Vereeuwigd met de glimlach

Met haast elke smartphone kan je tegenwoordig foto’s nemen in hoge resolutie. Toch gaan almaar meer mensen bij een beroepsfotograaf langs om een mooi portret te laten maken. Waarom eigenlijk?

Het is een van de talloze paradoxen van onze tijd. Nooit eerder waren foto’s en portretten zo alomtegenwoordig en zo makkelijk te maken. Digitale fototoestellen hebben de fotografie binnen ieders bereik gebracht. Een druk op de knop en je foto is ingeblikt. Al die ingewikkelde instellingen van weleer, zijn vandaag (zo goed als) volautomatisch. Is je foto mislukt? Geen probleem! Gewoon wissen en opnieuw proberen: één keer, twee keer, desnoods 100 keer. Dankzij je smartphone heb je je fototoestel altijd op zak. Fotograferen is kinderspel, ontdaan van elke magie.

Toch tekent zich al enkele jaren een nieuwe trend af: een portret laten maken bij een beroepsfotograaf of een speciale gebeurtenissen laten vereeuwigen. Het verjaardagsfeest van opa of van je kleinkind, een zwangerschap,... “Maar de idee erachter is niet meer dezelfde”, klinkt het bij Dominique Pirnay en Cécile Quénum, fotografen bij het Brusselse Woush Photography. “Wie vandaag een beroepsfotograaf inhuurt, neemt bewust afstand van de banale snapshots en wil een artistieke foto die breekt met het alledaagse. De fotosessie is een belevenis met zijn tweetjes of met het hele gezin. Een moment om samen van te genieten. Een emotioneel moment ook, want het legt een mooie herinnering vast. Een aandenken dat met de jaren, wanneer mensen veranderd zijn of er misschien niet meer zijn, nóg waardevoller wordt.”

Afgewerkt tot in de puntjes

Nog een troef: wie een beroepsfotograaf inschakelt, krijgt een tot in de puntjes afgewerkt product. Wie een digitaal fototoestel heeft, zal dat zeker beamen: geheugenkaarten worden performanter, we nemen almaar meer kiekjes en stockeren die op de computer. Uiteindelijk hebben we zoveel foto’s, dat we de moed niet meer hebben om ze te sorteren en af te drukken. We verliezen al die fotobestanden compleet uit het oog. “De meeste vakfotografen voeren meteen een eerste triage uit. Van de 20 tot 25 opnames bewaren ze er misschien één of twee”, klinkt het.

Vervolgens worden de foto’s met de computer bijgewerkt. “We interpreteren de foto, voegen een persoonlijke toets toe, zoals dat vroeger gebeurde met negatieven”, zegt Dominique Pirnay. “Het blijft natuurlijk een portret, geen modeshoot. Mensen slanker maken of fotoshoppen doen we niet. Maar voor een foto echt áf is, checken we wel een aantal parameters: we regelen de lichtsterkte en het contrast bij, herkaderen het beeld, zeker met kinderen op de foto. Vaak kruipt in die correcties meer tijd dan in de fotoshoot zelf!”

Iedereen fotogeniek!

Een beroepsfotograaf kent de knepen van het vak. Hij slaagt erin om een groepsfoto te nemen waarop niemand de ogen sluit en iedereen op zijn mooist is. Dominique Pirnay. “We weten wat we moeten doen om de mensen optimaal op te stellen en voelen aan wanneer het moment gekomen is om af te drukken. Ook het spel van licht en schaduw draagt veel bij tot het resultaat: daarmee kunnen we kleine onvolkomenheden uitvlakken of een blik meer diepte geven... Zoiets is niet voor iedereen weggelegd, hoe goed je toestel ook is.”

Al die expertise doet de kansen op een pracht van een foto alleen maar toenemen, zelfs van mensen die zichzelf niet fotogeniek vinden: “Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze niet pakken op papier“, zegt Cécile Quénum. “Toch is het altijd – ik herhaal: altijd – mogelijk om een mooie foto van iemand te nemen. Het bewijs? Ooit hebben we een sessie ‘Ik sta altijd lelijk op foto’s‘ georganiseerd. Daar kwam veel volk op af. En achteraf was iedereen erg blij met het resultaat!”

Uiteindelijk vertrekt de klant – afhankelijk van zijn wensen – met een vergroting op fotodoek, met een reeks digitale bestanden of een fotoalbum. “Wij geloven rotsvast in het fotoalbum en veel minder in computerbestanden. Zelfs al blijft zo’n album lang in de kast liggen, over 50 jaar kunnen kinderen of kleinkinderen het nog altijd doorbladeren. Kippenvel gegarandeerd! De foto’s hebben het tijdelijke vereeuwigd.”

NICOLAS EVRARD – FOTO’S: WOUSH PHOTOGRAPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content