Voor hij schilder werd, leidde Van Gogh een leven als dominee. © belgaimage

Vincent van Gogh achterna

In 1878 stapt Vincent van Gogh van de trein in Pâturages, in de Borinage niet ver van Bergen. De jongeman is dan nog geen schilder, maar probeert net als zijn vader een leven als dominee te leiden. In deze mijnstreek waar armoede troef is, vindt het protestantisme een rijpe voedingsbodem bij arbeiders en mijnwerkers. Bijna twee jaar lang schuimt Monsieur Vincent het platteland af om de mensen een hart onder de riem te steken. Hij deelt het dagelijkse leven van de armsten en woont er in een hut. In die periode start hij met brieven schrijven aan zijn familie. Daarin vertelt hij over zijn innerlijke kwellingen, maar beschrijft hij ook uitvoerig de omgeving waar hij leeft. Zijn toekomstige schildersblik laat zich dan al raden.

De steenkoolmijn van Marcasse.
De steenkoolmijn van Marcasse.

Vandaag zijn nog sporen van deze levensfase te vinden: de armtierige huisjes waarin hij heeft gewoond, de spookachtige ruïne van de steenkoolmijn van Marcasse waarin hij ooit afdaalde, dorpen met een anarchistische architectuur. Onder de naam ‘Borigines’ wil Vlaming Filip Depuydt dit atypische erfgoed laten herleven. Tijdens een geleide wandeling (6 km) krijg je brieven van Van Gogh te lezen. Een ideale manier om de Borinage te verkennen, een streek die nog altijd getekend is door armoede en de teloorgang van de industrie. Geen fraai beeld, in de klassieke betekenis van het woord, maar dankzij zijn passie leert Filip je de charme en verborgen schoonheid ervan te ontdekken.

Het huis van Van Gogh in Cuesmes.
Het huis van Van Gogh in Cuesmes.© WBT – Bruno D'Alimonte

Meer weten? Borigines, via vangoghborinage.canalblog.com. Individuele bezoeken, drie keer per jaar. Groepsbezoeken ’t hele jaar op afspraak. Een thematische fietsroute In de voetsporen van Vincent van Gogh (49km) vertrekt in Bergen. visitmons.be/nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content