VURIG tot de vorst

Rondom haar vallen de bladeren en verwelkt de tuin, maar de herfstaster doet alsof ze dat niet ziet. Tot een eind in november tovert ze vurige kleuren in de border.

Rozerood, lavendelblauw, violet, fuchsia, blauw, fel paars, ook wit en roomgeel... vrijwel alle tinten kunt u bij herfstasters aantreffen. De bloemen lijken op margrieten, zij het dat de bloemblaadjes iets verder uit elkaar staan. Hun bloei start al in de nazomer, duurt gewoonlijk tot de eerste nachtvorst en zet in de donkere herfstdagen de border in vuur en vlam.

Herfstasters zijn vaste planten die u in de herfst of in maart kunt uitplanten. Het zijn gemakkelijke bloeiers en te vinden in lagere en in hogere soorten. Bij de lagere soorten is de Aster dumosus(tot 50 cm hoog) het bekendst. Haar variëteiten hebben een kleurenpalet van wit over roze tinten tot zuiver blauw. Bij de hogere soorten hebt u de keuze uit de talloze hybriden van de Aster novo-belgii (50 tot 150 cm), die vooral het gamma van paars, roze en violet bespelen. Minder bekend is de Aster ericoides. Die kan 100 cm hoog worden en bloeit met een massa kleine, roomgele, witte of roze bloempjes. De Aster cordifolius kan 150 cm hoog worden en vertakt zich in honderden bleekviolette bloempjes met een geel hartje.

Een verjongingskuur

Hoge asters durven wel eens omvallen door de herfstregens. Om dat te voorkomen kunt u in de zomer natuurlijke steuntjes (bijvoorbeeld snoeihout) tussen de planten in de grond prikken. Verder zijn de nieuwe variëteiten veel minder gevoelig voor meeldauw dan vroeger. Vraag bij aankoop uitdrukkelijk naar meeldauwvrije cultivars.

Om te voorkomen dat ze de border overwoekeren, doet u er goed aan de planten na een jaar of vier uit de grond halen. Plant de buitenste delen van de wortelkluit opnieuw uit. De binnenste delen werpt u weg. Met deze verjongingskuur vermijdt u ook dat de herfst-asters na een aantal jaren méér uit zware bladeren dan uit bloemen gaan bestaan.

Maak een herfsteiland!

Herfstasters kunnen in elke border de bloeiperiode verlengen, maar u kunt ze ook tot de sterren van een apart herfst-eiland maken . Zulk een border hoeft niet groot te zijn, zolang hij maar een feest voor de ogen wordt. Kies bij voorkeur een plek die u vanuit de woning goed kunt zien (borders met lente- of zomerbloeiers houdt u beter in de buurt van het terras). Op de achterste helft kunt u hibiscus, zonnebloemen, hoge herfstasters en Helenium autumnale plaatsen, op de voorste helft lagere herfstasters, herfstanemonen en Anaphalis. En als u uw herfstborder vóór een boom of heester met prachtig verkleurend loof plant (Japanse esdoorn, Cornus kousa of Weigela), dan wordt de aanblik nog vuriger! n

Ludo Hugaerts – Foto: Van Parys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content