Verwarming bespaar honderden euro’s!

Onze koopkracht is aan het dalen omdat de prijzen sneller stijgen dan ons loon of ons (brug)pensioen. De oplossing: maak een persoonlijk actieplan met kleine (en wat grotere) besparingen. Plus Magazine helpt u met tips waar uw portemonnee beter van wordt. Deze maand focussen we op de verwarming.

Geen stookoliepremie dit jaar. Op het moment dat we dit schrijven, zijn de petroleumprijzen weliswaar aan het dalen, maar ze kunnen alweer aan het stijgen zijn wanneer u dit leest. Eind augustus lag de stookolieprijs in elk geval nog 19% hoger dan begin 2006 en liefst 45% (!) hoger dan exact twee jaar geleden. Aardgas blijft weliswaar voordeliger dan stookolie. Toch bedraagt de jaarlijkse gasfactuur van een gemiddeld gezin nu 200 euro meer dan drie jaar geleden. Dat de hoge petroleumprijzen deels of helemaal verantwoordelijk zijn voor een lawine van prijsstijgingen, hebt u ondertussen zelf ondervonden (zie kaderstuk Duurder en duurder, p. 38). Daarbovenop jaagt het verbijsterende weer van de voorbije zomer de prijzen van de landbouwproducten de hoogte in. Het zou best kunnen dat we voor een kilo Bintjes of Charlottes deze winter de helft meer betalen.

Maak een actieplan!

Helaas volgen onze inkomsten de prijzenhausse niet maar wie niet sterk is, kan wel slim zijn. Ga dus voor uw schrijftafel of uw pc zitten en maak een lijstje van concrete besparingen en portemonneevriendelijke voornemens die u thuis en in uw levenswijze kunt maken. Plus Magazine wil u hierbij helpen in dit en in volgend nummer. Met vooral praktische tips waarbij u niet veel aan comfort moet inboeten. Omdat we deze maand de verwarming volop gaan stoken, starten we met deze uitgavenpost. Niet onbelangrijk als u weet dat verwarming en warm water ongeveer 70% van ons energiegebruik opslorpen.

Vijf kleine maatregelen: euro 205 bespaard!

Zet voortaan de thermostaat één uur vóór het slapengaan of telkens als u het huis verlaat op 13 of 15°C. Bij die temperatuur koelt de woning niet te veel af en heeft ze ’s morgens niet te veel energie nodig om weer op te warmen. Jaarlijkse besparing: a 35.

Als u thuis bent, zet u de thermostaat vanaf nu één graad lager. Trek eventueel een trui aan en kijk televisie onder een plaid. Jaarlijkse besparing: a 50.

Sluit de gordijnen van zodra het donker wordt . Jaarlijkse besparing: a 25.

We staan gemiddeld 8,5 minuten onder de warme douche. Als u dat beperkt tot 7 minuten, bespaart u jaarlijks a 45.

Schakel de waakvlam van de cv-ketel en van de geiser uit als u meerdere dagen van huis weg bent. Jaarlijkse besparing: a 50.

Totale besparing per jaar (voor een huishouden van 2 tot 4 personen): a 205.

Terug naar de gaskachel (of naar steenkool)

Woont u in een niet te groot appartement of gebruikt u slechts een gedeelte van uw woning, weet dan dat centrale verwarming altijd de duurste oplossing zal zijn. De energie die de ketel moet verbruiken om de radiatoren te voeden, is immers veel te groot voor die enkele kamers. Als u in de gebruikte kamers nog over een schoorsteen beschikt (of als er een afvoer naar buiten gemaakt kan worden), dan kunt u de centrale verwarming beter gewoon uitschakelen en ze vervangen door één of meer kachels op aardgas.

Dat zal weliswaar breekwerk vereisen maar de investering betaalt zichzelf in drie jaar terug. De nieuwe gaskachels zijn vrijwel allemaal met een hoog rendement. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor één grotere gaskachel in de woonkamer en twee kleinere (keuken en werkkamer). In de badkamer volstaat een bijverwarming. En slapen doet u beter koel!

In de kranten lazen we ook verhalen over mensen die weer overgeschakeld zijn op de gezellige warmte van een steenkoolkachel. Waarom niet? De steenkoolprijzen zijn weliswaar ook gestegen in de voorbije jaren, maar met één of twee kachels zult u zeker voordeliger af zijn dan met een centrale verwarming. Al moet u het extra werk mee incalculeren. In Frankrijk gaan ze trouwens een steenkoolmijn heropenen om een elektrische centrale te voeden.

