Vaginale irritatie: niet altijd een infectie

Vaginale irritatie is in wezen een vrij banaal probleem maar het wordt niet altijd adequaat aangepakt. De verleiding om snel naar een infectiewerend middel te grijpen, is groot terwijl het niet per se om een infectie hoeft te gaan...

Bij vrouwen die de kaap van de vijftig naderen (of ze al genomen hebben) wijzigt de normale vaginale flora onder invloed van de hormonale veranderingen. “Door het tekort aan hormonen functioneren de natuurlijke afweermechanismen minder goed”, zegt dr. Mireille Smets, hoofd gynaecologie aan het universitaire ziekenhuis Saint-Luc in Brussel. “De vagina wordt vatbaarder voor aanvallen van infectiekiemen, of het nu gaat om schimmel- aandoeningen (jeuk, roodheid...) of om infecties veroorzaakt door rottingsbacteriën uit de darm (branderig gevoel, onaangename geurtjes, gele of groene afscheiding...). Maar... niet alles is een infectie! Na de menopauze verdwijnt het bekende witverlies, maar er treden andere afscheidingen op. Het gaat dan om een geel of bruin vocht dat uit de bloedvaten komt die zich aan de andere kant van de vaginawand bevinden. Met de leeftijd wordt die wand dunner, waardoor het vocht in de vagina kan sijpelen.”

Lokale behandeling geniet de voorkeur

Bij een dergelijke afscheiding uit de vagina denken veel vrouwen meteen aan een infectie. “Maar dat klopt dus niet altijd. En wie te snel naar schimmeldodende middelen grijpt of de vagina herhaaldelijk spoelt met Iso-Betadine®, doet de natuurlijke weerstand nog verder afnemen. Een behandeling met een infectiewerend middel is enkel aangewezen bij een infectie die bij een gynaecologisch onderzoek met uitstrijkje werd vastgesteld.”

– Bracht dit uitstrijkje een infectie aan het licht, dan zal de arts een aangepaste infectiewerende behandeling voorschrijven. “Een lokale behandeling (een zalf of een zetpil rechtstreeks in de vagina) geniet altijd de voorkeur, want ze is efficiënter dan orale antibiotica.”

– Gaat het niét om een infectie? Dan kunnen comfortverhogende middelen die zonder voorschrift te koop zijn (lotions, gels, vaginale zetpillen) soelaas brengen. Zij herstellen de vaginale flora en verlichten de symptomen (irritatie, een branderig gevoel...).

GOED OM te WETEN Vrouwen met overgewicht hebben doorgaans meer last van natuurlijke vaginale afscheiding en diabetespatiënten blijken vatbaarder te zijn voor schimmelaandoeningen.

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content