© gettyimages

Verjongen doe je zo

De basis van elke strategie om de gezonde levensduur te verlengen is steeds dezelfde: je levensstijl aanpassen.

Levensstijl

Qua beweging moet je je focussen op vier vormen van fysieke activiteit: uithouding (wandelen, lopen, fietsen), krachttraining, stretching en evenwichtsoefeningen. Vooral dat tweede is belangrijk om spierverlies tegen te gaan. Je spieren bevatten stoffen die ook van belang zijn om infecties te bestrijden. “Het evenwicht is een zintuig dat met ouder worden opvallend vermindert. Via kleine ingrepen in je dagelijks leven kan je hier al resultaat boeken. Koppel bijvoorbeeld repetitieve activiteiten aan balanstraining, zoals je tanden poetsen op één been.”

Beweging heeft nog een hele resem andere verjongende effecten. Zo activeert dit de vorming van een stof (BDNF) die nieuwe zenuwcellen helpt aanmaken in de hersenen, bevordert het de aanmaak van energiefabriekjes van de cellen (mitochondriën) en stimuleert het de afvoer van zombiecellen. Dat zijn oude cellen wiens rol is uitgespeeld en die het lichaam best verlaten. “Soms blijven zombiecellen toch aanwezig en versnellen ze het verouderingsproces van de omringende cellen, een beetje zoals de rotte appel de rest van de mand aantast.”

Ook gezonde voeding, zoals het mediterrane dieet, is een prima optie. Een groter effect krijg je door te vasten. “Daarvan is bekend dat dit bepaalde overlevingsmechanismen in gang zet die het leven van mens en dier kunnen verlengen. Het vertraagt de stofwisseling en stimuleert het lichaam om verouderde cellen en stoffen af te voeren, maar het zorgt ook voor een praktisch probleem. Want wie wil continu honger lijden om lang en gezond te leven?

Als alternatief ontwikkelde biogerontoloog Valter Longo het vastennabootsend dieet, waarbij je gedurende vijf dagen weinig eet en zo je lichaam in vastenmodus brengt, zonder dat je volledig hoeft te stoppen met eten. Dat kan je een paar keer per jaar doen, als een soort kuur. Andere specialisten, zoals David Sinclair, zweren dan weer bij het one-meal-a-day-principe.”

Verder heeft blootstelling aan warmte- en koudestress, zoals de sauna of ijsberen, eveneens een krachtig effect op fysiologische en mentale processen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die frequent in de sauna gaan tot de helft minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden door hart- en vaatziekten dan mensen die niet of nauwelijks een sauna bezoeken.

Antiverouderingspillen

Naast bekende middelen zoals omega 3-vetzuren, vitamine D en magnesium, is er nog een waslijst van medicijnen en supplementen in de running voor levensverlenging. Er zitten zoveel moleculen in de pijplijn dat een grote doorbraak volgens specialisten slechts een kwestie van tijd is. “Velen bevinden zich nog in een soort grijze zone, met veel vragen over onder meer dosering en werking. Dat is bijvoorbeeld het geval voor rapamycine, een geneesmiddel dat overmatige reacties van het immuunsysteem onderdrukt en dat wordt ingezet na orgaantransplantaties om afstoting tegen te gaan. Maar dit heeft ook een gunstig effect op zowat alle ouderdomsaandoeningen. De werking en veiligheid zijn goed gekend, maar omdat het nog niet met dit doel is getest op mensen, is het nog niet goedgekeurd als antiverouderingsmiddel. Een gelijkaardig verhaal is dat van het diabetesmedicijn metformine, dat als gunstige bijwerking levensverlenging heeft, maar waarover ook nog wel onduidelijkheid bestaat.”

10 tot 30% langer leven ligt nu al binnen handbereik.

Een andere opmerkelijke kanshebber is NMN (nicotinamide mononucleotide), een voorloper van de levensnoodzakelijke stof NAD die onze cellen van energie voorziet, maar die ook stoffen activeert (sirtuïnes) die voor herstel en verjonging zorgen. “Bij de geboorte hebben we er massale voorraden van, maar met ouder worden daalt dat sterk. Bij proefdieren maar ook bij mensen is aangetoond dat ze opnieuw fitter worden en minder ouderdomsverschijnselen vertonen door NMN te nemen. In afwachting van meer uitgebreide tests nemen heel wat verouderingsexperts dit middel nu al, al wijzen sommige onderzoeken ook wel op mogelijke risico’s bij kankerpatiënten”, nuanceert prof. Deschepper. Ook collageen dat als poeder opgelost in water wordt ingenomen, is in opmars. “Dit werkt niet alleen op het uiterlijk, maar zou ook gunstig zijn voor de botten en de hersenen.”

Hyperbare zuurstoftherapie
Hyperbare zuurstoftherapie© getty images

De immuniteit herstellen door de thymus te versterken – een orgaan dat vooral actief is wanneer je jong bent – is een andere mogelijke piste. Uit onderzoek bij mensen die een jaar lang een combinatie kregen van vier middelen zoals groeihormoon, vitamine D en zink, blijkt dat de biologische klok hiermee 1,5 jaar kan worden teruggedraaid.

Biotechnologie

Daarnaast wordt ook het potentieel van de biotechnologie aangeboord, zoals het gebruik van hyperbare zuurstoftherapie, een bekende behandeling bij wondheling. “Door proefpersonen in een drukkamer te plaatsen en zuivere zuurstof toe te dienen, wordt een reactie uitgelokt waarbij na twee maanden een verjonging op celniveau wordt vastgesteld. Daarnaast zijn er nog tal van experimentele pistes, zoals de transfusie van bloedplasma van een jonge naar een oude donor, en stamceltherapie. Conclusie van heel dit verhaal is dat veroudering complex is, maar dat een gezonde levensverlenging van 10 tot 30% vandaag al binnen handbereik ligt via levensstijl en supplementen.”

4 tests om je biologische leeftijd te meten

Deze tests geven een goed beeld van je fitheid, die sterk gelinkt is met je biologische leeftijd. Bovendien kan je ze zelf via training verbeteren.

1. Zit-en-sta-recht-test

Ga op de grond zitten en kom weer recht met zo weinig mogelijk steun. De snelheid waarmee je dit doet is niet van belang. Je kan jezelf een score geven op 10, waarbij het gebruik van een hand, onderarm, of zijkant van het been telkens een minpunt oplevert.

2. Op één been staan met de ogen dicht

Deze oefening hangt nauw samen met je biologische veroudering.

3. Wandelen

Je natuurlijke wandelsnelheid is een goede marker voor veroudering. Hoe sneller je stapt, hoe beter de conditie van je longen, tanden en immuunsysteem.

4. Knijpen

Test je handknijpkracht – hiervoor bestaan eenvoudige toestellen – want dit geeft een prima indicatie van je algemene spierkracht. Een score van minstens 10 kg wijst op een goede conditie.

Meer lezen over de wetenschap van verjonging? Reginald Deschepper, Elk jaar jonger Lannoo, 24,99 euro, isbn 9789401484473 reginalddeschepper.be
Meer lezen over de wetenschap van verjonging? Reginald Deschepper, Elk jaar jonger Lannoo, 24,99 euro, isbn 9789401484473 reginalddeschepper.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content