofactor vormt. Maar ook dat insulineresistentie een vaak voorkomend probleem is bij alzheimerpatiënten”, legt professor Jean-Noël Octave uit. De research richt zich ook op het blootleggen van genetische factoren. “Vandaag zorgt de technische vooruitgang er gelukkig voor dat we het volledige genoom snel en goedkoper dan vroeger kunnen sequencen”, klinkt het bij professor Laurence Ris (UMONS).

De ziekte van alzheimer ontwikkelt zich lang voor de eerste symptomen zichtbaar worden.

Het doel is nu de factoren te identificeren die als eerste optreden, want de geneesmiddelen die vandaag op de markt zijn, blijken maar in zeer beperkte mate doeltreffend: “Laboratoria zijn vandaag op zoek naar nieuwe therapeutische targets”, aldus nog professor Laurence Ris. Volgens professor Jean-Noël Octave moeten we echter niet op een wondermiddel hopen: “Ik denk dat we nu vooral moeten inzetten op een multidisciplinaire aanpak”. En dat betekent onder meer een goede cognitieve reserve opbouwen én in stand houden.

Die cognitieve reserve is het geheel van hersenskills die je in de loop van je leven verzamelt via je studies en je werk, maar ook via sport, kunst en sociale contacten. “Lichaamsbeweging en intellectuele activiteiten hebben, net als sociale interacties, een beschermende rol”, benadrukt professor Salmon. In afwachting dat de wetenschap verder vooruitgang boekt, zijn dat alvast punten waar we zelf aan kunnen werken.

Meer weten? www.stopalzheimer.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content