VRAGEN? ANTWOORDEN !

De kwaliteit van noten

“Zijn noten een goede remedie tegen galstenen?”

Recent onderzoek wees uit dat het frequent eten van noten de kans op vorming van galstenen inderdaad kan verminderen. Ze bevatten weinig verzadigde en een grote hoeveelheid onverzadigde vetten. Het eten van noten zou de totale cholesterol en de (‘slechte’) LDL-cholesterol doen dalen. Ze doen dat zelfs meer dan verklaard kan worden door de vetsamenstelling. Ook andere elementen spelen dus een rol maar daarover is nog weinig gekend.

Watertekort

“Wat gebeurt er precies als je te weinig water drinkt?”

Te weinig water drinken heeft vele gevolgen... zoals het dalen van uw prestatieniveau. 2 % verlies van het watervolume kan het prestatieniveau met 20 % doen dalen! Bovendien ondervindt u concentratieproblemen. Onze hersenen bestaan voor 90% uit water en zijn bijgevolg zeer gevoelig voor deshydratatie. Bij te weinig watertoevoer krijgt u te kampen met verlies van concentratie en verstrooidheid. U constipeert, want het darmstelsel heeft voldoende vocht nodig om de ontlasting probleeemloos te laten verlopen. En u raakt vermoeid en futloos. Onder meer door te transpireren, verliezen we niet alleen vocht maar ook mineralen. En die moeten aangevuld worden via drank. Uw huid wordt droog, vertoont meer rimpels en ook de kans op nierstenen vergroot. Dus toch maar voldoende drinken...?

Oorsuizen: een oplossing?

“Constant oorsuizen is een probleem dat de levenskwaliteit van een van mijn vrienden ernstig in gevaar brengt. Hij sukkelt er al jaren mee. Bestaat er werkelijk geen remedie tegen?”

Oorsuizen kan gaan om ruisen, fluiten. brommen... Hoog en laag , luid of stil, continu of onderbroken. In feite ervaart iedereen wel eens een vorm van tinnitus, bijv. wanneer hij of zij werd blootge-steld aan een oorverdovend lawaai. Zowat 10% van de mensen ervaart het oorsuizen echter constant. Maar er is hoop, ook voor hen! Dankzij doorgedreven onderzoek naar de werking van onze hersenen, zijn de inzichten in het ont-staan van tinnitus de laatste jaren sterk geëvolueerd. In 2003 werden in ons land de eerste operaties uitgevoerd waarbij gebruik werd gemaakt van hersenstimulatie via een implantaat en behandelingen waarbij men trachtte de hersenactiviteit te onderdrukken via mag-netische stimulatie door de schedel heen. De voorbije jaren werd bij een aantal patienten een elektronisch implantaat aangebracht. Het betrof hier wel telkens ernstige gevallen: patiënten bij wie eenzijdige doof-heid blijvend gepaard ging met luid tot zeer luid oorsuizen. Deze nieuwe technieken hebben hun nut bewezen: ze hebben de levenskwaliteit van de partiënten aanzienlijk verbeterd. Helaas wordt het implantaat voorlopig alleen terugbetaald voor mensen die zo goed als volledig doof zijn. Daardoor is het prijskaartje ontzettend hoog: het toestelletje alleen kost al 20.000 euro.

Middeltjes van grootmoeder

“Iedereen kent wel enkele middeltjes waarvan grootmoeder beweert dat ze ons van allerlei kwalen kunnen verlossen. Wat mag ik daarvan geloven?”

De klassieke geneeskunde dankt heel wat doeltreffende geneesmiddelen aan de intuïtie en de ervaring van het volk. De behandeling van hartklachten met vingerhoedskruid bijvoorbeeld werd voor het eerst beschreven door een Engelse arts in de achttiende eeuw. In 1683 kreeg de vrouw van de Spaanse eerste mister in Peru hoge koorts en gebruikte ze noodgedwongen een volksgeneesmiddel. Een aftreksel van de schors van de kinaboom genas haar op wonderbaarlijke wijze. Via haar lijfarts werd het middel naar Europa gebracht. Sindsdien wordt kinine toegepast in de behandeling van malaria. Reeds eeuwen werd in onze streken gebruik gemaakt van de schors van de wilgenboom ter behandeling van koorts en gewrichtspijn. De Duitser Kolbe kon in 1838 de het werkzame salicylzuur uit de wilgenschors isoleren. De industrie nam de productie over en zo ont-stond het aspirientje. Andere middeltjes zijn dan weer af te raden, zoals verkleurde tanden poetsen met maagzout, want dat tast het glazuur van de tanden aan...

Uzelf genezen zonder voorschrift?

