© FRANK BAHNMÜLLER

“Vertrouwen, complementariteit en flexibiliteit zijn de basis”

“Samen ondernemen heeft voor Willy en Steven Bogaerts een extra dimensie. Ze zijn niet enkel zakenpartners, ze zijn ook vader en zoon. Dezelfde genen, maar absoluut complementair, benadrukken ze. Meer zelfs: “Onze generatiekloof is een zegen”. Dat uit zich in hun verschillende spreek- en schrijfstijl (vader wijdt meer uit, de zoon houdt het bondig), maar heeft vooral met het digitale te maken. Vader is een zestiger met ervaring in de communicatie, de zoon is goed thuis in het internetgebeuren. Belangrijk, want de heren Bogaerts schrijven samen (hoofdzakelijk) misdaadromans en geven ook e-books van zichzelf en anderen uit. Zelf zijn ze als auteur op papier begonnen. Maar parallel hebben ze een e-uitgeverij, BoekBoek.com, opgericht die stilaan de stap naar het papier zet. De omgekeerde beweging in de uitgeefwereld, zo lijkt het. “De reden was nochtans simpel”, vertelt Willy. “Papier kost geld. Toen we een boek wilden uitgeven, was dat het eerste waarmee we te maken kregen. Intussen zijn we 12 jaar verder en hebben we samen tien boeken uitgegeven bij onder andere Houtekiet. Nu hebben we ons eerste papieren boek – Omerta – bij onze eigen uitgeverij uit. Alles evolueert. Vroeger waren e-books voor techneuten, nu al lang niet meer.”

“Je omgeving verandert voortdurend”, treedt Steven zijn vader bij. “Daar moet je je altijd bewust van zijn als je onderneemt. Les één voor de toekomstige ondernemer is dan ook: pas je voortdurend aan.” “Om alles administratief in goede banen te leiden hebben we een auteursvereniging met vof-statuut opgericht – Westbow“, vertelt Willy. “Niet te veel paperassen is handig. Daarin hebben we alles ondergebracht wat met schrijven te maken heeft: vormgeven van manuscripten, contacten met uitgeverijen, beheer van onze eigen royalty’s,... Daarnaast hebben we ook een bvba opgericht voor uitgeverij BoekBoek.com waar auteurs laagdrempelig een e-book kunnen publiceren en zelf hun verkoopprijs bepalen.”

Beide vennootschappen hebben gescheiden doelen, maar werken samen. “Je moet het zo zien”, valt Steven in, “je begint als feitelijke vereniging of vzw en wanneer je activiteit wat geld begint op te brengen moet je uitkijken naar een echte vennootschapsvorm. Ik kan maar één raad geven: vraag raad! En denk na voor je iets doet. Heel belangrijk is dat je kan terugvallen op een goed netwerk. Dan is het handig als je als jonge kerel zo iemand als je vader naast je hebt, iemand met veel ervaring en mensenkennis.””

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content