Veilig eten, de hele zomer lang

Tijdens de zomer bederft voedsel snel. Daarbij neemt ook de kans toe dat het besmet wordt door bacteriën. Voorkomen dat u een lekker etentje met buikpijn en misselijkheid moet bekopen, is nochtans niet zo moeilijk.

Individuele portie van 65 g, euro 0,95

Vlootje van 250 g, euro 1,02

Per 2, euro 4,95

500 ml fles, euro 2,29

Levensmiddelenproducenten en handelaars moeten allerhande richtlijnen naleven om de voedselveiligheid te vrijwaren. Maar daarmee is de kous niet af. Vanaf het ogenblik dat we de producten aankopen tot het moment waarop we ze opeten, kan er nog veel misgaan en daar zijn we vaak zelf verantwoordelijk voor.

De meeste mensen ervaren voedselinfecties en ûintoxicaties als hinderlijk, maar niet levensbedreigend. Bij de risicogroepen (kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakte afweer) vallen er echter elke zomer opnieuw slachtoffers. Een voedselinfectie ontstaat wanneer we via drinkwater of voedsel levende, ziekteverwekkende bacteriën opnemen, die zich in de darm vermenigvuldigen. Een voedselintoxicatie is het gevolg van het eten van producten waarin een gifstof of toxine zit. Dit betekent dat het voedingsmiddel vooraf een ziekteverwekkende bacterie heeft bevat die toxines in het product heeft achtergelaten. Deze bacterie is niet noodzakelijk nog in het voedsel aanwezig. Verhitting kan de bacteriën doden zonder de toxines te vernietigen.

De symptomen waarmee we geconfronteerd worden na het eten van bedorven voedsel zijn: misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Om dat te voorkomen moeten we een aantal basisregels in acht nemen. En die beginnen bij het winkelen.

Verstandig aankopen

Koop enkel producten in een intacte verpakking. Blikken mogen geen deuken vertonen, verpakkingen mogen niet bolstaan.

Controleer de houdbaarheidsdatum.

Koop ook rauwe levensmiddelen steeds zo vers mogelijk. Let op hun geur en kleur.

Neem gekoelde en diepvriesproducten pas uit de rekken net voor u de winkel verlaat.

Vervoer bederfelijke producten in een koeltas. Neem bij voorkeur 2 koeltassen mee naar de winkel, één voor de gekoelde producten, één voor de diepvriesproducten. En plaats ze liever in de koffer dan in de passagiersruimte van uw wagen.

Hebt u gekoelde producten gekocht? Recht naar huis, luidt dan de boodschap.

Zet zodra u thuiskomt meteen de diepvriesproducten weg, daarna de gekoelde.

Hebt u veel producten bij, zet de koelkast of de vriezer dan even een standje hoger.

Veilig bewaren

De koelkast

Bekijk de bewaarvoorschriften op de verpakking. Gooi producten waarvan de houdbaarheidsdatum voorbij is meteen weg. En denk eraan dat deze datum enkel geldt voor ongeopende producten.

Controleer regelmatig de temperatuur in de koelkast. Deze moet ideaal 4° C zijn en zeker niet hoger dan 7° C.

Bewaar restjes en geopende producten in de koelkast en nooit langer dan 2 dagen.

Wilt u een voedingsmiddel langer dan 3 dagen bewaren, vries het dan in.

Berg voedingsmiddelen zoveel mogelijk in een afgesloten recipiënt op.

Als een blik halfleeg is, giet de rest dan in een kommetje. Een geopend blik oxideert.

Bewaar rauwe en bereide producten nooit samen en zorg ervoor dat het vocht van rauwe producten niet op andere voedingsmiddelen kan druppen.

Maak de koelkast minstens éénmaal per maand schoon met heet water en azijn.

De vriezer

De maximumtemperatuur in de vriezer is -18° C.

Invriezen doet u het best bij -24° C.

Verdeel de voedingsmiddelen in kleine porties vooraleer u ze invriest zodat u wat u ontdooit in één keer kunt opeten.

Vries niet te veel voedingsmiddelen tegelijk in.

Vries ontdooide producten nooit opnieuw in.

