Verborgen rotstempels en reuzenschildpadden

Net achter de drukke Lycische kust, verscholen tussen de riethagen, ligt Dalyan. Dit oude Turkse vissersdorp is nu een rustig vakantie-oord in een beschermd gebied. Een mooie en authentieke bestemming.

Dagelijks landen duizenden toeristen op de Turkse luchthaven van Dalaman om meteen koers te zetten naar de drukke stranden aan de Egeïsche kust, rond toeristische centra als Marmaris en Fethiye. Maar het kan ook anders, want even landinwaarts tussen de twee steden komt u in een heel andere sfeer terecht. In Dalyan is er weliswaar een strand en een ruime keuze aan restaurants, winkeltjes en bars, maar de natuur overheerst in deze streek en we hebben het gevoel echt in Turkije te zijn. In het verkeersarme centrum gaat het er relax aan toe, met de (huur)fiets als favoriet vervoermiddel. Dalyan ligt aan een natuurlijk kanaal dat de zee met het grote Meer van Köycegiz verbindt. Hoogbouw valt nergens te bespeuren, all inclusive hotels evenmin, wel veel kleinschalige pensionnetjes en boetiekhotels.

Romeinse sporen

We logeren in zo’n typisch hotelletje langs het kanaal, met een achtertuin met aanlegsteiger voor taxibootjes. Daar kijken we meteen uit op een van de grootste attracties van Dalyan: de rotsgraven van de Lycische koningen. Die zijn hoog in de rotsen uitgehouwen en lijken op een Griekse tempel. Als we met een bootje tot vlak voor de rotsen varen, ogen ze nog een stuk indrukwekkender. De rotsgraven maken deel uit van de site van Kaunos, al vanaf 400 v.C. een belangrijke havenstad. De ruïnes vertellen het hele verhaal. We zien een goed bewaard Romeins theater, thermen en tempels. De overblijfselen van een Byzantijnse kerk duiden op het laatste wapenfeit van Kaunos, want in de 11de eeuw liep de stad leeg na een malaria-epidemie.

In Sultaniye, op een boogscheut van Dalyan, gaan we op een meer ontspannen manier terug in de tijd. Deze plek was al een kuuroord in de Romeinse tijd, met natuurlijke baden in openlucht. Eerst duiken we in een bad met zwavelhoudend warm water, om ons dan onder te dompelen in een verkwikkend modderbad.

Schildpadden spotten

Dalyan heeft zich ontwikkeld tot een ecologische bestemming en dat heeft alles te maken met de Caretta Caretta reuzenschildpadden die hier leven. De hele regio is om deze reden nu een beschermd gebied. We nemen de busboot langs het kanaal, door een prachtige omgeving met hoog opstekende rotsen en rietstengels langs de oevers. Bestemming is het Iztuzu-strand of Turtle Beach, waar de schildpadden hun eieren komen leggen. Slechts drie procent van die eieren komen uit. Het is dus uitkijken waar we lopen, al zijn de mogelijke broedplaatsen afgezet. Wat houten hutjes en terrasjes, informatieborden over de schildpadden, ligbedden en parasols en vooral veel rust, dat is wat dit majestueuze strand te bieden heeft.

Op de terugweg spotten we even enkele reuzenschildpadden in het glinsterende water, dat krioelt van leven. We leggen aan naast een vissersbootje en kopen bij de visser verse blauwe krab, die we meteen uit het vuistje opeten. Heerlijk!

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content