Veilig duurt het langst

Ongevallen en valpartijen in huis kunnen iedereen en alle leeftijden overkomen. Onderwerp uw interieur en uw tuin daarom aan onze kritische test (op pagina 150). Meteen weet u ook wat u kunt doen om het aantal risico’s gevoelig te beperken!

Voor alle duidelijkheid: dit artikel gaat niet over beveiliging tegen inbrekers of ander onheil van buitenaf, maar over de manier waarop u uw woning veiliger kunt maken voor uzelf. De meeste ongevallen (valpartijen, brandwonden, verstikking...) gebeuren immers verrassend genoeg niet op de openbare weg maar in de woning, in de garage, in de tuin of op het voetpad aan en rond de woning.

De woonkamer is het gevaarlijkst!

Drie op de vier ongevallen thuis bestaat uit een valpartij. En daarbij gaat het in de eerste plaats om uitglijden of struikelen op een plaats zónder niveauverschil. Niet de trap of de badkamer is de gevaarlijkste plek, maar... de woonkamer!

Wist u dat veel mensen een lelijke valpartij maken wanneer ze uit hun luie stoel opstaan en uitglijden over zaken die ze vanuit hun stoel op de vloer hadden gelegd: een tijdschrift, een afstandsbediening, een stuk speelgoed... Om uw woning veiliger te maken moet u dus in de eerste plaats letten op alles wat u kan doen struikelen of uitglijden. Tapijten met omkrullende randen of sterkversleten tapijten zijn grote boosdoeners. Wees radicaal, neem ze weg en vervang ze. Kleine matjes kunt u ook beter verwijderen (of antislipstroken op de onderkant bevestigen). Meubelen op wieltjes zijn al even verraderlijk: zet ze altijd op de rem!

Zorg ervoor dat er nergens snoeren of verlengkabels op de grond liggen. Die kunt u vermijden door bijkomende stopcontacten te laten plaatsen (liefst niet te laag, 1 meter hoogte is ideaal). Draden tegen de muur leiden kan ook, al oogt dat niet zo esthetisch.

Met een woonkamer die eivol meubels, kleine staanders en siervoorwerpen staat, vraagt u om moeilijkheden. Misschien wordt het tijd voor een grondige opruiming, zodat u overal minimaal één meter bewegingsruimte tussen het meubilair overhoudt.

Een leuning aan weerszijden

Er komt wellicht een dag dat u dankbaar zult zijn om handgrepen aan de voordeur, in de badkamer, in de douche en aan het toilet. Hetzelfde geldt voor de trap: in de regel heeft die slechts aan één zijde een leuning. Als u echter ook aan de andere zijde een leuning laat plaatsen, wordt het gebruik van de trap een heel stuk veiliger.

Een loper kan letterlijk dodelijk zijn, net als een matje onderaan de trap. Wilt u toch een bekleding op uw trap, kies dan voor een tapijt met korte vezels en zeker niet voor vinyl. Treden van glad materiaal (gelakt of geboend hout, marmer, tegels...) kunt u veiliger maken met antislipstroken. En maakt u vaak gebruik van een laddertje, investeer dan in een model met een zijleuning.

Licht is veiligheid

Over het belang van een goede verlichting voor meer veiligheid in huis kon u al eerder in Plus Magazine lezen (nr. 175, van september 2002)

Een goede verlichting van de voor- en de achterdeur (of zijdeur) is een must.

Laat de leidingen desnoods zo aanpassen dat u bij het binnenkomen schakelaars vindt om het licht in alle aangrenzende kamers en in de traphal aan te knippen.

Vanuit het bed moet u de hoofdverlichting in de slaapkamer kunnen in- en uitschakelen. Een nachtlampje bij het bed is vaak onvoldoende als u ’s nachts moet opstaan.

Maak opstapjes goed zichtbaar met een lichtgevende antislipstrook of met een wandlampje in een stopcontact in de muur ernaast.

Mannen en vrouwen

Van emancipatie hebben de statistieken nog niet veel gehoord. Twee derden van de slachtoffers van ongevallen thuis zijn vrouwen, slechts één derde mannen. Vrouwen krijgen vooral ongevallen bij huishoudelijke activiteiten, mannen bij het doe-het-zelven en tuinieren. Zo worden nogal wat vrouwen het slachtoffer van giftige dampen wanneer ze bij het schoonmaken een toiletreiniger samen met bleekwater gebruiken. Vele mannen hebben dan weer ondervonden wat de gevolgen kunnen zijn wanneer ze bij het klussen geen veiligheidsbril en goede werkhandschoenen dragen.

En nu een actieplan!

Als u uw woning of appartement onderwerpt aan onze test (zie p. 150), dan zult u ongetwijfeld een aantal veiligheidsrisico’s ontdekken (uw niet waar-antwoorden). Om daaraan te verhelpen kunt u twee lijstjes maken: eentje met de aanpassingen die u zelf kunt doen, het andere met het werk dat u aan een vakman moet overlaten. Leg uzelf een strikte timing op, want veilig wonen duldt geen uitstel! n

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content