Vlucht boven een koekoeksnest

Ik heb de indruk dat u in uw artikel over verkeerslawaai ( Plus Magazine januari) alleen de inwoners van Zone zes, de Oostrand en Brussel laat getuigen. Daarbij vergeet men dat opeenvolgende ministers beetje bij beetje de vluchten boven de Noordrand hebben geconcentreerd. Eerst stoemelings, maar in december 2002 officieel. Minister Durant liet alle nachtvluchten opstijgen boven de Noordrand, zogenaamd om ze te concentreren boven het minstbevolkte gebied. Dat is niet waar (van Brussel, de Noordrand en de Oostrand is de Oostrand het minst bevolkt). Op die manier werden wij in de Noordrand het koekoeksnest waar de anderen hun eieren kwamen droppen. Wij zijn niet egoïstisch maar willen dat iedereen zijn deel van de koekoekseieren neemt. Het nieuwe spreidingsplan van Anciaux is rechtvaardiger. Voor Freddy De Smet van Zonezes heb ik goed nieuws: in dit plan gaat het om maximaal een twintigtal opstijgende nachtvluchten in het weekend in zijn zone, niet om tachtig.

Andere reacties kwamen onder meer van Luc Vanderstichelen (Meise), mevr. Neven (Antwerpen), Guido Bellen (Diest), Eric Schelfhout (Vossem), Linda Bouwen (e-mail) en het Actiecomité Hove-Lint.

Gezocht: mannen met humor

Als alleenstaande oudere vrouw reageer ik soms op contact- en kennismakingsadvertenties (ook uit de Plusjes-rubriek in uw magazine). Het ontgoochelt me altijd weer dat de schrijvers ervan zulke hoge eisen stellen. En als het tot een ontmoeting komt, is dat meestal een doodsaaie bedoening. Ik zoek vooral vriendschap en humor, de rest heeft voor mij weinig belang, maar blijkbaar is dat te veel gevraagd. Bestaan er écht geen geestige mannen?

Luisterend oor

Uw artikel over vrijwilligerswerk ( december 2003) heeft me doen nadenken over de vraag ‘Waar ben ik goed in?’ Ik denk dat ik goed kan luisteren en me kan inleven in de situatie van anderen. Daarom wil ik voortaan op woensdagnamiddag van 13 tot 16.30 uur mijn telefoon vrijhouden voor iedereen die een luisterend oor nodig heeft, ook in de vakantie. De mensen mogen me gerust naamloos bellen om hun hart te luchten.

Wintertomaten

Ik was blij met uw aandacht voor groenten van vroeger en voor spruitjes in Plus Magazine van januari. Elders in het blad noemt u de komst van Belgische wintertomaten ‘goed nieuws’, maar dat betwijfel ik. Tomaten horen thuis in de zomer en in het najaar. De teelt in de winter is energieverslindend (verwarming en extra belichting in de serres) en zorgt voor lichtvervuiling in de omgeving. Het is veel beter de streekeigen groenten en vruchten van het seizoen te eten. De wintergroenten en het winterfruit voorzien ons lichaam van alles wat het nodig heeft.

Malmédy

Ik was blij met de aandacht die Plus Magazine in december aan onze streek heeft gewijd. Toch dringt zich een correctie op over ons carnaval. Onze ’trouv’lê’ kun je niet met prins carnaval vergelijken, want deze figuur komt uit het Rijnlands carnaval, terwijl de onze Waals is. Verder is het niet de ’trouv’lê’ maar de ‘haguette’ (een ander personage) die met de ‘hape-tchâr’ rondloopt. U kunt het allemaal komen bekijken op onze volgende ‘cwarmê’ (carnaval) van 21 tot 24 februari. Verder alleen maar felicitaties voor het roemen van onze (h)eerlijke regio!

N.v.d.r. Een gelijkaardige brief ontvingen we van Léon Halleux uit Waimes. Voor niet-kenners is de vergelijking met prins carnaval overigens niet zo onlogisch. Ook de ’trouv’lê’ krijgt voor vier dagen de sleutels van Malmédy overhandigd.

E. Vareman, Wolvertem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content