Verstandig zonnen is niet zo simpel

Enerzijds heeft onze huid vitamine D (en dus de zon) nodig, anderzijds moeten we ze beschermen tegen uv-stralen. Dat evenwicht vinden is niet eenvoudig. Welke producten u gebruikt is belangrijk, maar ook wanneer en hoe u ze gebruikt (en wanneer niét)!

De zon is onze beste vriend en tegelijk onze ergste vijand. Om de nodige vitamine D voor gezon- de beenderen te produceren, heeft ons lichaam uv-stralen nodig maar een kwartiertje per dag volstaat... en dat zelfs zonder zonnecrème! Tenminste, dat beweren een aantal artsen... tot grote ergernis van de dermatologen. Het argument? De uv-filters in zonnecrèmes blokkeren de productie van vitamine D. We zouden dus ’s middags een kwartier of ’s avonds een halfuur onbeschermd in de zon moeten liggen, maar... stoppen zodra de huid een kleurtje krijgt.

Dat zonnefilters (zowel chemische als minerale) vanaf SPF 20 nuttig zijn, is bewezen. Maar ze blijken niet volledig aan de oppervlakte te blijven. “Uit analyses is gebleken dat ze gedeeltelijk door de onderhuid dringen en in het bloed terechtkomen”, zegt dermatologe Isabelle Tromme. “Mijn advies is in de zomer en op vakantie een zonnecrème factor 30 of meer te gebruiken en ’s avonds de huid af te spoelen. Maar buiten de zomer is in ons klimaat geen uv-filter nodig.”

Uiteindelijk is het een kwestie van gezond verstand. Hebt u een lichte of bleke huid of veel schoonheidsvlekjes, dan past u beter op. U loopt een groter risico op een carcinoom of melanoom. Een melanoom is het enige type huidkanker dat zich kan uitzaaien en het ontwikkelt zich vaak op een schoonheidsvlekje. Dat hoeft zelfs niet op een plaats te zijn die blootge-steld is geweest aan de zon. Bij vrouwen gaat het meestal om de benen, bij mannen om de rug. Een basaalcelcarcinoom, dat vaak voorkomt na de leeftijd van 70 jaar, is nooit dodelijk en wordt herkend aan een wonde (een korst) die maar niet geneest of aan een vlek, meestal op het gelaat.

De huid voorbereiden

Na een lange winter is het belangrijk uw huid goed voor te bereiden op de zon. Als u overgevoelig bent – wat ook lichtdermatose genoemd wordt (jeukerige uitslag op decolleté, handen en armen) -, kunt u capsules gebruiken zoals Innéov Sensibilité Solaire (euro 25 voor 1 maand), Innéov Solaire Intensif Anti-Ox (euro 18), înobiol of Imedeen Tan Optimizer. Geef de voorkeur aan formules zonder (te veel) betacaroteen en die rijk zijn aan lycopeen, probiotica en vitamines B. Getest en goedgekeurd!

Vergeet ook uw hoofdhuid niet want deze neemt de uv-stralen frontaal op. De oplossing? Een beschermende spray (Huile Capillaire Monoï Dachkin Beauté – euro 12) in combinatie met een herstellende shampoo en een verzorgende aftersunolie.

Om te vermijden dat u te veel blootgesteld wordt aan de zon, kunt u elke dag een zelfbruiner aanbrengen, geschikt voor mensen met een lichte huid. Wie een blekere huid heeft, kan om de 3 tot 5 dagen een echte zelfbruiner aanbrengen.

Tip: zonnen beschadigt de huidcellen en die hebben 10 dagen nodig om te herstellen. Met een gericht voedingssupplement hebben ze echter maar 5 dagen nodig. Kies een kuur van 2 tot 3 maanden voor, tijdens en na de vakantie.

Risicovrij zonnen

Onder de zon zijn we niet allemaal gelijk voor de wet. Naast een jeugdkapitaal hebben we immers ook een zonnekapitaal. Sommigen verbrassen het snel, anderen iets minder snel. Indicaties zijn een weinig uniforme bruine teint, bruine of witte vlekjes, verticale rimpels op de wangen, een gerimpeld decolleté... Maar de uv-stralen beschadigen het DNA en de stamcellen bij iedereen. De meeste schade lopen we op tijdens onze kinderjaren. Wat we hieraan kunnen doen? Breedspectrum beschermingsmiddelen aanbrengen. Zo biedt een Mexoryl SX-XL-filter een betrouwbare garantie. Verder bevatten de zonnecrèmes van Vichy DHC, een antioxidant die het herstelvermogen van de cellen vergroot, ook bij massale uvA-straling. Ook het vijftigplusgamma van Avène beschermt, de Antheliosproducten van La Roche bevatten geen chemische filters. Environ Sun Care vervangt chemische filters door een weerspiegelende minerale filter (RAD SPF 15 – euro29).

Tip: De kwalijke gevolgen van uv-stralen vinden we zowel bij uvA als bij uvB-straling: uvB zorgt ervoor dat we bruin worden maar ook verbranden, uvA is een oorzaak van zonneallergie en doet de huid verouderen. Tegenwoordig bieden alle middelen tegelijk bescherming tegen uvA en uvB.

Van belofte tot realiteit...

Aanbevolen wordt, u om de twee uur opnieuw in te smeren maar dat is een gemiddelde. Het kan dus zijn dat u aan zee of in de bergen het gevoel hebt dat u zich vaker moet insmeren. Of minder vaak, bijvoorbeeld wanneer u een SPF 50 aangebracht hebt en de zon maar af en toe schijnt. Let echter op: de vermelding waterproof (bijv. op Water Block Solar Spray Dermalogica – euro 43,65) wil niet zeggen dat u zich niet opnieuw hoeft in te smeren na het zwemmen. Bij twijfel neemt u beter geen enkel risico.

Tip: hebt u na uw vakantie last van puistjes of zwarte puntjes (gezicht, rug), gebruik dan een matterende textuur voor een vette huid (bijv. Sun Fluide SPF30 Eucerin – euro 15).

Info: Dachkin Beauté: 02 733 99 91 – Dermalogica: www.dermalogica.be – Nivea in de supermarkt – Payot en L’Oréal Professionnel in het schoonheidsinstituut – Avène, Eucerin, La Roche-Posay, Vichy en Widmer in de apotheek – Yves Rocher in de winkels van het merk.

Virginie Draelants

Partner Content