Viva México!

Dit jaar viert Mexico de tweehonderdste verjaardag van zijn onafhankelijkheid, dé gelegenheid voor Bozar om dit veelzijdige land in de kijker te plaatsen tijdens een drie maanden durend festival. Weg met de griep, leve de Mexicaanse cultuur!

Mexico is een erg divers en multicultureel land met een fascinerend verleden. Dat is tijdens het festival o.a. te zien in de tentoonstelling Mundos Mexicanos met werk van 25 fotografen en in Mexicaans modernisme met een overzicht van de naoorlogse architectuur. El Horizonte del Topo toont hedendaagse kunst met o.a. werk van de in Mexico wonende Belg Francis Alÿs.

Maar dé blikvanger van het festival is de tentoonstelling Imagenes del Mexicano, waarbij 150 artiesten op zoek gaan naar de identiteit van de Mexicaan, van de precolumbiaanse periode tot vandaag. Beroemde en anonieme Mexicanen komen tot leven in schilderijen van o.a. Frida Kahlo, haar man en schilder-chroniqeur van de revolutie Diego Rivera, van Maria Izqiuerdo en Hermenegildo Bustos, maar nog levensechter in de films van Sergej Eisenstein.

La Kahlo

Frida Kahlo, met haar door ramp-spoed geteisterde leven, is uitgegroeid tot een mythisch figuur. Met Frida Kahlo y su mundo brengt het festival een ode aan deze surrealistische Mexicaanse artieste. Daarvoor komt de volledige collectie van het Museum Dolores Olmedo over uit Mexico-stad: 19 schilderijen, een ets, zes tekeningen, familiefoto’s, getuigennissen.

Daarnaast presenteert het festival ook een luik podiumkunsten. Het Tembembe Ensamble Continuo brengt traditionele Mexicaanse muziek, het Tambucco quatuor plaatst de percussie onder de spots. Theatermaker Claudio Valdés Kuri zet twee performances op de planken. En wie wat Mexicaanse volkscultuur wil op-snuiven, kan naar een avondje lucha libre, de Mexicaanse en erg spectaculaire variant van catch. Verder worden schrijvers en dichters uitgenodigd en ook de hedendaagse Mexicaanse films en documentaires komen aan bod. De Mexicogekte is compleet op 21 maart met het jaarlijkse Feest in het Paleis, dit jaar volledig in het teken van dit fascinerende en voortdurend veranderende land.

Mexico! in Paleis voor Schone Kun-sten, Ravensteinstraat 23, Brussel. Tot 25/4. Tentoonstellingen: di tot zo van 10 tot 18 uur, do van 10 tot 21 uur. Info: tel. 02 507 82 00 en www.bozar.be

Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content