© getty images

Veel voordelen, grote risico’s

In een context van hoge volatiliteit op de markten worden niet-beursgenoteerde beleggingen steeds aantrekkelijker. Naast de opbrengst, kan je op die manier ook meer richting geven aan je portefeuille en tegelijk genieten van belastingvoordelen

Volgens consultant Preqin is de wereldwijde markt van de private equity of niet-beursgenoteerde bedrijven tussen 2015 en 2021 meer dan verdubbeld, tot 9.300 miljard dollar. Historisch gezien biedt dit type van belegging een stevig rendement en kan je er je vermogen meer gericht mee inzetten. In plaats van te investeren in een fonds met honderden posities of in een groot bedrijf met vele vertakkingen, kan je zo rechtstreeks een (Belgische) ondernemer steunen.

Tax Shelter voor start-ups en scale-ups

Je geniet zelfs van een fiscaal voordeel dankzij de Tax Shelter voor ondernemingen: een belastingvermindering van 25% tot 45% van het geïnvesteerde bedrag, afhankelijk van het ondernemingsprofiel:

? 45% voor startende microvennootschappen van minder dan 4 jaar oud

? 30% voor startende kmo’s van minder dan 4 jaar oud

? 25% voor scale-ups of kleine groeibedrijven: ondernemingen die tussen 5 en 10 jaar oud zijn en tenminste 10% groeien.

De volledige beschrijving vind je op de website van de FOD Financiën: financiën.belgium.be > Belastingvoordelen > Investeren in een kleine onderneming. We hebben de belangrijkste voorwaarden van de Tax Shelter rechts voor je samengevat.

Weet wel dat het hier om een niet-terugbetaalbare en niet-overdraagbare belastingvermindering gaat, dus beperkt tot het bedrag van je belasting voor dat jaar. Stel dat je dit jaar 100.000 euro investeert in een startende microvennootschap, dan bedraagt je belastingvermindering in theorie 45.000 euro. Maar als je slechts 10.000 euro belasting op je inkomen moet betalen, dan gaat de overige 35.000 euro aan belastingvermindering verloren. Ze wordt niet terugbetaald en je kan ze ook niet overhevelen naar een ander jaar of naar de belastingen van je huwelijkspartner.

Verlies ook niet uit het oog dat dit een riskante investering is. Volgens Spreds gaat 40 tot 50% van de start-ups failliet, wat een totaal verlies betekent voor de investeerder. Veertig procent van de bedrijven die overleven maakt een klein verlies of genereert een geringe winst. En slechts 10% tot 20% slaagt erin een meerwaarde te creëren die minstens driemaal hoger ligt dan de initiële investering.

(Gedeeltelijk) belastingvrije leningen

Geef je de voorkeur aan een minder riskante belegging, dan kan je kiezen voor leningen – of obligaties in financieel jargon. Op de eerste 15.630 euro die je leent aan start-ups ben je vrijgesteld van roerende voorheffing.

De drie gewesten werken ook met belastingkredieten (via je belastingaangifte), inclusief een gedeeltelijke overheidsgarantie (30% tot 40%) in geval van niet-terugbetaling door de onderneming. In Vlaanderen heb je de Winwinlening: jaarlijks belastingkrediet van 2,5% van het geleende bedrag. vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/winwinlening. In Wallonië is er de Prêt coup de pouce: jaarlijks belastingkrediet van 2,5% tot 4% van het geleende bedrag. pretcoupdepouce.be. En in Brussel heet dat de Proxilening: jaarlijks belastingkrediet van 2,5% tot 4% van het geleende bedrag. finance.brussels/nl/proxilening.

Crowdfundingplatforms

Je kan een jonge ondernemer uit je omgeving ook rechtstreeks steunen. Maar dan moet je wel zelf toezien op de administratieve opvolging (waaronder de fiscale fiches) en loop je ook het risico ruzie te krijgen met een vriend/kind als het bedrijf niet loopt zoals gepland. Bovendien kan je op die manier je investeringen niet breed diversifiëren. Wil je deze moeilijkheden omzeilen, dan kan je beleggen via erkende platforms. Er zijn er zes in totaal: Spreds (spreds.com), Look & Fin (lookandfin.com), Ecco Nova (ecconova.com), Beebonds (beebonds.com), LITA.co (be.lita.co) en WinWinner (winwinner.be). De meeste bieden beleggingen aan vanaf 500 euro per project.

Spreds is de specialist van de beleggingen (in aandelen) die in aanmerking komen voor de Tax Shelter. Er is een breed scala aan projecten beschikbaar, gaande van een padelclub tot software voor het management van boerderijen. Spreds beseft dat het faalpercentage hoog is en biedt ook een abonnementsformule aan, de Tracer. Zo kan je profiteren van alle aanbiedingen die aan je criteria voldoen.

LITA.co biedt beleggingen aan in aandelen die genieten van de Tax Shelter en obligaties (leningen). Alle projecten hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze dragen allen bij tot de ecologische en sociale transitie.

Crowdlending

Beebonds is gespecialiseerd in de financiering van residentiële vastgoedprojecten in België, Luxemburg, Spanje en Frankrijk. De leningen hebben een korte looptijd (2 tot 4 jaar) en vrij hoge rentevoeten (6% tot 9%), ter compensatie van het hogere risico tijdens de realisatie van het project. Vastgoedfinancieringen komen niet in aanmerking voor gewestelijke belastingkredieten (Winwin, Coup de pouce, Proxi), in tegenstelling tot sommige projecten die door andere crowdlendingplatforms worden aangeboden (leningen).

Het aanbod van Look & Fin bestaat uit drie delen.

? Secured A: sterke garanties (verzekering of hypotheek), met een rendement/rente van 3,25% tot 5%.

? Balanced B: gedeeltelijke/minder sterke garanties, met een rendement van 5% tot 8%.

? Dynamic C: risicovollere (achtergestelde) leningen, met een rendement van 8% tot 12%.

WinWinner is gespecialiseerd in Vlaamse gewestelijke winwinleningen. Het biedt investeringen aan in achtergestelde leningen (je wordt terugbetaald na andere schuldeisers in geval van faillissement), met een bruto jaarlijkse rente van doorgaans 6% tot 9%.

Ecco Nova is een in Luik gevestigd platform voor crowdlending met als doel de ecologische transitie en duurzame ontwikkeling te financieren. Zo worden de leningen gebruikt om groene projecten in vastgoed of hernieuwbare energie te financieren.

Voorwaarden Tax Shelter voor ondernemingen

JE FISCALE SITUATIE

? Aftrekbaar bedrag beperkt tot 100.000 euro per jaar.

? Niet-terugbetaalbare belastingvermindering.

JE INVESTERING

? Je belegt geld in vers kapitaal – nieuwe aandelen bij de oprichting van een vennootschap of een kapitaalverhoging.

? Je mag geen actieve rol spelen of een belang van meer dan 30% hebben in de vennootschap.

? Je moet de aandelen minstens 4 jaar bijhouden.

DE ONDERNEMING

? Heeft haar operationele zetel in België.

? Heeft nooit een dividend uitgekeerd.

? Moet je een jaarlijks attest bezorgen, zelf of via haar tussenpersoon (formulier 281.85).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content