Versleutel uw gegevens

U vindt dat uw bankrekening, onlinegesprekken en vakantiefoto’s niemand aangaan? Dan is het tijd om de gegevens op uw vaste schijf te coderen.

U denkt dat uw Windows-wachtwoord u beschermt? Helaas... iemand die uw vaste schijf in een andere computer installeert, kan al uw gegevens lezen! Extra bescherming is nodig!

... via BIOS

Om uw privacy te beschermen, kunt u naar het BIOS (Set-up) van uw pc gaan. Schakel de pc in en kijk naar de boodschappen op het scherm voor Windows wordt gestart. U kunt dan BIOS openen (meestal door op Esc te drukken). Ga naar HDD Password en Enter. Voer een wachtwoord in.

... met software

Sommige antivirusprogramma’s hebben een coderingsoptie maar er bestaan ook aparte programmaatjes die u gratis kunt downloaden, zoals: Folder Lock (www.newsoftwares.net /folderlock/dutch/) en Silver Key (www.kryptel.com/products/skey/)

... met een vaste schijf

De voordelen van een versleutelde vaste schijf (intern of extern) tegenover softwareversleuteling zijn het gebruiksgemak én dat de vaste schijf de prestaties van uw computer niet aantast. Nadat u een wachtwoord hebt gekozen, wordt het via een Windows-menu of direct op een toetsenbordje op de schijf ingevoerd. Seagate Maxtor BlackArmor (euro125 voor 320 Gb) is een voorbeeld. De d2 Safe van LaCie gebruikt een digitale lezer voor vingerafdrukken (euro269 voor 1Tb). De ToughDrive Sport van Freecom is bestand tegen een val van twee meter hoogte en is zelf ook beveiligd met een wachtwoord (euro109 voor 250 Gb en euro169 voor 500 Gb).

... via een webserver

Via het zogenaamde cloud computing wordt de inhoud van de vaste schijf naar een webserver verplaatst. De beheerder daarvan moet er dan voor zorgen dat de gegevens op de pc van de gebruiker versleuteld worden. De meeste Belgische onlinediensten doen dat.

Een usb-stick

Computers worden niet zo vaak gestolen. De kans dat u een usb-stick verliest is groter, dus zijn er beveiligde externe geheugens. De DataTraveller Locker van Kingston is een usb-stick met twee geheugenzones. De eerste is voor iedereen toegankelijk, de tweede is beschermd. Hiervoor kiest u een wachtwoord en uw taal (Frans, Duits of Engels), en (als u dat wilt) hoeveel geheugen beveiligd moet worden (0 tot 100%). Prijs: euro70 voor 16 Gb (bestaat ook in 4 en 8 Gb). Een alternatief is de Sandisk Cruzer Contour.

Als u liever geen geld uitgeeft, kunt u uw eigen versleutelde usb-stick maken met de freeware TrueCrypt, die op elke stick een versleutelde partitie aanmaakt (http://www.truecrypt.org /downloads).

Draadloos

Een draadloze router (wifi) kan op drie manieren versleuteld worden.

n WEP is volstrekt onvoldoende. De code is in enkele seconden gebroken.

n Een WPA-codering kan een privégebruiker vertrouwen. Zelfs specialisten moeten de grote middelen inzetten om ze te kraken.

n WPA2 is nog veiliger maar die wordt door oudere computers niet ondersteund. En alle apparaten (pc’s, printers...) moeten dezelfde codesleutel gebruiken.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content