“Mijn vrouw doet soms aan automedicatie op een manier die me gevaarlijk lijkt. Waar moet ze op letten? Waar zijn de grenzen?”

We hebben het hier over zogenaamd OTC-geneesmiddelen, genoemd naar het Engelse ‘over the counter’ omdat u ze niet zelf uit de rekken kunt halen. Het zijn geneesmiddelen die u kunt kopen in de apotheek maar waarvoor u geen voorschrift van de arts nodig hebt. Koop ze in ieder geval alleen in de apotheek! Er bestaan enkele gouden regels voor het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. In de eerste plaats: houd het zo eenvoudig mogelijk. Gebruik slechts één geneesmiddel, combineer niet! Houd de behandeling ook kort. Dat de wetgever bij reclame voor zelfmedicatie steeds de vermelding ‘geen langdurig gebruik’ verplicht, is geen toeval!

Respecteer de aangegeven dosis en de behandelingsduur die vermeld staat op de bijsluiter en combineer niet zomaar zelfzorggeneesmiddelen met een behandeling die uw arts u heeft voorgeschreven.

Begin geen geneesmiddelen te gebruiken als u niet precies weet wat er aan de hand is en raadpleeg steeds een arts indien nevenwerkingen optreden.

Vraag voor u zelfzorggeneesmiddelen gebruikt raad aan uw apotheker in plaats van meteen in te nemen ‘wat zo goed bij de buurvrouw geholpen heeft’. In ieder geval vervangt automedicatie nooit de kennis van een arts.

Opnieuw op de fiets

“Ik heb zin om opnieuw te gaan fietsen en in de zomer enkele tochten met vrienden te maken. Welke voorzorgsmaatregelen moet ik treffen?”

Als u na lange tijd voor het eerst weer op de fiets klimt, doet u er goed aan even bij uw huisarts langs te lopen om uw algemene conditie te laten beoordelen en hem te vragen of hij er geen graten in ziet dat u aan sport gaat doen. Maar fietsen is zo’n vertrouwde sport dat we er haast de gevaren van zouden vergeten. Een fietser is een bijzonder kwetsbare weggebruiker. Een ongeval is snel gebeurd. Daarom is het belangrijk een fietshelm te dragen. Wielertoeristenclubs bieden licenties aan waarbij een verzekering ingebegrepen is voor gemiddeld 30 tot 35 euro per jaar. Let ook op uw uitrusting. Draag een bril van goede kwaliteit om uw ogen te beschermen tegen de wind en de weerkaatsing van de zon. Bescherm uw huid met zonnecrème en uw lippen met zonnestick. Drink regelmatig, want sporten doet zweten. Zorg ook voor energierepen voor als u onderweg met een inzinking te kampen krijgt. Neem uw gsm mee voor in noodgevallen en kies kledij die het zweet laat verdampen maar die u toch droog houdt als het regent.

Chirurgische reconstructie

“Ik had graag geweten hoeveel een borstreconstructie kost?”

Welke techniek er ook gebruikt wordt bij de operatie , een deel van de kosten van een borstreconstructie wordt door het ziekenfonds terugbetaald. De patiënt moet het resterende deel uit eigen zak betalen en dat valt soms tegen. Voor een microchirurgische ingreep met gebruik van lichaamseigen weefsel kan dit oplopen tot A3700 per borst. Afhankelijk van de afgesloten overeenkomst zullen bepaalde hospitalisatieverzekeringen dit supplement terugbetalen. Daarom is het raadzaam op voorhand bij uw ziekenfonds te informeren in hoeverre zij bij deze ingreep tussenkomen en hen vooral duidelijk te maken dat het om een reconstructieve ingreep gaat, niet om een esthetische. Voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van implantaten is bovendien een voorfgaandelijk akkoord van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds noodzakelijk. n

Gewicht en lightdrinks

“Wij worden steeds dikker. Dit is deels te wijten aan het groeiend gebruik van frisdranken, zegt men. Maar wat als we de lightversies van die producten nemen?”

Lightproducten zijn beter voor het gewicht, maar niet voor de tanden. Tandbederf is immers niet alleen aan cariës te wijten, maar ook aan de erosie van het tandweefsel ingevolge zuren die niet afkomstig zijn van bacterieën in de mond. Het verfrissende effect van frisdrank is net te wijten aan die zuren. Hoe lager de Ph-waarde van een drank, hoe meer zuur. Water heeft een pH van 7, coca een pH van 3,3 en coca light van 2,9. Lightfrisdranken zijn dus niet de ideale oplossing. Zelfs de fruitsappen zijn niet onschuldig. Sinaasappelsap heeft een pH-waarde van 3,2 en appelsap van 2,9.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content