Uw smartphone als portemonnee

Uw gsm is al een fotoalbum, een rekenmachine en een computer. Binnenkort wordt hij ook uw portefeuille, inclusief getrouwheidskaarten en toegangsbadges.

In België beperkt mobiel betalen zich nog tot bedragen kleiner dan euro 25, vooral om een parkeer- of vervoersticket aan te schaffen. En dat loopt goed: dit jaar zal De Lijn bijna 4 miljoen sms-tickets verkopen. Ook in de kantines van enkele scholen en universiteiten (met name die van Hasselt) kan al mobiel worden betaald. En in de carwash. Dat alles enkel en alleen met uw gsm.

Het bedrijf Tunz, dat mobiele portefeuilles ontwikkelt voor applicaties als PingPing (Belgacom), verwerkt dagelijks 20.000 tot 30.000 betalingen via sms. Zin om het virtueel betalen van uw parkeerplaats uit te testen? Dat kan (in Vlaanderen, Brussel en enkele grote Waalse steden) via de website 4411.be. De applicaties voor Android en Apple kunt u gratis downloaden in de online stores (Appstore en Google Play) onder de naam 4411. Er is SMS 4411 voor het klassieke sms-systeem en SMS 4411 QR voor het lezen van de QR-code. In dat laatste geval moet u een applicatie downloaden.

Paypal op zijn Belgisch

De paar voorbeelden van hierboven niet te na gesproken, blijft het aanbod mobiel betalen van de gsm-operatoren erg beperkt. Bij PingPing, de pionier van het genre, kunt u het saldo van uw laatste transacties raadplegen en betalingen verrichten tussen personen op Belgische bodem. Voor een geldtransfer moet u als verzender over een PingPing-rekening beschikken, ge- linkt aan een krediet- of bankkaart, of aan een bankrekening. De bestemmeling is daartoe niet verplicht. Die ontvangt een sms die signaleert dat hij een geldbedrag overgemaakt krijgt en een tijdelijke login (identificatiegegevens) waarmee hij het geld in ontvangst kan nemen.

Keytrade-bank gaat nog een stap verder door een permanente toegang te verlenen tot een rekening. Met deze applicatie voor micro-betalingen kunt u de collega die ’s middags de broodjes haalt meteen terugbetalen zonder dat hij u en de andere hongerige collega’s een eigen rekeningnummer moet geven.

Hoewel PingPing een initiatief van Belgacom is, kunnen ook abonnees van andere operatoren er gebruik van maken, al loopt de procedure dan een stuk minder vlot.

Mobistar zet zijn eerste stappen richting mobiele portefeuille met m-banxafe waarmee u herlaadbeurten voor prepaid-kaarten kunt kopen. U kunt met andere woorden uw kaart herladen vanaf uw gsm, zelfs in het buitenland. De gratis dienst wordt geactiveerd door uw simkaart te linken aan uw bankrekening. Bijvoorbeeld om betalingen uit te voeren of facturen te betalen met uw gsm. Uw bankrekening raadplegen kost euro 0,25. Mobistar heeft in samenwerking met Banksys ook Pay2me ontwikkeld waarmee u betalingen met uw gsm kunt verrichten in winkels die zich hierbij hebben aangesloten. Het bedrag van de transactie wordt van uw bankrekening gehaald. Sinds 2003 zijn alle simkaarten van Mobistar met deze Banksafe-applicatie uitgerust.

KBC heeft dan weer Scash gelanceerd (een samentrekking van scan en cash) waarmee u een overschrijving tussen twee rekeningen kunt uitvoeren met behulp van smartphones en een QR-code. Als één van de twee gebruikers geen KBC-rekening heeft, ontvangt hij een mail met alle nodige informatie voor de betaling. Net als PingPing is deze applicatie bedoeld om een biertje of een maaltijd terug te betalen aan degene die zich over de gemeenschappelijke rekening ontfermde. Ook in sommige parkings kunt u beroep doen op de QR-code, of u kunt er producten mee identificeren en aankopen via websites.

Multikanaal- betalingen

Mobiele betalingen beperken zich nu nog tot sms en QR-codes. Maar de toekomst wordt multichannel. Winkels zullen dan gebruik maken van NFC-technologie ( Near Field Communication). Uw gsm zal worden uitgerust met een NFC-sensor – een sticker die u op uw mobieltje kleeft – die u dan op minder dan 10 cm van de lezer moet houden van de kassa die uw aankoop registreerde. Sinds kort worden de nieuwe betaalterminals met deze contactloze chip uitgerust. Aan de snelheid waarmee het park wordt vernieuwd, zal tegen 2017 al bijna 80% van de terminals met betaling zonder contact uitgerust zijn.

Kan het ook zonder smartphone?

Voor transacties via sms (De Lijn, parkings) volstaat een basismodel gsm. In dat geval factureert uw gsm-operator u het bedrag en vergoedt daarmee de leveranciers. Transacties gebaseerd op NFC-technologie daarentegen, vereisen smartphones die in staat zijn om de applicaties op te laden die de gegevens verwerken. De prijs van slimme telefoons is intussen sterk gedaald: vanaf euro 200.

Wat bij diefstal van uw mobiele portemonnee?

Virtuele portemonnees gebruiken procedures zoals die van Bancontact/MisterCash. Niemand heeft toegang tot de bankinformatie: de operator krijgt van uw bank alleen maar de toelating om het bewuste bedrag van uw rekening te halen. En vermits de smartphone bovenal een computer is, geniet uw digitale portefeuille van een extra beveiliging. Behalve encryptie, laat de internetverbinding toe om veiligheidssleutels uit te wisselen tussen uw telefoon en de beheerder van de transactie. En ook aan uw simkaart kan een veiligheidssleutel worden toegevoegd.

Bij diefstal is het vooral belangrijk dat u die snel opmerkt. Studies tonen aan dat gsm-eigenaars gemiddeld binnen de 15 minuten het verlies van hun mobieltje vaststellen, terwijl ze daar bij een kredietkaart verschillende dagen over doen. En wat handig is: u kunt vanop afstand de toegang tot uw gsm blokkeren en de bewuste bankrekening vanop uw computer afsluiten.

Wat met uw privé-gsm voor professioneel gebruik?

In tijden waarin persoonlijke IT-toestellen steeds vaker worden gebruikt voor beroepsdoeleinden, kan uw mobiele privéportefeuille zich op een smartphone voor professioneel gebruik bevinden. Maar aangezien de rekening gelinkt is aan het telefoonnummer en die rekening privé is, kan uw baas nooit toegang krijgen tot uw bankgegevens... en omgekeerd.

Wanneer is een mobiele betaling uitgevoerd?

Welk systeem u ook gebruikt (NFC, SMS, PingPing, QR-code...), elke transactie wordt ingeschreven op de lijst van operaties uitgevoerd met uw elektronische portemonnee. Bovendien wordt u als gebruiker over de transactie ingelicht via uw scherm of via sms.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content