Van seventies badkamer tot wellnesscocon

Een koppel vijftigers uit Bolland (nabij Herve) zijn de winnaars van onze badkameractie geworden. Hun badkamer van bijna 35 jaar oud werd omgetoverd tot een strakke wellnessplek met warme kurk en zalig waterplezier.

Zo was het

De woning werd gebouwd tussen 1979 en 1981. De badkamer van Christiane Leruth (54) en Armand Tossings (56) had nog vele kenmerken uit de seventies: bruine tegels voor de vloer en de muren, muurbekleding van oranje vinyl, een beige badkuip en een dubbele wastafel op voetzuiltjes. Later kwam er nog een douchecabine van metaal en kunststof bij. Christiane: “De jongste jaren was ik die kleuren echt gaan haten, net als de douche- cabine. Het was een eeuwig gevecht om de gleuven en groeven ervan schoon te houden!”

Zo is het nu

– Geen badkuip meer, maar een ruime inloopdouche met één glazen douchewand.

– Kurkbekleding op de vloer, op een deel van de muren en op de douchewanden.

– Hedendaagse wastafel.

– Strakke look in zwart, wit en grijs.

– Regendouche met verschillende stralen en gemakkelijke bediening.

– De ruimte lijkt lichter en groter.

Jaren ergernis

Uit bijna 200 inzendingen en projecten duidde een jury dit voorjaar Christiane Leruth (54) en Armand Tossings (56) uit Bolland in de streek van Herve aan als winnaars van de wedstrijd Win de badkamer waarvan u droomt. Plus Magazine organiseerde deze actie in samenwerking met de Belgische kurkspecialist Santana en het bekende kranenmerk Hansgrohe.

Het echtpaar heeft drie kinderen (één zoon woont nog thuis) en drie kleinkinderen. Hun badkamer heeft doorsneeafmetingen (1,93 m x 3,75 m) maar was al jaren een bron van ergernis. “De badkuip gebruikten we nog alleen om de kleinkinderen een badje te geven en die lelijke douchecabine was eigenlijk te klein”, vertelt Christiane. “Armand wilde liever een grondige renovatie in één keer. Het resultaat was dat er niets gebeurde. Dankzij deze wedstrijd is het eindelijk gelukt en kunnen we hopelijk voor de rest van ons leven opnieuw volop genieten van waterplezier.”

De voorbereidingen

Ons winnaars kozen ervoor om zelf alle voorbereidende werkzaamheden uit te voeren en op die manier het budget in toom te houden (lees ook: Wat kostte deze renovatie?). Dat Armand in een vroeger leven loodgieter was (hij werkt nu bij de lokale politie van Luik), vormde daarbij een zeer kostbare hulp. Wat moest er allemaal gebeuren?

– De badkuip, de wastafels, de spiegel en de douchecabine uitbreken.

– Het bestaande vinylbehang, plinten en sierlijsten verwijderen.

– De bestaande wandtegels wegnemen en waar nodig nieuwe muurbepleistering aanbrengen om overal een even dikke ondergrond voor de kurk te krijgen.

– Waar nodig nieuwe chape gieten voor een egale vloer.

– Nieuwe aan- en afvoerleidingen voor de inloopdouche plaatsen (de bestaande leidingen voor de wastafel konden behouden blijven).

– Nieuwe elektrische aanvoer plaatsen voor de spiegelkast.

Kurk op bestaande tegels

Santana biedt sinds enkele jaren ook kurkbekleding voor badkamers. Niet alleen voor vloeren en muren, maar ook voor douchewanden. De kurktegels en -platen geven de ruimte een luxueuze uitstraling, ze dempen het geluid en voelen tegelijk warm aan.

Het prettige is bovendien dat de kurk gewoon op de bestaande tegelvloer kan worden geplaatst zonder breekwerk. Hiervoor wordt de tegelvloer eerst begoten met een laagje egalisatiemiddel. Na uitharding wordt de kurk op de egalisatielaag gelijmd. Uiteraard komt de nieuwe vloer dan een paar millimeter hoger.

Voor de vloer koos het echtpaar zwarte kurktegels, voor de muren grijze. De douchewand werd bekleed met Rimboekurkplaten in de kleur Mekong. Deze platen zijn bedoeld voor zeer vochtige ruimtes en bevatten groeven. Zij worden na het plaatsen opgevuld met witte voegspecie, zodat het effect van een tegelmozaïek ontstaat. Tot slot werden de kurkvloer en de kurkwanden ingestreken met liefst vier lagen vernis. Op deze manier wordt de kurk steviger, waterdicht en afwasbaar.

Ergonomische kranen

De nieuwe kranen zorgden voor een gevoelige verbetering van het gebruikscomfort. Binnen het aanbod van Axor (het designmerk van Hansgrohe) viel de keuze op een Citteriokraan met hoge uitloop voor de wastafel (meer bewegingsvrijheid). In de inloopdouche is de compacte Showerpipe Raindance E300 2jet een technologisch neusje van de zalm. Een simpele duwknop regelt het straaltype van de regendouche en van de handdouche. De twee douches kan men ook instellen op AirPower waardoor de waterstraal wordt gemengd met lucht. Resultaat: een volle douche met minder waterverbruik. De regelknoppen zijn gevat in een handig tablet van veiligheidsglas.

“Eerst durfden we niet”

Na de plaatsing door vaklui heeft ons echtpaar de badkamer zelf verder afgewerkt. Eén muur werd bekleed met wit vinylbehang voor badkamers. De plafondtegels – nog in uitstekende staat – hebben ze behouden en voorzien van nieuwe sierlijsten. Het vensterraam kreeg een nieuwe laag lakverf. “En toen was het tijd om de badkamer echt te gebruiken”, lachen Christiane en Armand, “maar we durfden eerst niet. Het was alsof we in een luxueuze catalogus stapten. Ook staat onze badkamer nu minder vol en lijkt ze groter. Dat is handig met het oog op later.”

Ludo Hugaerts – Foto’s Guy Puttemans en Adrien Piron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content