Uw tuin vernieuwen? Werk besparen!

Is uw tuin aan een verjongingskuur toe? Laat u inspireren door onze actiepunten voor een geslaagde vernieuwing van uw groendomein. Nieuwe trends én een gemakkelijker onderhoud vormen daarbij de rode draad. Meer genieten, minder werken!

Is uw tuin een kwarteeuw (of langer) geleden aangelegd, dan is hij waarschijnlijk aan vernieuwing toe. Alles hoeft daarbij niet meteen te gebeuren, u kunt de renovatie spreiden over twee of drie jaar. Vanzelfsprekend geeft u de voorkeur aan ingrepen die het genot verhogen en het onderhoud verminderen!

1. MINDER angst voor goede raad

Ideeën sprokkelen is de eerste stap. Hebt u vrienden met een tuin waarop u stiekem jaloers bent? Wees niet bang om hen eerlijk te vragen welke aanpassingen zij in uw geval zouden doen. Of ga te rade bij een tuinarchitect. Zijn adviezen kunnen u op ideeën brengen waaraan u zelf nooit gedacht had. Wilt u zijn honorarium beperken, laat hem dan alleen een plan tekenen, of vraag zoveel mogelijk bestaande planten op te nemen in het nieuwe plan. Het werk kunt u zelf doen of in fasen laten uitvoeren, volgens uw budget.

2. MEER licht

Oudere tuinen lijden vaak onder te veel schaduw door te hoog of te dicht uitgegroeide bomen en struiken. Alleen een radicale oplossing helpt hier: laat die hoge of lelijk geworden sparren verdwijnen en uw tun krijgt meer licht, meer openheid en meer mogelijkheden. Laat bladverliezende bomen snoeien en dun sierheesters grondig uit. En hebt u die hoge haag van laurierkers echt nodig?

3. MINDER gazon

Als puntje bij paaltje komt vragen weinig onderdelen van de tuin zoveel werk als een gazon, zeker als u het mooi groen en glanzend wilt. Minder gazon is aangewezen. Waar u nu elk jaar mos krijgt, plaatst u buxus, schaduwminnende bodembedekkers (Ajuga, Bergenia, Gaultheria...) of dito struikjes (Aucuba, varens, Hosta, hortensia...). Of een waterpartij.

4. MEER spanning

Meer speelsheid, meer spanning en optische illusies schept u door de tuin op te delen in kamertjes en eilandjes die u van elkaar afscheidt door lage hagen, een spalierboom of een houten schutting met een klimplant. Speelse plekjes krijgt u ook met een pergola, een talud, een geplaveid pad, in vorm gesnoeide buxussen, een beeld, een fonteintje, een boog met een klimroos, enkele rijen taxushagen die oplopen in de hoogte, enz.

5. MINDER werk

Bij het vernieuwen van uw tuin kunt u zonder taboes de onderdelen vervangen die nu veel onderhoud vragen: het gazon (zie punt 3), rozen, een moestuin, fruitheesters,... Uw tuin laten onderhouden door een aannemer is een kostelijke zaak, maar u kunt de kosten beperken door alleen het snoeiwerk uit te besteden (twee keer per jaar). Het laten installeren van een besproeiingssysteem is bij een grondige renovatie een investering waarvan u achteraf geen spijt zult hebben.

6. MEER wellness

Om het wellnessgehalte te verhogen kunt u denken aan een zithoek op een harde ondergrond (klinkers, hout, keien) tussen het groen, liefst naast een waterpartij. Een soort van tweede terras dus, maar dan middenin de tuin. Dit vereist een zonnige plek en een ruime en stevige parasol. Laat een elektriciteitskabel tot daar doortrekken, dan kunt u hierop een verlichting, een elektrische barbecue en eventueel zelfs een kleine koelkast aansluiten.

7. MINDER herstellingen

Minder werk en meer genieten moet ook het motto zijn als u uw terras wilt herdenken. Kapotte tegels en stukgevroren voegen laten vervangen is niet echt een oplossing, want over enkele jaren zit u dan opnieuw met hetzelfde probleem. Kies beter voor een hardhouten terras dat op de bestaande vloer wordt gelegd. Maak eventueel van de gelegenheid gebruik om het terras groter te maken en het te verbinden met een waterpartij. Of om het deels te overdekken en er een buitenwoonkamer van te maken met sfeerverlichting, weerbestendige loungemeubelen en een terraskacheltje. Niet goedkoop (maar zalig) is een terrasjacuzzi of een terrasbad dat na gebruik een zitbank wordt!

8. MEER verticaal groen

Tuinarchitecten hechten steeds meer belang aan verticaal groen. Bloeiende klimplanten (klimroos, clematis, trompetboom, klimhortensia, kamerfoelie...) kunt u niet alleen tegen een muur of een scheidingswand laten opranken maar ook tegen de stam van een hoge boom of een vrijstaande leiboom. Kleine tuinen lijken er groter door. De nieuwste trend is de plantenmuur: zoals een wandvullende bibliotheek hangt de terrasmuur van beneden tot boven vol met plantenbakken of potten in een symmetrisch patroon.

9. MINDER kuipplanten

De opwarming van het klimaat heeft ook voordelen. Subtropische planten zoals palmen, oleanders, bougainvillea’s, vijgen- en olijfbomen, citrusboompjes en zelfs bananenbomen maken nu meer kans om buitenshuis onze winters te overleven. Tot nu toe moesten we ze in kuipen houden en veel plaats hebben om ze binnenshuis te laten overwinteren. Voortaan kunnen we proberen ze in volle grond uit te planten en hoeven we ons geen breuk meer te heffen om de zware kuipen twee keer per jaar te verplaatsen. Een palm in plaats van een parasol als schaduwbrenger op het terras: het valt te overwegen! n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content