Haal je een hazelaar naar je tuin, dan zullen de eekhoorns niet lang op zich laten wachten. © GETTY IMAGES

Van hazelnoten en eekhoorns

Verse hazelnoten in de herfst. Als je ze al vindt in de winkel, zijn ze flink duur. Waarom niet zelf een hazelaar planten? Hij vraagt geen onderhoud, levert massa’s vruchten en lokt eekhoorns naar je tuin.

Een hazelaar planten is beslist niet moeilijk. De boom voelt zich in elke grond thuis, zelfs in heel vochtige. Hou er wel re- kening mee dat hij stevige afmetingen kan aannemen – tot 6 m diameter en 8 m hoog. Bovendien is de hazelaar een windbestuiver: de mannelijk plant geeft pollen af aan de lucht, die de stempels van de vrouwelijke bloemen be- vruchten. Eén zelfbestuivend exem- plaar planten kan dus, maar beter is het om twee kruisbestuivers te planten, voor een nog rijkere oogst.

Hoe dan ook, een hazelaar planten met naakte wortels is een makkelijke klus. Het kan van oktober tot april, maar niet als het vriest. Graaf een plantgat van 50 tot 60 cm diep en breed, meng de aarde met goed verteerde compost en druk stevig aan wanneer je het plantgat vult. Let erop dat de kraag van de boom gelijk komt met de grond en geef flink water. De eerste jaren hoef je de hazelaar niet te snoeien, zo kan hij op een natuurlijke manier vertakken.

Eens hij goed geworteld heeft, is de hazelaar zeer resistent. Hooguit kan hij de eerste jaren wat last hebben van bladluizen en rupsen. Maar die hoef je niet te behandelen, al mag je de rupsen met de hand verwijderen. Zijn enige echte vijand is de hazelnootboorder, een snuitkever die de schaal van de noten doorboort en er larven in legt. Die voeden zich dan met het vruchtvlees, waardoor de nootjes afvallen. Helaas bestaat er geen enkele doeltreffende remedie tegen dit insect. Het kan helpen om aan het begin van de lente lijmbanden rond de onderkant van de takken te binden of kippen te laten scharrelen onder je boom, als je die hebt. Maar dat je hazelaar eekhoorns naar je tuin zal lokken, dat lijdt niet de minste twijfel.

Dank aan Jean-Luc Wanzoul, prof. aan de Tuinbouwschool van Gembloux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content