Vijf Plus-lezeressen nemen hun hart ter harte!

Vanaf de menopauze valt de natuurlijke bescherming van vrouwen tegen hart- en vaatziekten weg. Dat leidt bij de helft van de vrouwen na hun vijftigste tot een te hoog cholesterolgehalte. Vijf Plus-lezeressen met een licht gestegen cholesterolwaarde gingen de uitdaging aan om in vier weken tijd door een combinatie van beweging, gezonde voeding en het gebruik van plantensterolen onder de vorm van Becel pro-activ hun cholesterolgehalte te doen dalen.

Wat weten vrouwen over de gezondheid van hun hart? Dat was de hamvraag van de Hartmonitor, een onderzoek georganiseerd in opdracht van Unilever. Daarbij werden meer dan 500 Belgische vrouwen ondervraagd over hun kennis van hart- en vaatziekten. Verrassend resultaat: 8 vrouwen op 10 zijn zich niet bewust van het verband tussen de menopauze en de toename van de cholesterolwaarde in het bloed.

Risico voor hart- en vaatziekten

Een te hoog cholesterolgehalte is één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Een gestegen cholesterolwaarde is voornamelijk te wijten aan een voeding die te rijk is aan verzadigde vetten (te herkennen als harde vetten op koelkasttemperatuur) en transvetzuren (geharde plantaardige vetten). Uit die verzadigde vetten maakt ons lichaam immers LDL-cholesterol aan, de zogenaamde slechte cholesterol. Belangrijker dus dan het cholesterol in voedingsmiddelen is de hoeveelheid verzadigd vet die ze bevatten.

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is een basisvoorwaarde om onze cholesterolwaarde op een normaal peil te houden. Die berust op een aantal pijlers: voldoende beweging, een gezond gewicht en een goed figuur (een appelvorm, met meer buikvet geeft een hoger risico dan een peervorm met meer heupvet) en een evenwichtige voeding met meer groenten, fruit en volkoren producten.

Plantensterolen zijn qua structuur vergelijkbaar met cholesterol. Zij wedijveren in ons lichaam met cholesterol, waardoor dit in de darm minder wordt opgenomen. Door 2 tot 3 g plantensterolen per dag via de voeding op te nemen, in combinatie met een gezonde levensstijl, kan de slechte cholesterol invier weken tijd met gemiddeld 15 % verminderd worden.

Die uitdaging gingen Geertrui, Danuta, Linda, Marina en Andrée, vijf Plus-lezeressen, met plezier aan.

Het volledige verslag kunt u lezen op www.plusmagazine.be/cholesterol.

Geertrui: “Mijn cholesterol is met 30% gedaald en ik ben 1,5 kilo afgevallen. Ik ben supergemotiveerd om verder te doen!”: Geertrui heeft als kinderarts haar handen vol met haar werk. Zij kreeg van de voedings- en bewegingsdeskundige het advies meer te bewegen, regelmatig vis op het menu te zetten en tussendoor minder te snoepen. Tegen dit laatste werd in de loop van de vier weken wel eens gezondigd, maar de vis kwam er, de dagelijkse hoeveelheid plantensterolen werd gerespecteerd en de hond raakte verslaafd aan zijn dagelijkse, flinke wandelingen. Het resultaat was verbluffend: in een maand tijd is haar cholesterolwaarde met 30% gedaald.

Danuta: “Verhuizen en je levensstijl aanpassen: geen evidente combinatie. Toch ben ik tevreden over mijn prestaties.”: Danuta doet al geruime tijd 3 maal per week aan fitness. Voor haar vormde vooral de aanpassing van haar eetgewoonten, en zeker het verminderen van de tussendoortjes, een uitdaging. Geen eenvoudige opgave in een periode waarin ze net verhuisde. Toch slaagde ze erin zich aan de afspraken te houden en het gebruik van Becel pro-activ in te bouwen in haar voedingsgewoonten. Voor iemand die verknocht was aan boterhammetjes met boter een hele prestatie. Maar het loonde de moeite. Na afloop van de vier weken was haar cholesterolgehalte met 21,43% gedaald.

Marina: “Ik dacht dat ik moeite zou hebben om minder kaas te eten, maar dat viel best mee.”: Marina leidde tijdens de vier weken van de cholesterolactie een bijzonder druk sociaal leven. Gelukkig had zij al een gezond eetpatroon en ging ze elke week twee uur lopen. Goede gewoonten die ze, ondanks alle verleidingen, wist vol te houdenà af en toe een kleine zonde niet te na gesproken. Moet kunnen! Wie als basis een gezond leefpatroon heeft, mag af en toe eens zondigen zonder daar meteen voor afgestraft te worden. Bovendien heeft Marina de fiets herontdekt. Het heeft geloond: haar cholesterol daalde met 13,62%.

Linda: “Ik heb op bewegingsvlak een tandje bij gestoken. Zo heb ik Zumba ontdekt!”: Linda was eigenlijk al van bij aanvang gezond bezig. Ze doet twee maal per week een uur Pilates en daar heeft ze nu nog een sessie Zumba aan toegevoegd. Ze heeft duidelijk de smaak te pakken, dus dat extra uurtje sport wordt een vast rendez-vous. Haar voedingspatroon was al vrij evenwichtig en gezond. Enkel de drang naar zoetigheid speelt haar wel eens parten. Toch wist ook zij met de combinatie van lichaamsbeweging, gezonde voeding en plantensterolen haar cholesterol met 22% naar beneden te krijgen.

Andrée: “Mijn heupproblemen speelden mij parten. Maar al is mijn cholesterol niet gedaald, ik geef niet op!”: Andrée was de enige van de vijf bij wie de cholesterol niet is gedaald. Bij haar bestaat er een familiale aanleg tot een verhoogd cholesterolgehalte. Andrée gebruikte al Becel pro-activ, maar gaf toe dat ze zelden aan de juiste hoeveelheid toe kwam. Zij kreeg van de voedingsdeskundige de raad Becel pro-activ niet enkel op haar boterham te smeren, maar ook te mengen onder pasta, in de soep... om haar dagelijkse dosis van 25 gram Becel pro-activ te halen. Maar een heupkwaal heeft Andrée flink parten gespeeld, waardoor ze onvoldoende aan bewegen toekwam. Andrée bewijst dat de combinatie van bewegen, gezonde voeding en plantensterolen noodzakelijk is. Maar ze geeft niet op. Zodra de heup het toelaat,wil ze opnieuw meer beweging nemen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content