In de tussenseizoenen

Als u het bij centrale verwarming houdt, dan kan een houtkachel met warmterecuperatie in de meestgebruikte kamer van de woning een erg vriendelijke oplossing voor uw portemonnee worden. De warmte die zulk een kachel afgeeft, is zo groot dat de cv-thermostaat veel minder vaak zal aanslaan. In de tussenseizoenen (oktober-november en maart-april) zult u de houtkachel zelfs vaak als enige verwarming kunnen gebruiken (met alleen een bijverwarming in de badkamer). Niet te verwonderen dat de vraag naar goede houtkachels al sinds twee jaar zo groot is (houd rekening met een levertijd van twee maanden).

Juich echter niet te vroeg: de plaatsing van een houtkachel voor verwarming is alleen zinvol als u voordelig aan brandhout kunt geraken. De houtprijzen in de handel (zowel voor brand- als voor bouwhout) zijn de jongste maanden immers sterker gestegen dan de stookolie. Misschien kunt u eens rondbellen bij tuinaannemers in uw omgeving: die moeten vaak bomen rooien of snoeien en bieden het hout soms tegen een zacht prijsje aan.

Met dank aan de fiscus

Wilt u het comfort van een centrale verwarming niet missen maar is uw cv-ketel twintig jaar of ouder, dan hebt u er alle belang bij hem nog dit jaar te laten vervangen door een nieuwe ketel met veel hoger rendement. De jaarlijkse besparing wordt geschat op ongeveer euro 250. Aangezien zo’n ketel euro 1300 tot euro 1500 kost, wordt hij terugverdiend op 5 tot 6 jaar.

Waarom doet u dit het liefst nog in 2006? Dit jaar mag u tot 40% van deze investering van uw belastingen aftrekken (met een maximum van euro 1280), op voorwaarde dat de plaatsing door een erkend vakman gebeurt. Het aankoopbedrag kunt u dan invullen op uw belastingaangifte van 2007 (met een kopie van de factuur). De kans bestaat weliswaar dat dit fiscale voordeel volgend jaar behouden blijft, maar je weet maar nooit.

De beste energiebesparing realiseert u met een nieuwe lagetemperatuur- of condensatieketel. Laat bij de aankoop berekenen welk vermogen het best aangepast is aan uw behoeften. Nu de kinderen de deur uit zijn, gebruikt u wellicht minder kamers en kunt u zeer waarschijnlijk volstaan met een minder zware installatie. Kies bij voorkeur voor een ketel met een buitenvoeler. De temperatuur van de ketel wordt dan automatisch aangepast aan de weers-omstandigheden.

Met dank aan de fiscus, bis

Als u voordelig aan brandhout kunt geraken, dan kan een hoogrendementsketel op hout een nog interessantere oplossing zijn. Voor deze ketels geldt dezelfde fiscale aftrek (40%, met een maximum van euro 1280). De nieuwste modellen hoeven maar twee tot drie keer per 24 uur gevuld te worden. Volautomatische ketels die zichzelf vanuit een voorraadruimte met houtpellets vullen, zijn echter nog veel te duur voor een ééngezinswoning.

Exact dezelfde fiscale aftrek kunt u dit jaar ook krijgen voor het onderhoud van een bestaande stookketel en voor nog zeven andere energiebesparende maatregelen. Twee daarvan vergen weinig breekwerk: het plaatsen van dakisolatie en van een kamerthermostaat met een tijdschakeling (of een thermostatische kraan) op elke radiator. Op die manier kunt u de temperatuur in de kamer aanpassen aan het moment van de dag (bijvoorbeeld ’s morgens tot een uur of tien 23°C in de badkamer, nadien 18°C).

Interessant: dezelfde fiscale aftrek krijgt u ook voor het plaatsen van (drie)dubbel glas, een zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen, een geothermische warmtepomp een voor het laten uitvoeren van een energieaudit van uw woning.

Alle beetjes helpen

De ingreep hoeft niet altijd spectaculair te zijn om een behoorlijk resultaat te verzekeren. Ook kleine beetjes helpen. Plaats isolatiebuizen rond de verwarmingsleidingen in niet-verwarmde ruimten (kelder, garage, kruipkelder...).

Plak reflecterende folie achter de radiatoren.

Organiseer met mensen in uw straat of buurt een gezamenlijke aankoop van stookolie. Hoe groter de hoeveelheid, hoe groter de korting! In Evergem konden de 200 gezinnen die vorig jaar samen 200 000 liter bestelden, een besparing tussen 15 en 19 % op hun stookoliefactuur realiseren.

Vanaf 1 januari wordt de energiemarkt ook vrij in het Brussels Gewest. In Vlaanderen is dat al langer het geval. Als u met aardgas stookt, zal de website www.vreg.be automatisch voor u berekenen of u niet voordeliger af zou zijn met een andere leverancier. Hiervoor hebt u uw laatste gasafrekening nodig. n

Volgende maand in Plus Magazine: geld besparen bij verplaatsingen, reizen en in het huishouden!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content