Voor slimme singles

Woont u alleen en heeft uw vaatwasser drie weken nodig om vol te geraken? Of heeft uw dure inbouwoven allemaal programma’s die u nooit gebruikt? Slim omgaan met huishoudapparaten kan u flink wat geld doen besparen.

Compact hoeft niet altijd

Als u alleen woont, bent u niet noodzakelijk beter af met compacte huishoud- toestellen. Deze laatste zijn in vele gevallen relatief duurder in de aankoop en niet noodzakelijk zuiniger in gebruik. In een niet te kleine woning of flat zijn de eenvoud, de gebruiksvriendelijkheid en de zuinigheid van apparaten zoals een koelkast, een wasautomaat of een inbouwoven belangrijker voor uw portemonnee en uw gemoedsrust dan de omvang van het toestel. Compacte apparaten vormen wel een oplossing als u klein behuisd bent of verhuist naar een klein appartement. Een stofzuigertje met een inhoud van 2 liter zal dan beslist volstaan. Net als een smalle (40 of 45 cm brede) wasmachine die bovenaan opengaat. Deze zogenaamde topladers hebben bovendien het voordeel dat u zich niet moet bukken om ze te laden.

Houd het simpel

Als u maar een beperkt gebruik maakt van huishoudtoestellen, vormen eenvoudige basismodellen vaak de beste en goedkoopste keuze. Vele fabrikanten hebben daar jammer genoeg geen oren naar. Ze blijven dure apparaten produceren met almaar meer elektronische snufjes en nog meer programma’s die we gewoon niet nodig hebben. Al die elektronica maakt het gebruik van de toestellen gecompliceerd en stresserend. Om nog maar te zwijgen van de vaak onbegrijpelijke gebruiksaan- wijzingen en bedieningspanelen. Eenvoudige toestellen lijken daarentegen steeds moeilijker te vinden. Maar wie niet echt een keukenchef is, zal vaak meer plezier beleven aan bijvoorbeeld een goedkope tafelstoomkoker dan aan een duur en bijna professioneel inbouwmodel.

Leve de miniwash!

Is uw woonruimte aan de kleine kant, dan wint u plaats en geld met een tafelmodel in de plaats van een inbouwapparaat.

Het meest voor de hand liggen een goede tafeloven, een stoomkoker, een tafelgrill en een minifriteuse die u na gebruik in een kast of onder het aanrecht kwijt kunt.

Ook een kleine tafelkoelkast kan interessant zijn als u haar maar hoog genoeg plaatst om uw rug te sparen (bv. bovenop een diepvriezer met laden).

Als u nog ergens een miniwash op de kop kunt tikken (eventueel tweedehands), aarzel dan niet te lang. Deze handige miniwasmachine lijkt wel van de aardbodem verdwenen.

Denk aan combi-apparaten

Voor alleenstaanden en alleenwoners kunnen combinatieapparaten interessant zijn. Zij bieden twee of meer apparaten in één.

Het bekendste voorbeeld zijn de combimagnetrons die microgolffuncties combineren met grillen en een klassieke oven. Nieuw – en prima voor onze gezondheid bovendien – zijn magnetrons die u ook als stoomoven kunt gebruiken.

Ook nieuw zijn de wasmachines-en-droogkasten-in-één. Heel handig vcor wie bijvoorbeeld op een klein appartementje woont zonder tuin.

Andere courante combi’s: friteuse + fonduetoestel, koffiezetapparaat + thermoskan, bijverwarming + aircotoestel...

Let op de A-klasse

Nog te weinig mensen, zo bleek uit een enquête uit 2001, kennen de A-klasse voor energie-efficiëntie. Internationaal is afgesproken om de energiezuinigheid van een huishoudapparaat aan te duiden met een hoofdletter. A staat voor zeer zuinig, daarna komen B, C en D (telkens minder zuinig). A-toestellen zijn meestal duurder dan apparaten in de B- en C-klasse, maar dit prijsverschil wordt gecompenseerd door het lagere verbruik en is normaal na twee jaar afgeschreven. Er komen steeds meer A-apparaten op de markt, alleen A-vaatwassers blijven zeldzaam. Let wel: wasmachines, droogkasten en vaatwassers hebben tevens een internationaal afgesproken klasse voor het wasresultaat en het droogresultaat. Ook hier wordt het beste resultaat aangeduid met een hoofdletter A. De eerste letter geeft dan de energieklasse aan. Ziet u een vaatwasser met de aanduiding ‘A/A/D’, dan betekent dit dat hij inzake energiezuinigheid en afwasresultaat zeer goed scoort (2 x A) maar minder goed droogt (D).

Denk eraan dat een wasmachine, een droogkast of een vaatwasser die is uitgerust met een spaarprogramma of spaarknop lief is voor uw portemonnee. Nog beter is het te wachten tot u een vol apparaat hebt, maar dat lukt niet altijd.

Voor één keer willen we ook iets goeds zeggen over nieuwe elektronische snufjes. Tegenwoordig zijn er vaatwassers die bestaan uit twee laden of rekken die onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Voor een kleine vaat laat u alleen één van beide draaien en u verbruikt 37 % minder elektriciteit en 29 % minder water. Ook nieuw én interessant zijn de wasmachines die automatisch de hoeveelheid water afstemmen op de hoeveelheid was.

In de kringwinkels kunt u voor een heel zacht prijsje eenvoudige tweedehandse apparaten vinden. Omgekeerd komen diezelfde kringwinkels apparaten die u niet meer gebruikt maar die nog goed werken, gratis bij u thuis ophalen.

Ga eerlijk na wat u écht nodig hebt

Filip (52) woont alleen en heeft onlangs zijn vaatwasser naar het containerpark gebracht: “Hij was 18 jaar oud en defect. Ik ben toen gaan nadenken en tot de vaststelling gekomen dat ik het apparaat heel weinig gebruikte. Omdat ik vaak op het werk of buitenshuis eet, heb ik weinig vuile vaat. Soms had ik moeite om een volle vaatwasser te hebben op drie weken tijd. Dus moest ik geregeld het spoelprogramma laten draaien om luchtjes te vermijden. Allemaal energie- en waterverbruik voor niets. Ik mis het toestel niet. Wel heb ik ’s avonds zelden zin om nog af te wassen. Dus heb ik me de gewoonte eigen gemaakt ’s morgens een kwartier vroeger op te staan en mijn afwas te doen. Het is leuk ’s avonds thuis te komen in een schone keuken.”

Conclusie: minder kan ook hier méér zijn. Waarom een diepvriezer kopen als het vriesvak van de koelkast volstaat? En wat staat daar allemaal te bestoffen in onze keukenkasten? Het tosti-apparaat, de sapcentrifuge, de keukenrobot, de eierkoker, het wafelijzer, de sorbetière, het raclettetoestel, de allessnijder,...

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content