Van steenkool tot design

De site van Grand-Hornu viert dit jaar haar tweehonderdste verjaardag. Meer dan ooit wil ze dé referentie zijn voor de moderne kunst in België. Dit in een decor dat er perfect in slaagt het erfgoed van het verleden te koppelen aan de kunststromingen van vandaag én aan de wensen van morgen.

Behalve dat er een prachtig museum in is gevestigd, heeft de oude steenkolenmijn van Grand-Hornu op het eerste gezicht niet veel te betekenen. Maar dat is schijn. De jonge Luikse architect Pierre Hebbelinck moest al zijn talent aanspreken om het fascinerende karakter van deze verlaten site, die ooit aan de basis lag van de bloei van Henegouwen, bij de restauratie in 1990 tot zijn recht te laten komen. Maar hij slaagde met brio in zijn opzet.

De manier waarop de site van Grand-Hornu in de XIXde eeuw werd opgebouwd, getuigde van de futuristische en sociale visie van steenkoolbaas Henri De Gorge. Hij had een plek voor ogen met niet alleen industriële activiteit, maar ook met ateliers en kantoren, plus 400 woningen voor de mensen die er werkten.

Sinds de renovatie van de site en de oprichting van de vzw Grand-Hornu Images beleeft de plek een wedergeboorte. De gebouwen met de zuivere lijnen en rustgevende ovalen en bogen vormen de perfecte locatie voor een centrum voor design en toegepaste kunst. De tentoonstellingen die het Mac’s (Musée des Arts contemporains) en Grand-Hornu al tien jaar samen organiseren, tonen zowel de vaste collecties als objecten uit andere, internationale musea. Telkens opnieuw worden ze bezocht door een breed én trouw publiek. Edith Dekyndt, Anish Kapoor, Xavier Lust, Jean-Marc Bustamante, On Kawara, Yann Arthus Bertrand, Ingo Maurer, Richard Hutten, Pierre Paulin, de gebroeders Bouroullec, Andrea Branzi... Het zijn namen die design en hedendaagse kunst toegankelijk maakten voor een groot publiek en die hier uitgebreid aan bod kwamen.

Twee nieuwe tentoonstellingen vormen het hart van de viering van twee eeuwen Grand-Hornu: Le fabuleux destin du quotidien (van 7/2 tot 23/5) toont dagelijkse voorwerpen gezien door de eigenzinnige ogen van diverse designers en moderne kunstenaars.

Home sweet home (van 7/3 tot 6/6) is een eerbetoon aan het werk van twee jonge Belgische designers, Marina Bautier en Nicolas Bovesse.

Grand-Hornu Images, rue Ste Louise 82, 7301 Hornu. Van di tot zo van 10 tot 18 uur. Gecombineerd ticket site Grand-Hornu en Mac’s: euro 6. Info:tel. 065 65 21 21 en www.grand-hornu-images.be

Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content