Van 100.000 tot euro 250.000

Erft u meer dan 100.000 euro, dan liggen er andere mogelijkheden open. Misschien kiest u er dan voor om (een deel van) uw geld in vastgoed te beleggen. Dat kan door een grond, een huis of appartement te kopen, maar u kunt evengoed voor de papieren belegging kiezen in de vorm van een ‘vastgoedcertificaat’ of een ‘vastgoedbevak’.

Uw bakstenen droom

U droomt al een tijdje van een appartement aan zee, een chalet in de Ardennnen of een huisje in de Provence. Uw erfenis maakt uw droom ineens een stuk concreter!

Met een prijsstijging van 5 % en meer voor een gemiddelde woning, is een belegging in vastgoed de laatste tien jaar zeker rendabel gebleken. Specialisten voorspellen echter een dalende evolutie, zeker vanaf 2010.

Een goede raad Ook al kunt u de aankoop van uw tweede verblijf zelf financieren, het is momenteel interessant om toch een lening aan te gaan. Dat komt door de combinatie van de extreem lage terugbetalingstarieven en het feit dat u een fiscaal voordeel geniet voor uw hypothecaire lening. De terugbetalingstarieven zijn momenteel zo laag dat u fiscaal zelfs meer recupereert dan wat u betaalt aan interesten! Het maximaal fiscaal voordeel dat kan toegekend worden komt overeen met een geleend kapitaal van euro 60.000 (+ vermeerdering naargelang het aantal kinderen ten laste). Meer lenen biedt geen fiscaal voordeel.

Fiscaal Vergeet ook niet dat de belasting op een tweede verblijf zwaarder weegt dan op uw eerste woning. Voor een tweede verblijf wordt immers geen woningaftrek toegestaan, wat wel het geval is voor uw eerste woning. Daardoor wordt uw tweede verblijf eigenlijk twee keer belast: via de onroerende voorheffing en via de personenbelasting.

Maar desondanks blijft een belegging in vastgoed een ‘vaste waarde’ die thuishoort in een belegginsportefeuille van wie meer dan euro 100.000 wil beleggen.

Een papieren huis

U kunt ook vastgoed kopen via een papieren belegging, onder de vorm van een vastgoedcertificaat of een vastgoedbevak.

Vastgoedcertificaat

Vastgoedcertificaten worden uitgegeven om kantoor- en andere gebouwen te financieren. Het certificaat is een titel die de houder recht geeft op een deel van de huurprijs en de opbrengst bij een verkoop van het gebouw. Anders dan bij vastgoedbevaks (zie hieronder) voorziet het contract bij vastgoedcertificaten dat het gebouw na een bepaalde termijn zal verkocht worden (meestal na 15 of 25 jaar). Het vastgoedcertificaat heeft een coupon waarvan de waarde afhankelijk is van de huurprijs.

Fiscaal De dividenden zijn onderworpen aan een roerende voorheffing van 15 tot 25 procent (naargelang de datum van uitgifte).

Vastgoedbevak

Omdat de vastgoedcertificaten toch een aantal nadelen vertoonden (bijv. geen spreiding), werd in de jaren 90 het juridisch statuut van de vastgoedbevak gecreëerd. Zo’n vastgoedbevak vertegenwoordigt een vastgoedportefeuille die bestaat uit verscheidene gebouwen zoals kantoorgebouwen, baanwinkels, handelspanden, serviceflats, enz... Als belegger kunt u hier een stukje van meepikken door deelbewijzen van een vastgoedbevak te kopen op de beurs. Elk deelbewijs vertegenwoordigt een klein stukje van de portefeuille.Bevaks zijn verplicht voor spreiding te zorgen (maximaal 20 % van de portefeuille mag in éénzelfde gebouw belegd zijn).

Fiscaal De coupons zijn onderworpen aan een roerende voorheffing van 15 procent. De dividenden van residentiële vastgoedbevaks, dat zijn vastgoedbevaks die voor minstens 60 procent belegd zijn in gebouwen bestemd voor bewoning, zijn vrijgesteld van roerende voorheffing. Bijna alle vastgoedbevaks beleggen echter in industriële en/of kantoorgebouwen, waardoor de roerende voorheffing van toepassing wordt.

Meer informatie over ‘Beleggen in vastgoed’ vindt u in Plus Magazine nr. 199 van november 2004, p. 88.

A Roger Sartet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content