Zorg ervoor dat je de wortels van de hortensia's niet te veel beschadigt tijdens het delen. © Getty Images/EyeEm

Verdeel en heers!

Het begin van de herfst is het ideale moment om vaste planten te delen en zo te vermenigvuldigen. De dagen worden misschien al kouder, maar de grond is nog warm.

Delen is een simpele truc om vaste planten te verjongen en te vermenigvuldigen, zonder te raken aan de kenmerken van de moederplant. Het is ook heel nuttig om een woekerende plant in te tomen, om oudere vaste planten weer volop te laten bloeien en om eventueel onkruid te verwijderen dat zich in en tussen de wortels heeft genesteld. Doe je dit in de vroege herfst, dan krijgt elk plantdeel genoeg tijd om vóór de winter een goed wortelgestel te ontwikkelen en volgend voorjaar mooi en stevig te gaan bloeien.

Hoe ga je te werk? Knip eerst alle loof en bloemstengels weg en ga dan met een scherpe spade of een ander scherp stuk gereedschap diep genoeg in de grond om zoveel mogelijk mooie wortels op te graven. Splits vervolgens het wortelgestel verticaal in verschillende delen. Het hart van het wortelgestel van oude vaste planten gebruik je beter niet.

De andere plantdelen kan je nu op de gewenste plek uitplanten. Strooi ook wat goed verteerde compost of gedroogde mestkorrels in het plantgat. Gebruik geen verse compost of verse mest, want dat kan de wortels verbranden. Geef flink wat water, leg beschermend stro rond de plantjes en houd de grond vochtig tot de eerste vorst. Vorstgevoelige soorten kan je tegen de komende winterprikken beschermen met een grondzeil of een laag dode bladeren.

Je kan dezelfde deeltechniek gebruiken om heestersoorten te vermenigvuldigen die uitlopers vormen (loten die uit de wortels naar boven komen), zoals hortensia of spirea. Zorg er wel voor dat je de opgegraven wortels niet beschadigt.

Met dank aan Jean-Luc Wanzoul, professor aan de Technisch Tuinbouwschool van Gembloux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content