Verlichte lampen

Geconnecteerde lampen laten je hun kleur kiezen, gehoorzamen al je bevelen en doen het zonder schakelaar!

Wanneer je ’s avonds thuiskomt, druk je zonder erbij na te denken op de schakelaar en gaat het licht aan. Eigenlijk is dat een mooi staaltje van toverij, dat jij en ik al lang heel normaal vinden. Nooit prevelen we een bedankje aan Jo-seph Wilson Swan en Thomas Edison, de twee mannen die meer dan 240 jaar geleden de gloeilamp uitvonden. Uiteraard is de verlichting sinds die tijd enorm geëvolueerd. De gloeilamp heeft plaats gemaakt voor zuiniger ledtechnologie, die lampen veel langer laat meegaan. Die lampen zijn er vandaag bovendien in allerlei vormen. Ze beperken zich ook niet langer tot het verspreiden van enkel wit licht. En ze hebben zelfs geen schakelaar meer nodig.

JE VERLICHTING BEDIENEN MET JE STEM? DA’S EEN FLUITJE VAN EEN CENT!

IN DEN BEGINNE WAS ER HET BEELD

In 2007 wist Philips zijn knowhow qua verlichting en televisie te combineren met een dosis creativiteit. De televisietoestellen met Ambilight-tech-nologie kregen achteraan een reeks lampjes langs het frame. Het licht dat ze op de muur achter het toestel projecteerden, paste zich automatisch aan de kleuren op het scherm aan. Wanneer in een actiefilm links op het scherm vlammen verschenen, kleurde het licht op de muur aan die kant oranje of rood, terwijl het aan de andere kant groen werd omdat rechts op het scherm een bos te zien was.

De kijker werd als het ware binnengezogen in het beeld: een nieuwe, rijkere, spectaculaire ervaring. Het Nederlandse merk wist dankzij die technologie – die het nog altijd gebruikt – een plek ter verwerven in het televisielandschap. De Ambilighttechnologie anno 2020 verschilt uiteraard van die van 2007: de gloeilampjes zijn vervangen door minileds, de technologie werd verfijnd, de software is nauwkeuriger en sneller. Maar het principe is gebleven: met het licht spelen om de sfeer te wijzigen of kracht bij te zetten.

EN DAN KWAM HET LICHT

Met licht spelen kan nu ook zonder televisietoestel. De vroegere divisie Verlichting van Philips leeft vandaag geheel onafhankelijk verder onder de naam Signify en heeft zich gespecialiseerd in geconnecteerde verlichtingstoestellen en lampen, die ze verkoopt onder het merk Philips Hue. Net als de producten van de concurrenten, beperken ze zich niet langer tot wit licht, maar kan je als gebruiker zelf je kleur kiezen uit een palet van tot 16 miljoen schakeringen. En je kan die kleur nog eens op elk moment veranderen via een app op je smartphone of tablet.

Het goede nieuws is dat dit slimme systeem niet enkel op speciaal daartoe ontworpen verlichtingstoestellen werkt, maar geïntegreerd werd in standaardlampen die in om het even welk toestel passen, ook je oude staande lamp. Dat alles met maar één doel: sfeer scheppen op maat van de klant. Een fuif, een belangrijk werkoverleg, een romantisch etentje... elke situatie kan je van een andere kleur en lichtintensiteit voorzien.

En er is nog meer leuks. Waarom heb je nog een schakelaar nodig als je elke dag op hetzelfde uur je badkamer binnenstapt? Maak gebruik van je smartphone om je verlichting te programmeren. Ze in te schakelen maar ook uit te schakelen, zodat je altijd zeker bent dat het licht uit is wanneer je de deur uitgaat.

HIS MASTER’S VOICE

Heb je meer belangstelling voor het gebruiksgemak van het programmeren dan voor kleuren, dan kan je voor een slim stopcontact gaan, zoals de Awox Plug Plus. Het past op elk stopcontact en je kan er om het even welk elektrisch apparaat – dus niet enkel lampen – op aansluiten tot 2.400 watt vermogen. Waarna je de lamp of het toestel vanop afstand kan in- en uitschakelen en dat ook programmeren. En nog mooier: de app toont je het stroomverbruik van je toestel, zijn historiek per dag, per week of per maand. Omdat de Awox Plug Plus compatibel is met Google Home en Amazon Alexa, kan je je verlichting of je toestellen zelfs met je stem bedienen. ‘Licht aan in de eetkamer!’ Je vrienden zullen versteld staan.

En we zijn nog niet uitgepraat. Door de compatibiliteit met de IFTIT-app (If This Then That) en de functies van je smartphone, kan je scenario’s bedenken voor verschillende geconnecteerde verlichtingstoestellen en lampen, ongeacht hun vorm (ja zelfs voor lichtslingers). Je kan bijvoorbeeld programmeren dat het licht blauw kleurt als het begint te regenen – zo hoef je niet eens door het raam te kijken om te weten dat je je regenjas moet aantrekken als je de deur uitgaat. En dankzij geolocatie kan je het zo regelen dat het licht automatisch aanfloept wanneer je in de buurt komt en weer dooft als je weggaat, zonder een schakelaar aan te raken.

Thomas Edison zou zijn ogen niet geloven.

Verlichte lampen

Google nest hub

De Google Nest Hub (129 euro) is een bluetoothluidspreker met Google Assistant en een aanraakscherm. Hij kan muziek van bijvoorbeeld je smartphone afspelen, maar je kan er ook tegen praten. Vraag hem om een song van Spotify te spelen, wat de temperatuur buiten is, hoeveel euro 50 pond is, het recept van kalfsvlees Orloff... Je krijg antwoord op al je vragen en je kan op het aanraakscherm (7 inch) de cover van het afgespeelde album zien of de ingrediënten van je recept. En er zijn nog meer mogelijkheden: je kan je foto’s bekijken op Google Photos, YouTube-filmpjes afspelen, geconnecteerde apparaten zoals lampen, camera’s enz. bedienen. De Nest Hub kan heel veel en is ideaal om het principe van de digitale assistent te ontdekken, zonder je blauw te betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content