Invriezen bezorgt bacteriën een ‘schijndood’. Ze stoppen met zich te vermenigvuldigen, maar worden niet gedood. Zodra ze ontdooid worden kunnen de bacteriën zich opnieuw lustig vermenigvuldigen. Daarom doet u er goed aan voedingsmiddelen ofwel snel te ontdooien in de microgolfoven, ofwel ze in de koelkast te laten ontdooien zodat hun groei wordt afgeremd. Bereid het voedsel meteen na het ontdooien.

Vleesvocht kan veel bacteriën bevatten. Gooi het steeds weg en was het recipiënt of bord waarop u dit vocht hebt opgevangen af met warm water en een afwasmiddel.

Keurig bereiden

Was steeds uw handen met water en zeep vooraleer u voedsel gaat bereiden.

Warm voedsel nooit zomaar even op, het moet steeds doorverwarmd worden tot minstens 75° C in de kern van het product. Gemalen vlees (ook kip) is erg vatbaar voor bacteriële besmetting.

Zorg dat rauw en bereid voedsel nooit met elkaar in contact komen. Leg ze op een verschillend bord en gebruik andere vorken, lepels,...

Houd de tijd tussen de bereiding en het opeten zo kort mogelijk. Bacteriën gedijen in voedsel met een temperatuur tussen 7° en 65° C. Tussen 30 en 45° C vermenigvuldigen ze zich razendsnel.

Laat een koud buffet nooit langer dan 2 uur op tafel. Hoe langer voedsel op tafel, in de tuin, in de auto, in de keuken,... heeft gestaan, hoe sneller het bederft. n

Houd het netjes

Willen we voedsel op een correcte en veilige manier bewaren en bereiden, dan moet vanzelfsprekend ook de nodige aandacht besteed worden aan de hygiëne in de keuken.

In een vaatdoek krioelt het snel van de bacteriën. Gebruik een vaatdoek daarom nooit langer dan een dag en was het bij minimaal 60° C.

Een vaatdoek dient enkel om het aanrecht en de tafel schoon te maken, niet om bijvoorbeeld iets op te kuisen dat u op de grond gemorst hebt. Gebruik daarvoor keukenpapier dat u meteen weggooit.

Gebruik een theedoek waar u de vaat mee afdroogt niet als handdoek.

Laat geen huisdieren toe in de keuken.

Was vuile vaat zo snel mogelijk af.

Keuken en keukengerei moeten na ieder gebruik grondig gereinigd worden. Schenk daarbij voldoende aandacht aan het schoonmaken van houten planken en toestellen met vele hoekjes en kantjes zoals een mixer.

Zorg dat u steeds proper keukengerei gebruikt. Zet uw ijsschep bijvoorbeeld niet in lauw water tussen het uitscheppen van twee ijsjes. Spoel hem liever even onder de kraan.

Maak de keukenvuilbak regelmatig en grondig schoon.

Minimale calorieën, maximaal genot

De plattekaas Saint Amour van Balade heeft er een broertje bij: de Mini Cake, verkocht in individuele porties. Goed nieuws voor wie zich een tussendoortje wil gunnen en toch op de calorieën let. De Mini Cake bevat slechts 3 % vetstoffen en levert niet meer dan 108 kcal per portie.

Nog gezonder

Becel pakt uit met een nog gezondere samenstelling voor de Becel Control en Essential. Beide smeermargarines werden verrijkt met vitamine B en foliumzuur en ze blijven bovendien een bron van essentiële omega-3 en omega-6-vetzuren, bevatten geen zout en hebben een laag vetgehalte. En de smaak? Ook die blijft.

Fijne taarten voor de lijn

Weight Watchers heeft al een heel gamma kant-en-klare diepvriesgerechten. Nu pakt het uit met Fijne Taarten, die bij de liefhebbers van quiches en pizza’s in de smaak zullen vallen. Ze bestaan in 2 variëteiten: een met gerookte zalm en fijne groentjes, een met gevogelte en zachte kruiden.

Handige ketchup

Hebt u ook zo vaak problemen om ketchup uit de fles te krijgen? Heinz heeft daar iets op gevonden en biedt na de klassieke ketchup nu ook zijn kruidige Mexican Ketchup en pikante Hot Ketchup aan in een zogenaamde Top-Down-knijpfles.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content