De toegang tot het complex.

Vier heemskinderen bij de Kelten

Bijna 2.500 jaar geschiedenis zijn samengebald op de archeologische site van Montauban, diep in de Gaume. Hoewel opvallend klein, diende dit Keltische oppidum bij de val van het Romeinse Rijk als toevluchtsoord. Voor de bouw werden grafmonumenten gebruikt die langs de heirweg Reims-Trier stonden. Bij opgravingen in de jaren 50 werden tal van antieke bas-reliëfs ontdekt, waarvan de Maaimachine van de Trevieren de bekendste is. Vandaag zijn de bas-reliëfs in de muren vervangen door reproducties. De originelen vind je in het modernistische museum met destijds revolutionaire vormgeving.

De daaropvolgende eeuwen diende deze plek als Karolingische vesting en ook hiervoor werd minstens één antieke mijlpaal verwerkt in de omwalling. De overlevering wil ook dat de burcht diende als Ardens toevluchtsoord voor de Vier Heemskinderen, hun schat en het Ros Beiaard. Figuren die in de lokale folklore niet meer weg te denken zijn.

Van dat bewogen verleden blijft in Montauban vooral de ietwat geheimzinnige sfeer over. Een bezoek aan de site neemt niet zo veel tijd in beslag (circa 45 minuten) en kan makkelijk worden ingelast in een van de vele bewegwijzerde wandelingen in deze streek. Je kan een bezoek ook combineren met de ruïnes van een 17de-eeuws herenhuis van een smid beneden in de vallei, waar zich nu het Centrum voor Hedendaagse Kunst van Belgisch-Luxemburg bevindt.

Archeologisch Park en Centrum voor Hedendaagse Kunst van Belgisch-Luxemburg, Rue de Montauban 18, 6743 Etalle. Gratis en permanent toegankelijk.

Het museum met onder meer de bas-reliëfs.
Het museum met onder meer de bas-reliëfs.
De site ligt verscholen in het bos.
De site ligt verscholen in het bos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content