© getty images

Vreemde vogel in huis

Wil je een vogel in huis halen, ga dan niet over één nacht ijs. De levensverwachting, behoeften, gewoonten en de tijd die je aan het dier moet besteden, verschillen sterk van soort tot soort. Een eerste criterium bij de keuze van een vogel is de leeftijd. Zo heeft een papegaai een levensverwachting van 50 tot 80 jaar. Je hebt dus best zelf nog heel wat jaren voor de boeg op het moment dat je beslist om zo’n vogel te adopteren! Of je moet je serieus bezinnen over je opvolging mocht je voor je papegaai overlijden. Parkieten hebben daaren-tegen maar een levensverwachting van 10 tot 15 jaar.

Een ander niet onbelangrijk punt om rekening mee te houden is de tijd die je aan je vogel wilt besteden. Alle soorten van de psittacidae-familie, waartoe o.a. papegaaien en parkieten behoren, zijn groepsdieren. Je zal er meer tijd aan moeten besteden en vaker thuis moeten zijn dan bij vogels met een rechte snavel – kanaries, zebravinken... -, al hebben uiteraard ook die exemplaren aandacht nodig!

De grootte van je woning speelt eveneens een rol: hoe groter de vogel die je kiest, hoe meer ruimte je nodig hebt voor een volière. Adopteer je twee dieren samen, wat aan te raden is omdat de meeste vogels in groep leven, dan moet de volière nog groter zijn. Tenzij je ze elk een eigen volière geeft, wat trouwens het beste is als jouw twee vogels in grootte verschillen. Zo niet loop je het risico dat de grotere vogel de kleinere aanvalt.

Elke vogelsoort heeft verder andere gewoonten en behoeften, al kan het gedrag van je dier ook daar van afwijken. Want zoals bij elke diersoort, heeft ook elke vogel zijn eigen identiteit en persoonlijkheid. Dat kan Jin, eigenares van twee psittacidae, alleen maar beamen: “Julie, mijn caicapapegaai, is minder kieskeurig, ze eet alles. Terwijl Tommy, de grijze roodstaartpapegaai, niemand in zijn buurt duldt behalve zijn baasje!” Ze beschrijft beide soorten als erg intelligent en vriendelijk voor hun baasje, maar ook ondeugend en koppig.

JULIE WILLEMS Gedragstherapeute
JULIE WILLEMS Gedragstherapeute© G.F. GUY PUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content